Nu rata cele mai cool evenimente din București și din țară la Noaptea Muzeelor!

Adriana Moscu
noaptea muzeelor totul despre mame
Spectacol inspirat din viața și creația Lizicăi Codreanu. Foto: Adi Bulboacă

Descoperă cele mai cool evenimente, atât din București, cât și din țară, organizate în seara de 21 mai, de Noaptea Muzeelor!

Circuite muzeale, tururi ghidate text & audio-video, galerii de artă, spații non-formale și creative, concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete quiz-uri & questuri. Toate acestea și multe altele se organizează cu ocazia unuia dintre cele mai complexe evenimente culturale de la noi din țară: Noaptea Muzeelor.

Iată câteva evenimente care ne-au atras atenția în mod special, atât în București, cât și în restul țării.

Găsiți lista completă a evenimentele organizate cu prilejul Nopții Muzeelor pe site-ul noapteamuzeelor.ro, dar și alte detalii utile pe pagina de Facebook dedicată!

În București

Palatul Suțu

Situat în Piața Universității, Palatul Suțu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, unul dintre puţinele imobile rămase nemodificate de mai bine de 150 de ani.

Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin in Paris, expoziţia permanentă de la Palatul Șuțu, „Timpul Orașului”, a fost inaugurată în mai 2015 fiind o călătorie începută în prezent și îndreptată spre trecut. Această călătorie în trecut este segmentată în aşa fel încât fiecare spațiu să reprezinte o perioadă istorică de referinţă din evoluţia oraşului şi a evenimentelor care s-au petrecut pe teritoriul acestuia. Mergeți neapărat să vedeți această expoziție pentru a înțelege mai bine orașul în care trăiți!

Școala Centrală din București

În 1922, Brâncuşi a confecţionat costumul de dans al Lizicăi Codreanu şi a documentat prima oară dansul acesteia în atelierul său.

Pe 21 mai, începând cu ora 21.30, în grădina interioară de la Şcoala Centrală din Bucureşti, A.R.C.E.N. și Centrul Naţional al Dansului Bucureşti ne propun o nouă întâlnire cu Lizica Codreanu, pe muzica lui Erik Satie, prin spectacolul Reenacting Lizica Codreanu, realizat de elevele Liceului de Coregrafie Floria Capsali Bucureşti, cu o coregrafie de Doina Georgescu și costume de Cristian Marin.

Casa Filipescu-Cesianu

În apropiere de Piața Victoriei, la intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol, se afla locuinţa avocatului Constantin Cesianu. Casa Filipescu-Cesianu (1892) reprezintă amenajarea unei reședințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Epoque rămasă fidelă proiectului inițial. Aici au locuit personalităţi precum Iancu Filipescu și Maria Ghica Filipescu.

Expoziția „Diploma: Selected” prezintă, în cadrul evenimentului Romanian Design Week 2016, o selecție de proiecte ale absolvenților de facultăți creative din România.

Expoziţia este organizată în Sala Lapidarium (Anexa Casei Filipescu-Cesianu).

Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni este o instituţie de cultură axată pe reflectarea istoricului ansamblului Cotroceni, pe evoluţia şi transformările sale, survenite de-a lungul timpului şi care în anul 2016 aniversează 25 de ani de existenţă în cultura românească.

Evenimente speciale:

19.00 – 24.00 – vizitarea gratuită a saloanelor regale de la etajul I

– vizitarea gratuită a expoziţiei “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic”

– 19.00 – 20.00 – Spectacol de teatru, muzică şi dans susţinut de copiii din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 6

– 21.00 – 21.30 – Recital The Twisters – Jazz Musical Show

– 19.00 – 21.30 – Parada vehiculelor de epocă în colaborare cu “Retromobil Club România”

Cimitirul Bellu

Da, ați citit bine! Pe 21 mai putem vizita fascinantul Cimitir Bellu care în acest an ne așteaptă cu un traseu ce concentrează unele dintre cele mai importante creaţii ale sculptorilor Storck. Din traseu însă nu lipsesc şi alte obiective atractive (Parcela Poeţilor, Cavourile Cantacuzino şi Gheorghieff, Doamna cu Umbrela).

În țară

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Aici vor avea loc reconstituiri istorice din perioada antică (dacică și romană) constând în: paradă de costume; prezentarea unor informații legate de istoria dacilor, rolul trupelor auxiliare romane în timpul războaielor dacice, echipament militar și civil; simularea unor lupte daco-romane; gastronomie antică; ateliere de metaloplastie, pielărie, tors, țesut, cusut, confecționarea de produse din os și corn, olărie; activități interactive cu publicul (jocuri romane, tir cu arcul, aruncarea suliței), dar și reconstituiri istorice din perioada medievală constând în paradă de costume, dans medieval. Se recomandă tuturor pasionaților de istorie!

Târgu Mureș

Muzeul Petry face o „ofertă” completă pentru Noaptea Muzeelor: ziua începe cu activități pentru copii – Cultură și gastronomie, Istoria breslei măcelarilor, obiectele familiilor de mezelari – și continuă cu Clasicul și modernul, trecutul și viitorul fleicii, Prezentare sommelier și Concert One More Minute.

Bușteni

În seara de 21 mai poți vizita Castelul Cantacuzino din Bușteni, de o mare valoare arhitectonică, istorica, documentară și artistică, a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României. Castelul este înconjurat de un parc ale cărui alei poartă vizitatorii spre grotă, cascade și fântâni arteziene.

Sala de primire adăpostește o colecție de heraldică unică în România. De asemenea, de Noaptea Muzeelor 2016 vizitatorii Castelului Cantacuzino vor putea admira si expozitia „Marc Chagall – The Meaning of Life”, o expozitie-eveniment ce cuprinde peste 140 de litografii de Marc Chagall.

Dacă vă pregătiți să ieșiți la Noaptea Muzeelor pe 21 mai, vă recomandăm să citiți și Patru muzee din București pe care trebuie să le vezi cu copilul tău la Noaptea Muzeelor și 3 activități la care trebuie să mergi cu copilul la Noaptea Muzeelor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa