Baba de martie se alege și în funcție de data nașterii

Anca Vlad
femeie in varsta zambeste

Imediat cum ne-am pus primul mărțișor în piept, ne grăbim să ne alegem Baba de martie. Dar ce înseamnă asta și ce simbolizează? Conform tradiției, Babele erau femei înțelepte, care aveau o legătură strânsă cu divinitatea.

Legenda spune că baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete, care i-a adus acasă o noră pe care femeia nu o voia. Pentru a o necăji și a o chinui, baba o punea să facă fel de fel de lucruri. Într-o zi i-a dat un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele până devine alba.

Când fata a început să plângă de durere că nu reușea să facă ce i-a spus soacra a început să plângă. Atunci a apărut lângă ea Iisus și i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Lâna s-a albit imediat și fata a pornit fericită spre casă. Văzând-o cu floarea, baba a crezut că a venit primăvara și a decis să plece pe munte cu oile. Înainte să plece de acasă își pune nouă cojoace pe care le leapădă pe măsură ce se încălzește. Pe munte însă, vremea se schimbă brusc și baba îngheață.

Baba de martie se alege în prima zi a lui Mărțișor

Cele nouă cojoace ale Dochiei sunt asociate cu primele nouă zile din martie, care de cele mai multe ori sunt schimbătoare… ca și femeile. Se spune ca în prima zi a lui martie, după ce ți-ai pus mărțișor în piept, e bine să-ți alegi o babă. Cum o faci?

În unele zone ale României, fiecare își alege pur și simplu o zi de la 1 la 9. În altele se alege în funcție de ziua de naștere. Dacă ești născută într-o zi de la 1 la 9, atunci aceea va fi baba ta. Dacă ziua are două cifre, atunci le aduni ca să ajungi la o singură cifră. De exemplu, dacă ești născută pe 23, atunci baba ta va fi pe 5 (2+3=5).

În funcție de cum va fi vremea de Baba ta, așa-ți va fi și anul. Astfel, zilele luminoase, însorite sunt aducătoare de fericire, noroc și belsug, în timp ce vremea rece, cu ploi și ninsori înseamnă lacrimi, necazuri, sărăcie și neîmpliniri. În unele părți ale țării, vremea de afară simbolizează caracterul femeii a cărei Baba este în ziua aceea: frumoasă și senină sau înnegurată și rece. 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa