Nu rata atelierele de creativitate la Muzeul Țăranului Român!

TOTUL DESPRE MAME

 

Locurile de joaca pentru copiii din mall-uri nu sunt singurele alternative pentru vremea urata si friguroasa. Daca iti doresti un loc unde copilul tau sa socializeze dar sa isi si dezvolte imaginatia si creativitatea, atelierele organizate de Muzeul Taranului Roman  sunt locul potrivit. MTR organizeaza ateliere de creativitate pentru copii inca din anii 1990, iar experienta acumulata in atatia ani de lucru cot la cot cu copiii s-a tradus deja in expozitii, carti si generatii si generatii de copiii care au redescoperit bucuria de a lucra cu manutele si cu imaginatia neingradita.

In fiecare an atelierele se schimba, se imbunatatesc, se diversifica. Ele se adreseaza in general copiilor scolari si costa doar 3 lei/ persoana pentru grupuri şcolare. Informaţii şi înscrieri la telefon 021.317.96.59.

Dar anul acesta exista si un atelier dedicat in mod special prescolarilor. Este vorba de Atelierul de teatru de umbre organizat de Beatrice Iordan pentru preşcolari (3-7 ani). Pornind de la câteva siluete date, copiii vor incerca să reprezinte secvenţe din poveşti adaptate vârstei fiecărui grup. După ce li se va prezenta povestea, copiii, cu ajutorul siluetelor, vor învăţa câte ceva din tainele jocului de umbre mânuind ei înşişi siluetele. In fiecare joi de la ora 10.30.

 

Iata care sunt atelierele organizate pentru anul 2011-2012:

  • Lecţii de etnologie, desen, pictură, cusături cu aţe şi mărgele pentru copii de la 7 ani (ateliere cu Ruxandra Grigorescu). Temele atelierului sunt memoria – primele amintiri, amintiri din copilărie, schimb de amintiri, care este prima poveste pe care v-o amintiţi, ce ne amintim, ce uităm, cum am fi fără memorie, ce înseamnă expresia „a avea memorie de elefant”; casa ţărănească – proiecte de arhitectură şi design interior, istorii de case, istorii de familie, cum ar fi să moştenim o casă, ce casă ne-am cumpăra, ce casă am vinde şi cu ce preţ, casa goală, casa plină, casa de oaspeţi, grădina de patru anotimpuri, costumul şi ţesăturile din casă.
  • Teatru de marionete , teatru de păpuşi şi teatru de umbre, decor folosind ca material hârtia, teatru mixt (umbre, păpuşi, marionete, actorie) pentru copii de la 7 ani. Impreuna cu Beatrice Iordan, copiii vor realiza un spectacol adevarat, cu public!
  • Atelier de fotografie pentru copii de la 13 ani (cu George Turliu:  ”La atelierul de fotografie învăţăm să mânuim aparatul de fotografiat. Acesta are două hăţuri şi două butoane. Primul este verde şi este foarte important pentru că de el depinde bunul mers al fotografierii artistice. Cel roşu nu este la fel de important, dar este mult mai frumos. Hăţurile sunt pentru strunirea aparatului. Aceasta tehnică străveche am învăţat-o de la un bătrân apaş, pe care l-am întâlnit la Babele, ţinea în mână un dagherotip şi prindea pe peliculă sufletul vântului.”)
  • Atelier Cartea cu poveşti, poveşti şi desene strânse într-o carte manufacturată, atelier pentru copii de la 7 ani(cu George Turliu)
  • Atelier cu instrumente muzicalePoveşti cu urechi. Atelierul este organizat de Calin Torsan care ne spune ca „Experienţa de muzicant şi bucuria de a împărtăşi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ţărăneşti, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Poveşti cu urechi.”

 

Atelierele cu artisti invitati sunt ceva mai scumpe, 20 lei/sedinta iar inscrierea se face direct la cel care organizeaza atelierul:

 

  • Atelier de cusut, croit şi ţesut, cunoaşterea firului textil; desenul şi culoarea în ţesături, ţesut la gherghef sau la război. Dacă te interesează şi vrei să afli mai multe despre fire textile sau cusături şi croieli vino în atelierul Lidiei Stareş şi vei afla ce poţi face cu aţele şi cum te poţi juca serios cu cârpele. Pentru copii de la 8 ani. Maxim 6 copii la un atelier. (Inscrieri la Lidia Stares – 0722 798 284). Miercuri, de la 13.00 la 15.00.
  • Atelier de hartie manuala pentru copii de la 10 ani (cu Razvan Supuran- 0728516800).O invitaţie lansată copiilor şi adulţilor la cunoaşterea tehnicilor tradiţionale ale manufacturării, imprimării, tipăririi şi legării hârtiei. Cele 4 întâlniri săptămânale urmează paşi întru „simpla” înţelegere a hârtiei: ce este şi cum se face hârtia manuală? Unde şi cum se intersectează hârtia cu alte inserţii? Ce alegi să aşterni şi să(-ţi) spui prin text şi imagine pe o hârtie făcută de tine? Cursurile se finalizează cu o carte-obiect legată manual şi ştanţată pe copertă. Miercuri, de la 11. 00 la 12.30.
  • Atelier de pictura pe sticla pentru copii de la 7 ani (cu Bogdan Herascu – 0726 237 376) – copiii vor invata sa picteze pe sticlă sfinţi, animale, flori, vise, balauri, babe, moşi şi câte şi mai câte.

Pentru finalizarea lucrărilor începute de copii este indicat un minim de 4 întâlniri pentru fiecare dintre ateliere.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa