Copilul tău de patru ani are accese de furie şi nervi şi nu ştii cum să îl potoleşti? Face mofturi la mâncare şi te iei cu mâinile de cap? Felicitări, eşti o mamă norocoasă! Micuţul tău este sănătos şi voi sunteţi părinţii fericiţi ai unui copil îşi poate trăi copilăria. Din păcate, nu toţi părinţii sunt la fel de norocoşi ca voi. Printre cei mai puţin fericiţi se află soţii Lungu, părinţii lui Sebastian, în vârsta de patru ani şi jumătate, care suferă de encefalopatie hipoxic-ischemică, cu accese de epilepsie.
Probabil că ai mai auzit povestea lui: din cauza unor serii de erori medicale, Sebastian s-a născut strangulat cu cordonul ombilical iar creierul lui nu a fost oxigenat cum trebuie, afectând, astfel, centrii care coordonează mişcarea. Din acel moment, pentru familia sa a început lupta pentru viaţa lui Sebastian. Nici acum el nu se poate hrăni şi nu poate înghiţi. Până la trei luni, acest copil a fost hrănit printr-o sondă din gură în stomac, apoi, până la zece luni, printr-o sonda prin nas. Din cauza vărsăturilor dese cauzate de acest mod de hrănire, Sebastian a fost operat la Viena unde i s-a implantat o sondă direct în stomac şi este hrănit în acest fel de atunci. Datorită eforturilor părinţilor lui, la doi ani şi zece luni Sebastian vedea şi auzea, râdea, se bucura, avea jucării, melodii şi poveşti preferate, dar nici acum, la patru ani jumatate nu mânâncă singur, nu stă în fund, nu merge, nu îşi poate folosi mânuţele ca să se joace cu jucăriile, nu poate să le spună părinţilor săi ce-şi doreşte sau dacă-l doare ceva.
Sebastian nu are copilărie. Nu merge la grădiniţă, nu se joacă cu alţi copii. Aici poţi urmări emisiunea în care părinţii lui Sebastian povestesc despre cum este să fii în pielea lor.
Pentru a duce o viaţă normală, Sebastian are nevoie de un program complex de recuperare, care presupune importante resurse financiare. Poate ai mai citit despre cazul lui în blogosferă şi te-ai gândit că ai vrea să îl ajuţi. Dacă eşti din Bucureşti, ai în sfârşit prilejul să o faci participând la Festivalul „Teatru pentru o viaţă”, organizat de actriţa Iolanda Covaci de la Teatrul Evreiesc de Stat, care a fost impresionată de suferinţa lui Sebastian.
Evenimentul în scop umanitar se va desfăşura în perioada 4-8 mai şi va fi găzduit de Casa de licitaţii Goldart din București. Cunoscutelor actriţelor Coca Bloos şi Anca Sigartău vor fi capete de afiş. Artiştii nu vor percepe onorarii, iar spectatorii vor intra gratuit şi pot face o donaţie pentru a veni în ajutorul micuţului Sebastian.
Daca nu poţi ajunge la Festivalul „Teatru pentru viaţă”, poţi face o donaţie în contul de mai jos:
BCR – Sucursala Alexandria
EURO: RO 26 RNCB 0245 0366 2292 0002
Umanitar: RO 69 RNCB 0245 0366 2292 0004
Titular: Lungu Nansi-Ionuţ
Programul festivalului
- 4 mai, ora 19.00 : „Vreau să fiu actriţă” de Roberto Mauro – un recital extraordinar cu/de Anca Sigartău; ”Cine sunt eu? Eu sunt un om cu un vis, visul să fiu actriţă şi ăsta e un vis extraordinar.”
- 5 mai, ora 19.00: „Central Park West”, comedie de Woody Allen Regia: Zsuzsanna Kovacs Cu: Alexandra Fasola, Sorina Ştefănescu, George Costea, Mihai Prejban şi Iolanda Covaci ”Căsătoria este moartea speranței? Ce mod poetic de a pune problema…”
- 6 mai, ora 19.00: „Contraste” – spectacol de pantomimă cu/de Richard Bovnoczki şi Dana Cavaleru (membrii trupei lui Dan Puric) ”Dacă ar vedea această piesă, Tom şi Jerry ar avea de ce să fie invidioşi.”
- 7 mai, ora 19.00: participarea extraordinară a actriţei Coca Bloos – minirecital surpriză
- 7 mai, ora 19.30: Concert „Compania 7” – melodii ritmate, ascultate şi iubite, interpretate inedit de către: Marcel Lovin (voce, finalist Vocea României), Cristina Caramarcu (voce); clape: Sorin Antonie, chitară acustică: Andrei Radu, chitară electrică: Mihai Prejban
- 8 mai, ora 19.00: „Treapta a noua” de Tom Ziegler Regia: Adriana Popovici Cu: Valentina Zaharia, Iolanda Covaci, Patricia Katona și Monica Săndulescu
Ce: Festival umanitar „Teatru pentru viaţă”, eveniment umanitar cu strângere de fonduri pentru Sebastian
Când: 4-8 mai 2012
Unde: Casa de licitaţii Goldart (Calea Dorobanţi 127, intrarea prin strada Washington), Bucureşti
Intrarea liberă