Tradiții de Moș Nicolae din lumea largă

Cristina Călin, redactor
moș-nicolae

Moș Nicolae este una dintre cele mai așteptate sărbători atât de copii, cât și de adulți. Nu numai în România Moșul lasă cadouri în ghetuțele celor cuminți, ci este sărbătorit pe tot globul în diverse forme.

Albania

Albania este una dintre țările în care trăiesc pașnic creștini și musulmani. Încă din Evul Mediu, Sfântul Nicolae, Shën Kolli, a fost foarte popular pe aceste meleaguri, fiind al doilea ca popularitate după Fecioara Maria. Catolicii, ortodocșii și musulmanii se rugau la el, fiind patronul multor triburi din nordul Albaniei. Astăzi, 6 decembrie poartă denumirea de Kerstov și este o zi de odihnă.

Vocea ta: Cum îi învăţăm pe copii să dăruiască?

Argentina

De mai bine de 400 de ani, Sfântul Nicolae este sărbătorit cu fast în orașul La Rioja. Mii de oameni se strâng în centrul orașului pentru a participa la celebrare. Este sărbătorit pe 31 decembrie printr-o procesiune prin care se comemorează pacea.

Austria

În Austria legenda spune că Dumnezeu i-a răsplătit generozitatea Sfântului Nicolae lăsându-l să vină în fiecare an pe pământ să împartă daruri tuturor copiilor cuminți. Acesta apare cu  carte din care citește dacă cei mici au făcut fapte bune și au învățat bine. Dacă merită, primesc daruri. În Austria există șu Krampus, o creatură care îi pedepsește pe cei care au fost năzdrăvani, aducându-le nuiele. Cel mai adesea copiii găsesc în ghetuțele pe care le lasă la geam sau la ușa camerei loc fructe și dulciuri.

Jos nuieluşa!

Belgia

În partea vorbitoare de limbă olandeză, Sfântul Nicolae este celebrat prin parade organizate pe străzile orașelor. Este o sărbătoare dedicată în special copiilor, care primesc daruri și la școală, și la cluburile pe care le urmează, și acasă. Moșul verifică în cartea lui ce au făcut copiii în anul ce a trecut, iar ei încearcă să îl îmbuneze cu mici atenții. Bisericile colectează jucării și cadouri pentru copiii aflați la nevoie.

În seara de 5 decembrie, copii pregătesc la ușă un coș cu paie, apă, morcovi și o lampă pentru calul lui Moș Nicolae. Uneori îi lasă și o scrisoare cu ceea ce își doresc. Dimineața găsesc cizemele pline cu dulciuri, portocale, marțipan și jucării.

Bulgaria

Nikulden sau Sfântul Nicolae este o mare sărbătoare în Bulgaria pentru că acesta este patronul marinarilor și al pescarilor. Meniul familiilor include crap, iar mâncarea este binecuvântată la biserică. Sunt sărbătoriți toți cei care poartă numele sfântului sau derivate din acesta.

Cinci activităţi de făcut în aşteptarea lui Moş Nicolae

Croația

În nordul și în centrul Croației Sveti Nikola aduce cadouri copiilor. În timpul comunismului sărbătoarea a fost interzisă, dar multe familii au celebrat-o în secret. Cizmele frumos așezate la ușă sunt umplute cu dulciuri și fructe, iar cei mai neastâmpărați mai primesc și câteo nuielușă.

Cehia

Copiii din Cehia primesc de Sfântul Nicolae dulciuri și cadouri mici, iar cei care nu au fost cuminți cartofi vechi sau cărbuni. Este de asemenea o ocazie de a le aminti oamenilor că urmează să vină Crăciunul. Tradiția spune că Sfântul Nicolae le pune copiilor întrebări din Biblie și îi întreabă cât de cuminți au fost. Un înger notează într-o carte răspunsurile, iar copilul recită o poezie sau cântă un cântecel.

Mult aşteptatul Moş Nicolae

Anglia

De sărbătoarea Sfântului Nicolae bisericile strâng alimente, haine, cadouri și bani pentru cei mai puțin norocoși. De asemenea, se organizează diverse festivități cu această ocazie.

Franța

În Franța Sfântul Nicolae vine pe un măgar cu coșuri umplute cu cadouri și dulciuri pentru copii. Toată familia este implicată în această sărbătoare, bunicii spunându-le copiilor legende despre sfânt. Brutăriile sunt foarte ocupate în această perioadă să producă turtă dulce, prăjituri și mannala, o brioșă în forma chipului Sfântului Nicolae. Școlarii se pregătesc în clasă pentru ziua de 6 decembrie. Fac desene, cântă cântece și recită poezii. Seara își lasă ghetuțele pe șemineu, iar dimineața le găsesc pline cu ciocolată și prăjiturele.

Germania

În ziua de Sfântul Nicolae casele trebuei să fie curate, iar ghetele copiilor lustruite pentru a primi darurile pregătite de Moș. Cu o seară înainte, cei mici îi scriu scrisori și îi pun pe pervaz morcovi și alte alimente cu care Sfântul să își hrănească calul alb. Când ajunge în dreptul fiecărei perechi de ghetuțe, Moșul citește din carte pentru a vedea dacă scoate din sac dulciuri și jucării sau cartofi stricați, spune legenda. De obicei, în seara de ajun de Moș Nicolae familia și prietenii se strâng pentru a asculta copiii cum recită poezii sau cântă imnuri dedicate sfântului. se aprind lumânări, se spun legende. În unele zone din Germania, copiii merg la colindat și primesc dulciuri.

Jos cu regulile de sărbători!

Grecia

Nikolaos este sfântul care patronează Grecia, iar rolul lui principal este de a proteja marinarii. Toate navele sub pavilion grecesc poartă o icoană reprezentândul pe Sfântul Nicolae și este privit ca stăpân al vânturilor și al intemperiilor. În timpul furtunilor de pe mare, căpitanii se roagă și fac promisiuni.

Ungaria

În seara de 5 decembrie copiii maghiari își pregătesc ghetuțele pentru a fi umplute cu dulciuri de Sfântul Nicolae. Legenda spune că acesta vine cu două ajutoare: un înger bun care dă cadouri și cu Krampus, o arătare care le lasă în ghete copiilor care nu sunt cuminți o nuielușă sau o lingură de lemn. De obicei, cei mici găsesc în ghetuțe dimineața și dulciuri și nuia, pentru că nimeni nu poate fi doar rău sau doar bun.

 Italia

Copiii din Italia îi lasă scrisori pe o tavă lui San Nicola în care îi cer daruri și îi promit că vor fi cuminți în anul care vine. Noaptea, Sfântul umple tava cu dulciuri și daruri. În Bari, fetele nemăritate merg la biserică și lasă un bilețel cu dorința lor și 3 monede într-o cutie specială. În Sicilia, ele cântă imnuri speciale care cred că îl vor îmbuna pe Sfântul Nicolae să le găsească un soț potrivit.

Să-l iertăm pe Moș Nicolae!

Olanda

Sinterklaas vine în fiecare localitate din Olanda, pe un cal alb, în cadrul unei parade la care participă toată comunitatea. În ajun, copiii pregătesc morcovi, apă și alte alimente pentru Sfântul Nicolae și calul său, iar dimineața găsesc în ghete dulciuri și daruri. Cei care nu au fost ascultători primesc sare sau cărbuni. Sărbătoarea este una de familie. De obicei, se fac reuniuni la care participă mai multe persoane, rude sau prieteni, care fac schimb de cadouri.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa