Lumea imaginaţiei îşi deschide larg porţile la prima ediţie a târgului de carte Bookfest Junior

Raluca Dumitrică
Bookfest Junior | Totul despre mame
Bookfest Junior dă startul în aventura cărţilor pentru copii şi adolescenţi
Bookfest Junior | Totul despre mame
Bookfest Junior dă startul aventurii cărţilor pentru copii şi adolescenţi

Printre cele mai importante titluri de la târg se regăsesc cele ale Editurii Humanitas

Peste câteva zile am un drum obligatoriu de făcut. Nu am vreo programare la doctor şi nici vreo şedinţă cu părinţii la şcoală. Trebuie să merg urgent să mai cumpăr… nişte cărţi. În afara noastră, avem în casă încă doi cititori serioşi şi unul în devenire, iar din această pricină volumele se înmulţesc. Cărţi pentru copii mici, cărţi pentru copii mai mari, cărţi aproape pentru adolescenţi la care tragem cu ochiul şi noi, părinţii, toate se găsesc la noi în bibliotecă. Iar de citit, fetele citesc pe unde-apucă: tolănite pe canapea, într-un cărucior defunct, la masă, ba chiar şi la baie, iar ăsta e şi motivul pentru care cărţile sunt puţin cam rodate, dar atât de îndrăgite. Şi, cum pasiunea e mare, facem ce facem şi cumpărăm cărţi!

Fiecare vârstă are cartea ei

Trei copii, trei preferinţe diferite. Cea mare este la vârsta la care descoperă emoţionată că nu mai are nevoie de părinţi ca să-i descifreze tainele din cărţile cu litere mici. De aceea, bucuroasă că a crescut, citeşte singură, cu un aer sofisticat pe chip. Se află la etapa aventurilor: ale lui Habarnam şi ale prietenilor săi, ale baronului Munchhausen, dar şi ale lui Cepelică, iar câteodată îşi imaginează că trăieşte şi ea într-o lume de poveste.

Mijlocia, care încă mai buchiseşte, alternează studiatul cărţilor cu scrieri scurte şi cu grafie lizibilă cu răsfoitul celor mai serioase. Acum are o carte pe care o iubeşte şi pe care o poartă cu ea oriunde s-ar duce: Cheiţa de aur sau aventurile lui Buratino. Când e melancolică şi are o mină extrem de preocupată, îşi face o codiţă împletită, se îmbracă cu tutu-ul ei roz şi se aşază pe canapea cu Poveşti cu vrăjitori şi zâne în mână, decretând răspicat: eu nu mai vreau să mă fac bucătăreasă, o să mă fac zână!
Mezina, în schimb, e gata tot timpul să atace cărţile surorilor sale, tristă uneori că nu poate şi ea să le desluşească singurică. Îi place, totuşi, când ne cocoţăm toate în vârful patului şi luăm pagină cu pagină la rând cărţile Legenda primelor lămpi şi Oglinda fermecată.

Bookfest Junior sau pasul către o lume plină de aventuri frumoase

Toate aceste cărţi atât de dragi nouă sunt publicate de Editura Humanitas, una dintre editurile care organizează în acest an prima ediţie a Bookfest Junior. Acest eveniment de profil se va derula în perioada 28 mai – 1 iunie la Pavilionul Romexpo din Bucureşti şi se desfăşoară în acelaşi timp cu Târgul Internaţional de carte Bookfest, organizat de Asociaţia Editorilor din România, AER. Ca noutate, Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.

La iniţiativa Grupului Humanitas, Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas şi Humanitas Fiction împreună cu editurile Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao, Vellant, Nemira, Paralela 45, Curtea Veche Publishing, Asociaţia Editorilor din România şi Asociaţia Naţională a Profesorilor de Limbă şi Literatură Română  „Ioana Em. Petrescu“  îşi vor prezenta oferta în cele patru zile de târg, organizând lansări de carte, întâlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru.

Editurile îi mai aşteaptă pe vizitatori cu multe alte surprize şi, nu în ultimul rând, cu marele concurs al acestei ediţii Vine vacanţa cu o bicicletă, multe cărţi şi rechizite.

Atelierele şi evenimentele interactive – puncte de atracţie la Bookfest Junior

Harta targ Bookfest Junior | Totul despre mame
Cu ajutorul hărţii târgului, vizitatorii vor ajunge mai uşor la standurile editurilor prezente

Printre acţiunile incluse la târg se numără Campionatul poveştilor cu Sumki, volum de Amos Oz apărut în colecţia Humanitas Fiction, moment al cărui invitat va fi scriitoarea Ioana Nicolaie, şi evenimentul Întâlnirile mele. Despre Noica, Cioran, Ionesco cu Gabriel Liiceanu, care va avea loc la standul Humanitas. Vor mai fi incluse în program atelierul de desen Mandale dacice cu ilustratorul Mihai Grăjdeanu și autoarea Mădălina Corina Diaconu şi cel de poveşti şi desen Domnişoara Poimâine şi Joaca de-a Timpul, cu scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu. Vizitatorii sunt aşteptaţi şi la un atelier de desenat şi povestit cu actorii Teatrului Ion Creangă, dar şi la un atelier de făcut avioane de hârtie.

Nu va lipsi din orarul târgului lansarea în standul Editurii Humanitas a cărţii Cine sunt? Ce sunt? – volumul primei ediţii a Concursului Humanitas în licee, precum şi o sesiune de autografe bricolate în Greuceanu de Alexandru Ciubotariu şi un atelier de teatrul cititorilor organizat de Curtea Veche Publishing – Cărțile copilăriei.
Totodată, în fiecare zi la târg vor fi reduceri atractive la cărţi, primii care vor da startul la preţuri mai mici fiind chiar cei de la Humanitas. Editura îi aşteaptă pe toţi cei care îi îndrăgesc carţile miercuri, 28 mai, între orele 11.00 – 12.00, cu o reducere de 20% la cărţile pentru copii şi adolescenţi de la Humanitas şi Humanitas Fiction.

Câte ceva pentru fiecare cititor

Deşi programul evenimentului este conceput cu scopul de a-i atrage pe copii şi pe adolescenţi spre târgurile de carte şi de a le crea reflexul cultural de a aştepta cu nerăbdare următorul eveniment de gen, târgul mi se pare o idee excelentă şi pentru părinţi. Sunt sigură că o să ne facă şi nouă cu ochiul mai multe volume prezente la standurile expozanţilor. Cu atât mai mult cu cât am auzit că şi alte frumoase cărţi ale copilăriei noastre au fost reeditate şi ne aşteaptă la târg, nu demult scoase din cuptor.

Atât intrarea la târg, cât şi toate evenimentele pentru copii şi adolescenţi din cadrul primei ediţii Bookfest Junior sunt gratuite. Orarul de vizitare este miercuri, joi şi duminică, între orele 10.00 şi 20.00, iar vineri şi sâmbătă, de la ora 10.00 la ora 21.00.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa