Kinodiseea: copiii au festivalul lor de film!

TOTUL DESPRE MAME

Dacă într-una din zilele următoare vă treziți cu o invitație la film, nu romantică, ci năstrușnică, venită tocmai de la cei mai mici membri ai familiei, nu vă mirați. Copiii voștri s-ar putea să fi aflat ceva senzațional: începe Kinodiseea, festivalul lor. Pregătiți-vă așadar pentru hohote de râs, priviri uimite și aplauze încântate, pentru că începând cu 16 noiembrie și până pe 21 noiembrie aveți program.

Ajuns la a patra ediție (le urăm mult mai multe înainte!), festivalul vine cu surprize fel de fel. De unde să începem? Să spunem mai întâi de retrospectiva Disney, în cadrul căreia copiii se vor întâlni cu cele mai iubite personaje de animație din toate timpurile? Știu deja pe cineva care îl așteaptă pe Mowgli mai ceva ca pe Moș Crăciun și chiar acum îi învață replicile, ca să le rostească simultan. Sau poate ar trebui să anunțăm mai întâi că proiecțiile zilnice de la orele 10:00 și 12:00 sunt gratuite și, la Cinemateca Eforie, dublate în limba română?

În funcție de vârsta și pasiunile copiilor voștri, treceți-vă în agendele de părinți ocupați următoarele:

Secțiunea Competiție cuprinde cele mai bune opt producții cinematografice pentru cei mici ale anului 2012. Sunt așteptați mai ales copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, dar și părinții lor, pentru că filmele au fost alese pe sprânceană.

Noi nu vrem să ratăm animația estoniană Lotte și și secretul pietrei lunii care a avut premiera la începutul acestui an la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Jean, băiatul lunii, o producție Franța-Germania, ecranizarea unei povestiri de succes a autorului pentru copii Tomi Ungerer (pe care îl adorăm!) și nu vrem să lipsim nici de la filmul olandez Micul Corb, laureat al premiilor Cel mai bun film pentru copii și Cel mai bun debut în secțiunea Generation la Berllinale 2012, precum și al Young Audience Award la European Film Awards.

De la Retrospectiva Disney nu puteți lipsi nu doar pentru că proiecțiile sunt gratuite, ci mai ales pentru că vin la întâlnire simpaticele personaje din filme celebre și foarte iubite: Regele leu, Frumoasa și bestia, Cartea junglei, Aladdin, În căutarea lui Nemo și Mary Poppins.

Ateliere de inițiere a copiilor în curiozitățile cinematografiei. Organizatorii au pregătit nouă astfel de ateliere la care am impresia că tăticii vor insista să meargă ei cu copiii, în timp ce mami merge la coafor, la masaj sau unde îi place ei mai mult și mai mult: atelier de actorie, atelier de efecte speciale, atelier de scenografie, atelier de montaj, precum și ateliere de scriere creativă, reciclare creativă, origami, machiaj de film și costume.

Secțiunea Panorama va fi reprezentată de proiecția lungmetrajului norvegian de animație Kurt se răzbună, prezentat la festivalurile de film de la Annecy, Stuttgart și Kristiansand.

Juriul care va acorda premiul pentru cel mai bun film este, ca în fiecare an, format din copii talentați, pasionați de cinematografie și de artele frumoase, în general. Sofia Nicolaescu este micuța actriță din filmul regizat de Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, Albert Dima a jucat în cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci, iar Alexandru China Birta joacă în spectacolul Micul prinț la Teatrul Odeon.

Acestea fiind spuse, eu nici nu mai aștept să mă tragă fiica mea de mânecă, pentru că recunosc: vreau să merg la fel de mult ca ea.

 

CÂND? 16-21 noiembrie 2012;

UNDE? Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Sala Elvira Popescu, București;

CÂT COSTĂ? Accesul este gratuit la proiecțiile de la orele 10 și 12. Pentru proiecțiile de la orele 19:00, prețul biletului pentru adulți este 10 lei, iar cel al biletului pentru copii este 5 lei;

Puteți găsi pe kinodiseea.ro mai multe detalii despre filme, trailer-ele acestora, precum și programul complet al festivalului, iar pagina de Facebook vă stă la dispoziție cu noutăți și concursuri jucăușe.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa