La ce seriale ne uităm?

TOTUL DESPRE MAME

După ce în redacţia Totul despre mame cineva (nu dăm nume!) a povestit că a ratat o vacanţă la mare din cauza unui serial, ne-am decis să facem un top al serialelor care sunt bune de urmărit în familie după ce se culcă copiii. De ce tocmai seriale şi nu filme franţuzeşti, emisiuni de gătit sau talk-show-uri politice? Ei bine, pentru că ştim foarte bine că una dintre plăcerile nevinovate ale mamelor şi ale taţilor este nu piardă vreun episod din serialul preferat: „Dragă, nu ţine decât jumătate de oră, suficient cât să ne relaxăm, nu e la fel de lung ca un film la care adormim fără să mai apucăm să punem vasele în maşina de spălat şi să ducem gunoiul.”

Singura problemă este că, până să se decidă care este serialul preferat al familiei mele, eu, una, trebuie să urmăresc peste zece seriale în paralel. „Dar cum faci să nu încurci personajele între ele, sunt, totuşi, prea multe filme, nu crezi?”, mă întreabă soţul meu, exasperat când mă vede bocind de emoţie că Tom şi Lynette din Neveste disperate au rămas împreună, tristă că a murit ştiţi voi cine în Anatomia lui Grey şi distrusă de-a dreptul din cauza felului în care mi-am luat la revedere de la cinicul Dr. House. Ehe, iată că mă descurc cu brio, asemenea colegelor mele de redacţie care m-au ajutat să fac această listă.

P.S. Dacă aţi rămas puţin nelămuriţi după ce aţi citit propoziţia „cineva (nu dăm nume!) a povestit că a ratat o vacanţă la mare din cauza unui serial”, urmează să vă dau şi detaliile. Una dintre colegele noastre (nu, chiar nu putem să dăm nume) urma să plece în vacanţă la mare împreună cu soţul ei. Din nefericire, excursioniştii au trecut să-şi ia la revedere de la un prieten care le-a sugerat să se uite la Lost. Şi asta au făcut în următoarea săptămână, mâncând pizza în faţa televizorului, cu draperiile trase şi bagajele de mare nedesfăcute. (Nu, serios, chiar nu putem să vă spunem despre cine e vorba.)

 

Aşadar, seriale de râs:

How I met your mother

Vă recomand să vedeţi acest serial în cuplu pentru că, altfel, veţi pierde prea mult timp încercând să îi povestiţi celuilalt toate poantele filmului. Noi ne uităm împreună la el de trei ani şi nu ne-am plictisit încă. Este vorba despre povestea lui Ted care vrea să se căsătorească, dar o dă în bară cu fiecare fată pe care o cunoaşte. Povestea este spusă de acelaşi Ted, dar tocmai prin 2030, când ne istoriseşte cum a cunoscut-o pe mama copiilor săi. Eu sunt fan Marshall, prietenul cel mai bun al lui Ted, care nimereşte în cele mai ciudate şi comice situaţii, care o iubeşte pe Lily, soţia sa nevrotică, dar foarte simpatică. Soţul meu este fan Barney, un cuceritor neobosit, plin de farmec, care ajunge să se îndrăgostească de cine nu trebuie. De fapt, Ted şi Barney se vor îndrăgosti de aceeaşi femeie, Robin, cea mai bună prietenă a lor. Seria a ajuns la sezonul 9 şi încă nu am cunoscut-o pe mama copiilor lui Ted, dar ăsta e farmecul serialului.

 

The Good Wife

Am început să mă uit la acest serial pentru actorii principali, Julianna Margulies, care a jucat mulţi ani în ER, în rolul iubitei personajului interpretat de George Clooney, dar şi pentru Chris Noth, Mr. Big din Totul despre sex. Pe parcurs am descoperit un scenariu foarte bun, în care povestea clasică a femeii casnice care revine la avocatură după 15 ani de absenţă este asezonată cu scandalurile sexuale în care a fost implicat soţul ei care candidează la postul de guvernator. Asta se întâmplă în primul sezon, însă lucrurile evoluează asemenea personajului principal, „nevasta bună” care între timp s-a despărţit de soţul ei şi a devenit un avocat de succes. Filmările pentru sezonul patru sunt programate pentru această vară, iar intrigile par să nu se mai termine. E un serial care vă va prinde, garantat.

 

Up All Night

Ce te faci când eşti proaspătă mamă, dar şi producătoarea unui show prezentat de cea mai bună prietena a ta, Ava, o divă dependentă de tine atât din punct de vedere profesional, cât şi emoţional? Cum îţi organizezi viaţa încât niciunul dintre cei dragi să nu sufere, iar prietena ta nevrotică să nu intre în depresie? Personajul principal, Reagan, simpatica Cristina Applegate din Familia Bundy, găseşte nişte soluţii de compromis care îi dau şi mai tare viaţa peste cap: îşi lasă bebeluşul de câteva luni în grija soţului care renunţă la avocatură şi o face pe Ava naşa copilului. Când vă uitaţi la acest serial să închideţi uşa camerei în care doarme copilul pentru că răsturnările amuzante de situaţie vă pot face să râdeţi în hohote. Interesant este că actriţa principală a filmat primele episoade la câteva luni de la naşterea fetiţei ei şi unii susţin că scenariul ar fi inspirat din viaţa ei reală.

 

Modern Family

Dacă ţi se pare că în familie la voi lucrurile nu merg strună, uitaţi-vă împreună la acest serial şi puneţi-vă câteva clipe în pielea lui Jay, care are o soţie tânără, de origine columbiană, foarte sexy – despre care toată lumea spune că e fiica lui – , o nepoata adoptată de origine asiatică şi doi copii pe care îi ajută să-şi menţină căsniciile. Jay trebuie să îi facă faţă şi lui Manny, fiul soţiei sale din prima căsătorie, care se îndrăgosteşte şi scrie poezii, fetei lui, Claire, care are probleme cu cei trei copii, lui Mitchell, fiul său gay care a devenit tatăl unei fetiţe adoptate şi pe care o creşte împreună cu partenerul lui de viaţă. Modern family este un serial care ne convinge cu umor că viaţa noastră e un fel de vacanţă. Şi, dacă nu v-am convins, vă mai spunem că preşedintele Obama în persoană a zis că urmăreşte acest serial împreună cu familia lui.

 

Weeds

Să zicem că ai doi băieţi, că locuieşti într-o suburbie înstărită din California şi că soţul tău tocmai a făcut un atac de cord şi a murit în timp ce făcea jogging. Ce soluţie găseşti ca să îţi întreţii familia? Poate că voi spuneţi că ar trebui să începi să mergi la serviciu, dar Nancy Botwin (Mary-Louise Parker) e mai descurcăreaţă decât voi: ea începe să vândă cannabis. Situaţiile periculoaso-imposibilo-incredibilo-absurdo-amuzante în care ajunge Nancy, încurcăturile care îi implică pe prietenii de familie, în permanenţă high, pe omniprezentul cumnat Andy Botwin şi, mai târziu, nu ocolesc poliţia, mafia mexicană sau închisoarea ne-au făcut să ne cam îndrăgostim de Weeds. Atenţie, dă dependenţă. Gravă.

 

Parenthood

O familie americană: doi bunici superprotectivi, patru copii deja adulţi care la rândul lor au şi ei copii, deci şi probleme. Fiul cel mare, Adam, are o fiică adolescentă (şi asta spune tot!) şi un fiu, Max, cu sindromul Asperger (situaţie cu care se confruntă în realitate scenaristul principal al serialului, Jason Katims). Sora mijlocie a lui Adam, Sarah, proaspăt divorţată, aterizează în casa părinţilor cu copiii ei adolescenţi care îi dau şi ei de furcă. Sora mai mică, Julia, este o avocată de carieră care încearcă să împace viaţa de familie cu cea profesională, iar fratele lor mai mic, Crosby, încă e dependent financiar de părinţii lui la 30 de ani, însă se trezeşte la viaţă când află că are un copil dintr-o aventură de acum câţiva ani. Am început să urmăresc acest serial în timpul sarcinii şi recunosc că am învăţat câte ceva despre cât e greu să fii părinte. Din păcate, serialul a luat o pauză, producătorii neştiind dacă şi când vor relua filmările.

 

Brothers and sisters

Am văzut şapte sezoane din acest serial într-un timp destul de scurt chiar şi pentru mine, care mânânc seriale pe pâine: le-am epuizat în nici două luni. Eram curioasă s-o văd pe Calista Flockard, fostă Ally McBeal, revenind într-un serial de televiziune. Nu mi-a părut deloc rău: am urmărit cu sufletul la gură această saga modernă a unei familii mari, cu o avere impresionantă, care se risipeşte odată cu moartea tatălui. Urmează o poveste întortocheată în care cei patru copii, adulţi deja, încearcă să îşi revină după pierderea tatălui lor, să o sprijine pe mama lor care descoperă că cel care îi fusese soţ timp de 40 de ani avusese o viaţă dublă şi încă o familie. E un serial perfect pentru după-amiezile de duminică.

 

Nici de râs, nici de plâns. De privit:

Mad Men

Există suficiente motive pentru a pune Mad Men pe lista serialelor care în niciun caz nu trebuie văzute în familie: acţiunea se petrece în New Yorkul anilor ’60, într-o epocă în care fumatul era considerat şic printre femeile gravide, copiii pregăteau cocteiluri la petrecerile părinţilor, amantele erau la fel de banale precum umbrelele într-o zi ploioasă şi cam un sfert din acţiunea serialului constă în aprinderea ţigărilor şi turnarea whisky-ului în pahare. Vai, dar decorurile, personajul principal Don Draper, cu povestea lui de viaţă alambicată – de la fiul orfan al unei prostituate la soldat în Coreea şi creative într-o agenţie de publicitate din Madison Avenue – muzica, replicile, personajele, umorul, 15 premii Emmy şi patru Globuri de Aur, toate acestea sunt motive pentru care Mad Men e de neratat. Atenţie, eu am doi prieteni care s-au reapucat de fumat dupa ce s-au uitat la Mad Men, aşa că aruncaţi brichetele, chibriturile şi ţigările înainte să apăsaţi play.

 

Touch

Am descoperit acest serial împreună cu soţul meu acum câteva săptămâni şi ne-a plăcut la nebunie. Este povestea lui Jake de 11 ani, un copil cu probleme, bănuit de specialişti că are autism sau că este mut pentru că nu a scos niciun cuvânt în viaţa lui şi se comportă ciudat. Jake însă descoperă un limbaj misterios pe care tatăl său trebuie să îl dezlege: comunică prin numere. Jake foloseşte metoda probabilităţii matematice ca să unească destinele unor oameni care nu se cunosc, locuiesc în diferite zone ale Globului, dar care sunt legaţi între ei de un fir invizibil pe care numai el îl vede. Astfel că Jake ajunge să salveze vieţi prin intermediul tatălui său care descifrează mesajele lăsate de el în cele mai ciudate moduri.

 

Call the Midwife

Un serial britanic bazat pe memoriile lui Jennifer Worth (1935 – 2011), moaşă şi muzician, aduce în prim plan subiecte delicate. Filmul spune povestea unor moaşe din Londra sărăcăcioasă a anilor ’50.. Vedem femei care nasc zeci de copii fără să aibă grijă de ele în timpul sarcinii, familii care trăiesc în sărăcie lucie, mame care se luptă cu destine nefericite, dar care sunt sprijinite şi însoţite cu căldură de o mână de femei antrenate să aducă pe lume copii sănătoși. Intriga se desfăşoară în jurul unei tinere asistente, Jenny Lee, proaspăt specializată ca moaşă, care ajunge într-o mănăstire a unor maici-moaşe din estul Londrei.

 

The Killing

Vă avertizez: este vorba de un serial dark, plin de suspans, care te enervează îndeajuns încât să nu te desprinzi de el. Totul se învârte în jurul morţii lui Rosie Larsen, o adolescentă premiantă care dispare de acasă într-un mod suspect. Investigaţiile poliţiştilor se învârt în jurul familiei tinerei şi fiecare episod scoate la iveală câte un secret al fiecărui personaj care se intersectează cu cazul. Acţiunea se derulează în jurul lui Sarah Linden, detectivul principal desemnat să investigheze uciderea tinerei Rosie Larsen. Mireille Enos, actriţa care o interpretează pe Sarah, merită toate premiile de interpretare care există în industria cinematografică. Dacă v-a plăcut Twin Peaks, cu siguranţă vă va plăcea şi The Killing.

 

Voi ce seriale urmăriţi cu sufletul la gură şi care este preferatul vostru?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa