Metoda Dalcroze – pentru prima oară în România

TOTUL DESPRE MAME
metoda dalcroze

Veşti extraordinare am primit de la Asociaţia De dragul artei, veşti pe care le împărtăşim cu voi: celebra metodă de învăţare a muzicii prin ritm şi mişcare, practicată şi apreciată în întreaga lume – metoda Dalcroze – este acum la îndemâna tuturor părinţilor şi specialiştilor din România!

Această metodă de educaţie muzicală a fost fondată de Emile Jaques Dalcroze la începutul secolului XX iar de atunci şi până în prezent şi-a câştigat un renume mondial, în prezent existând chiar şi un Institut Jaques – Dalcroze în Geneva. Participanţii la acest tip de programe pot fi atât copii, începând cu vârsta de un an, cât şi adulţi, nu există vârstă nepotrivită pentru întâlnirea cu muzică şi ritmul, nu-i aşa? Pentru că metoda Dalcroze nu face altceva decât să împrietenească într-un mod firesc mintea, corpul şi sufletul cu sunetele şi ritmul. Totul se face prin joacă, folosindu-se diverse obiecte (panglici, cartoane colorate, eşarfe), participanţii învăţând în cadrul atelierelor să lege muzica de sentimente, de emoţii şi nu în cele din urmă, de mişcare.

 

„Cea mai frumoasă şi mai ludică metodă de cunoaştere”

Noţiunile ritmice, precum măsura, raportul între durate şi noţiunile armonice şi melodice – game, tonalităţi, intervale, acorduri – sunt studiate prin intermediul mişcării, al jocului, al improvizaţiei, exerciţiilor de reacţie sau de coordonare şi disociere.

 

Despre metoda Dalcroze, Oana Cosmovici, coordonatorul proiectului, spune: „Este poate cea mai frumoasă și mai ludică metodă de cunoaștere, învățare și aprofundare a muzicii și a limbajului ei, iar cel mai mare merit al ei este acela de a forma iubitori de muzică de calitate”. Într-adevăr, acesta este motivul pentru care suntem atât de entuziasmaţi de aducerea în ţară a acestui tip de program – pentru că ne dorim ce este mai bun pentru copiii noştri, pentru că ni-i închipuim mergând prin viaţă însoţiţi de muzică, aşa, ca într-un film frumos şi pentru că ştim cât de bine îţi poate face o melodie drăguţă chiar şi în cea mai neagră zi a ta.

 

Metodă predată de un muzician specializat din Elveţia

Se spune despre muzică deseori că este un limbaj universal. Mergeţi împreună cu cei mici la atelierele Dalcroze susţinute de Asociaţia De dragul artei! Copiii nu au abilitatea de a-şi exprima emoţiile şi sentimentele cu uşurinţă, de aceea trebuiesc ajutaţi, pentru a se putea dezvolta armonios. Şi ce altă metodă mai bună ar fi decât joaca îmbinată cu muzica unui pian adevărat? Ajutaţi-i să îşi dezvolte inteligenţa muzicală, kinestezică, logico-matematică, spațială, lingvistică, inter-personală și intra-personală cu ajutorul specialiştilor elveţieni sosiţi special în România.

Atelierele Dalcroze vor fi susţinute de către un muzician specializat, Anne-Claire Rey-Bellet – profesor la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva – şi sunt dedicate copiilor încadraţi în mai multe categorii de vârstă, de la 1 la 8 ani, precum şi adulţilor. În cadrul programului, un atelier special va fi dedicat muzicienilor/profesorilor de muzică/studenților la Conservator care doresc să cunoască această metodă.

 

Unica ocazie de a participa la eveniment este în perioada 31 mai-2 iunie iar înscrierea se face pe baza unui e-mail trimis la adresa [email protected] care să conţină următoarele informaţii: numele, prenumele persoanelor participante (adulți, copii) și vârsta copiilor, data, ora atelierului vizat, precum şi datele de contact. După confirmarea înscrierii, este necesară achitarea taxei de participare, la maxim două zile după confirmarea înscrierii pe lista de participanți.

 

CE? Ateliere bazate pe metoda Dalcroze de învăţare a muzicii prin ritm şi mişcare

CÂND? 31 mai-2 iunie

UNDE? Sala Studio Alfred Alessandrescu din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, str. General Berthelot nr. 60

CÂT?

Adulți şi muzicieni fără copii (pot să participe activ sau doar să asiste): 70 RON/persoană pentru participare, 35 RON/persoană pentru asistare la oricare dintre ateliere;
Familii cu copii de 1-3 și 3-4 ani: 90 RON (un părinte participă obligatoriu, al doilea poate asista gratuit). Programele se desfășoară doar în duo 1 părinte+1 copil;
Copii de 4-6 și 6-8 ani: 90 RON (părintele este rugat să asiste, ambii părinți pot asista gratuit);
– La toate atelierele pot asista adulți interesați de metoda Dalcroze. Preț: 35 RON/persoană/program.

 

Programul evenimentului poate fi vizualizat pe site-ul organizatorilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa