Talcioc urban pentru Tudor

TOTUL DESPRE MAME

  Tudor are trei ani. Tudor are o tulburare de spectru autist. Tudor pare un copil normal, însă are o întârziere psihică severă. Tudor e un băiețel dulce, vesel și foarte liniștit, însă are nevoie de terapie zilnică pentru a nu uita ce a învățat cu o zi înainte. Lui Tudor îi place să se joace cu recipiente de cosmetice, cu tuburi, iar jucăriile obișnuite nu îl fascinează deloc. Copiii nu îl interesează pe micul Tudor, ba mai mult, îl incomodează. Tudor e un altfel de copil, el funcționează după alte reguli, diferite de cele ale majorității copiilor.

  „Dintre persoanele familiare, este dependent de mamă, o caută prin casă când lipsește, pare să se bucure când o vede, dar de regulă o ia imediat de mână și o duce spre ceva ce-și dorește. Nu semnalează în niciun fel prezența sau absența tatălui. Uneori pare trist sau foarte serios, asta încă de la o vârstă mică. Nu știe să aștepte, orice întârziere, cât de mică, e sinonimă cu un refuz și declanșează o criză. Este foarte atras de imagini viu colorate, pe care stă și le urmărește minute în șir, uneori concentrându-se asupra unui detaliu, dacă reprezentarea este de dimensiuni mari (gen panouri, bannere publicitare). Urmărește firele de praf în lumină sau lumina proiectată pe jos în spații închise, culege fire de păr, scame, fire de ață sau puf de pe jos și le învârte între degete. Uneori stă întins pe jos și se supără când este ridicat. Sau face crize de plâns atunci când probabil îl doare ceva pentru că, la trei ani și trei luni, nu știe nici măcar să arate ce-l doare sau ce-l deranjează.” Acesta este un fragment din povestea scrisa de mama lui Tudor, Ema. Puteți citi întreaga lui poveste aici.

   

  Lumea lui e o necunoscută pentru noi. Există, însă, o speranță: lumea lui Tudor poate fi deslușită de părinții lui mai ușor cu ajutorul terapiei ABA (Applied Behavior Analysis), însă costul lunar ajunge la aproximativ 4000 de lei, bani pe care vrem să îi ajutăm să îi strângă cu ajutorul prietenilor și cu ajutorul vostru. Cei care vor să-l sprijine pe Tudor sunt așteptați să talciocărească pentru el, duminică, 27 ianuarie, de la ora 10.00, la Talciocul Urban organizat pentru el. Ne adunăm cu mic cu mare, talciocari noi sau vechi, artiști, meșteșugari, la locul de joacă Rița Veverița (sectorul 3). Găsiți prăjituri de casă, obiecte rare, hăinuțe de copii unicat, accesorii handmade, obiecte de prin casă, toate cu poveste. Toate fondurile strânse în această zi vor fi direcționate în contul lui Tudor.

   

  Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe blogul Talciocului Urban dar și pe pagina on-line dedicată lui Tudor.

   

  Ce: Talcioc Urban pentru Tudor

  Unde: locul de joacă Rița Veverița, Intrarea Horbotei nr. 12, bl. 2, parter

  Când: 27 ianuarie, între 10-15

  Cât? Intrarea este liberă.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa