Crăciunul este o sărbătoare universală, care aduce bucurie pentru oamenii de pe tot globul. Moșul cel bun care aduce cadouri copiilor, dar și adulților este prezent în tradiția tuturor popoarelor, însă existe tradiții de Crăciun care diferențiază culturile locale. În fiecare țară, oamenii aleg să pună în centrul celebrării diferite aspecte ale nașterii Domnului.
De ce unii oameni dau mai departe cadourile primite
În Australia, 25 decembrie este o zi din vacanța de vară, așa încât cele mai multe festivități se desfășoară în aer liber. Cel mai popular eveniment este Carols by Candlelight. Oamenii se strâng în locuri publice și cântă colinde, iar atmosfera este cu adevărat magică.
Puținii creștini din China numesc Crăciunul Sheng Dan Jieh, care se traduce ”Festivalul Nașterii Sfinte”. În această perioadă își decorează casa cu crengi de brad, postere și lanțuri făcute din hârtie în culori strălucitoare. Familiile decorează brazi cu flori, lumini și ghirlande de hârtie roșie, pe care îi numesc ”pomi ai luminii”. Casele sunt luminate și ele cu felinare din hârtie.
Etiopienii folosesc vechiul calendar iulian, așa încât sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie și îl numesc Ganna. Toți oamenii merg la biserică, îmbrăcați în alb. Peste aceste straie poartă shamma, o bucată de bumbac alb, țesut la capete în culori puternice. La 12 zile după Ganna, creștinii din Etiopia sărbătoresc Timkat, botezul lui Christos.
Prăjiturele de iarnă care i-ar plăcea lui Moș Crăciun
În Mexic, Crăciunul aduce o vreme caldă și plăcută. Oamenii își decorează casele cu liliac, crengi de brad și felinare din hârtie de culoare maro.
Tradiții de Crăciun în Europa
În Anglia, Crăciunul aduce vreme rece, umezeală și ceață. Cu toate acestea, în casele englezilor este mare agitație. Se împachetează cadouri, se coc prăjituri și se agață șosete tradiționale deasupra semineelor. Apoi, familiile se strâng în jurul bradului și se spune povestea clasică ”A Christmas Carol”. Copiii îi scriu scrisori lui Moș Crăciun pe care le aruncă în foc pentru ca în felul acesta dorințele li se vor îndeplini. După ce micuții merg la culcare, apar și cadourile sun brad.
De anul ăsta am un nou Crăciun!
În Franța, sărbătoarea Crăciunului începe odată cu Sfântul Niculae, însă ajunul Crăciunului este cel mai important moment al sărbătorilor de iarnă. La toate bisericile se bat clopotele, iar oamenii cântă colinde. Pe 25 decembrie, familiile merg la biserică și, atunci când se întorc acasă, se bucură de bucate alese. Buche de Noel, o ruladă de ciocolată, nu lipsește de pe nicio masă.
În Germania, cu 4 duminici înainte de Crăciun oamenii împletesc coronițe de brad, în mijlocul cărora pun 4 lumânări colorate. Apoi, aprind câte una în fiecare duminică, în timp ce cântă colinde și mănâncă prăjituri specifice perioade. În săptămâna de dinainte de Crăciun, în toate casele miroase a dulciuri, de obicei prăjituri umplute cu fructe sau care au în compoziție tot felul de condimente tradiționale.
Tradiții internaționale de Crăciun
În Italia sărbătorirea Crăciunului începe cu 4 duminici înainte de 25 decembrie. În fiecare oraș se organizează târguri specifice, cu focuri de artificii și muzică de sărbătoare. De aici, se cumpără cadouri și statuete cu care vor reconstitui scena nașterii cu care își vor decora casele. Aceasta este elementul central, lângă care se strâng toți ai casei și se roagă în fiecare zi. Nu lipsește nici bradul de Crăciun.
Spaniolii încep sărbătorirea Crăciunului pe 8 decembrie cu Sărbătoarea Imaculatei Conceperi. Bisericile sunt decorate cu crengi de brad și în fiecare oraș sunt târguri tradițonale. Ca și la noi, copiii merg la colindat și primesc dulciuri, jucării și instrumente muzicale de dimensiuni mici.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.