Ce să (nu) faci când mergi la restaurant cu toţi membrii familiei
Ultima oară când aţi fost cu toţii la restaurant ţi-ai petrecut timpul dintre aperitive şi supă punând la loc cele câteva sute de scobitori pe care cel mic le răsturnase sub masă? Când s-a servit felul principal aţi constat că furculiţele voastre fuseseră înfipte în ghivecele cu flori de la intrare? De desert nici nu ai apucat să te atingi pentru că ai fost ocupată să îi ceri scuze doamnei de la masa vecină care părea foarte nervoasă că pe spatele rochiei sale albe au apărut în mod misterios pete de sos de friptură, exact friptura pe care a mâncat-o copilul tău?
Ei bine, înseamnă că nu ai avut tehnica potrivită. Uite de ce trebuie să ţii cont pentru a obţine superrezultate:
Exersaţi acasă
Bunele maniere nu se pot învăţa doar atunci când ieşim din casă. Copiii trebuie să înveţe şi să exerseze la fiecare masă regulile: să folosească tacâmurile în mod corect, să aştepte până ce toată lumea s-a aşezat la masă, să mănânce cu gura închisă sau să ceară politicos ceea ce au nevoie. Toate acestea necesită timp pentru a deveni firești.
Răbdare, răbdare
Ştim cât de dificil este pentru cei mici să aştepte cuminţi pe scaun până când masă este servită, iar acest moment se poate transforma într-un război al nervilor în cazul unei cine în oraş. Aşa încât ideal ar fi să exersaţi răbdarea la masă de fiecare dată când cinaţi împreună acasă. Învaţă-l pe cel mic să aştepte până când toată lumea a terminat de mâncat, făcând timpul acesta cât mai plăcut posibil: povestiţi întâmplări amuzante de peste zi, plănuiţi excursii de weekend sau jucaţi un joc de memorie („cine ştie cât mai multe feluri de mâncare care încep cu litera v”?)
Alege restaurantul potrivit
Alege pe cât posibil un restaurant prietenos cu copiii, care vă poate oferi o masă mai retrasă sau câteva jucării sau creioane colorate. Foarte important este că meniul să includă feluri de mâncare pe care chiar şi cel mai mofturos copil să şi le dorească, în porţii dozate corespunzător, să ofere scaune înalte, speciale pentru cei mici şi să aibă un timp de aşteptare redus. Restaurantele luxoase nu reprezintă tocmai cea mai bună alegere în cazul unei cine în familie. Optează mai bine pentru unul cu o atmosferă ceva mai „zgomotoasă”.
Revizuiţi regulile de bună purtare înainte de a ieşi din casă
Pentru cei mici, bunele maniere nu reprezintă ceva interesant de reţinut. Este bine însă să recapitulaţi împreună principalele reguli înainte de a pleca şi să i le aminteşti celui mic ori de câte ori are nevoie. Nu uita să îl lauzi la sfârşitul zilei pentru că nu a mâncat cu mâna sau pentru că nu a comentat cu voce tare gustul sufleului de conopidă.
Prevederea este mama înţelepciunii
Odată ce şi-au terminat desertul, copiii încep să se plictisească. Rău. Achită nota de plată odată cu ultima comandă, ca să puteţi pleca la cel mai mic semn de nerăbdare sau oboseală.
Cutia magică
Copii fericiţi înseamnă părinţi fericiţi. Pregăteşte de acasă o cutie cu mici jucării care să îi ţină ocupaţi în timp ce aşteaptă mâncarea: jucării de pluş, mici figurine, cărţi de joc etc. Jucaţi-vă împreună, creând o atmosferă veselă şi relaxată.
Ţine cont de orarul copiilor
Programează mesele în oraş la ore rezonabile pentru cel mic şi nu te duce niciodată la restaurant cu un copil obosit sau care se simte rău. Ţine cont şi de faptul că cei mici nu pot aştepta cuminţi mai mult de 30-45 de minute pe un scaun. Adaptează desfăşurarea întregii seri la ritmul copilului. Ultimul lucru pe care ţi l-ai dori ar fi o criză de plâns în mijlocul resturantului cauzată de superoboseală.
Ce să nu faci
Nu sta mai mult decât este cazul
Oricât de plăcut ar fi să vă lungiţi la vorbă în timpul desertului sau a cafelei, copiii nu au răbdarea adulţilor. La cel mai mic semn de plictiseală, plecaţi. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul în care, dintr-un motiv sau altul, copilul nu colaborează încă din timpul primului fel de mâncare. Cereţi să vi se împacheteze pentru acasă restul comenzii şi plecaţi.
Nu îi obliga să încerce feluri noi de mâncare
Nu, restaurantul nu este locul cel mai potrivit în care să îl faci pe cel mic să descopere budinca de spanac. Alege feluri de mâncare cu care el este familiar şi care îi plac. Ieşirea în oraş trebuie să fie plăcută deopotrivă pentru adulţi, cât şi pentru copii.
Nu face educaţie în public
Poate că nu foloseşte şervetul cât de des ar trebui sau uneori râgâie. Nu face mare tamtam din asta. Atrage-i atenţia discret, nu îl face să se simtă prost şi menţine bună dispoziţie a familiei pe tot parcursul mesei. Acasă veţi avea ocazia să exersaţi „punctele slabe”.
Tu te-ai încumetat să iei masa în oraş cu cel mic? Sau ai promis că până nu împlineşte 16 ani nu mai intri în niciun restaurant?