Nu rata filmele-brici!

TOTUL DESPRE MAME

 

Cât de pregătiţi suntem să ne confruntăm cu realitatea, cu discriminarea, cu durerea, cu nedreptatea? Filmele documentare fac ceea ce programele de ştiri au renunţat demult să facă: dezvăluie, arată, provoacă, schimbă. Chiar dacă nu toate filmele selecţionate în cadrul celei de-a cincea ediţii a festivalului One World Romania sunt de văzut cu copiii, părinţii vor avea cu siguranţă de profitat de pe urma unei sesiuni de filme-brici, aşa cum le prezintă organizatorii. ”Am construit programul celei de-a cincea ediţii in jurul unora dintre temele cele mai fierbinţi, cu convingerea că un documentar bun ne ascute privirea şi este capabil să toace mărunt multe preconcepţii. Filmele-brici pot să doară; întotdeauna lasă o urmă.

 

Şi pentru că viaţa de familie ascunde cele mai multe ori adevărate drame, festivalul are o secţiune dedicată Problemelor de familie: ”Traume uitate fermenteaza în secret sub o faţadă fără cusur. De dragul adevărului şi înţelegerii, ne alăturăm regizorilor în procesul de limpezire. Bucată cu bucată, aruncând o privire atentă la toate petele. Odată curate, unele relaţii pot să reînceapă. Altele nu. Dar cel puţin ştim de ce.”

 

Sâmbătă de la ora 14.00, puteţi viziona la Cinemateca Eforie filmul Familia, povestea unui cuplu peruvian, părinţi a patru copii. Cand mama îşi pierde slujba, singura soluţie viabilă financiar este angajarea temporară în Spania. Un exemplu sfâşietor de luptă cotidiană cu încercările vieţii şi o istorie dureros de relevantă pentru România zilelor noastre.

 

Tot sâmbătă de la ora 20.00, la Cinema Union sunteţi invitaţi să răspundeţi întrebării Chiar mă iubeşti? Un scurt documentar pasionant despre dragoste şi felul în care reuşeşte să treacă de bariera lingvistică. Filmat în 12 limbi şi in ţări ca Italia, Slovenia, Serbia, Ungaria şi Turcia, filmul descrie lumea celor 12 protagonişti şi felul în care reuşesc să se iubească fără să vorbească aceeaşi limbă.

 

 

Pentru a vedea ce alte filme incitante sunt programate în cadrul festivalului, accesaţi site-ul One World Romania.

 

Ce: Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, ediţia a cincea

Când: 13-18 martie 2012

Unde: Bucureşti, Cinema Corso, Cinemateca Eforie, Noul Cinematograf al Ţăranului Român, Cinema Union

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa