Imprieteneste-ti copilul cu muzeul!

TOTUL DESPRE MAME

 

Muzeele pot fi locuri inspaimanatatoare, chiar si pentru adulti. Atatea lucruri vechi si pretioase, atatea reguli, atatea interdictii, atatea vitrine si bariere intre tine si obiectele fascinante pe care muzeul le gazduieste.

 

Muzeele s-au schimbat insa foarte mult in ultimele decenii, devenind locuri prietenoase chiar si pentru copii. Mai ales pentru copii. Copii, care nu au interiorizat toate regulile si inhibitiile noastre, copiii care vor sa atinga, sa pipaie, sa faca si ei cu mana lor, copiii cu a lor curiozitate nestavilita sunt vizitaorii de maine ai comorilor pe care muzeele le gazduiesc. Si daca nu vrei un copil lipit de televizor sau computer, un copil care crede ca animalele si obiectele exista doar pe un ecran bidimensional, mergi cu copilul tau la muzeu!

 

De dragul artei

Am incercat programele propuse de asociatia De dragul artei  in interiorul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti. In cadrul seiunii la care am participat noi, fiul meu de 3 ani a invatat, vazand si facand, ce inseamna o soba, ce textura are lutul, unde se gaseste si ce se face cu el, de ce are soba gura si cum se picteaza cahlele care infrumuseteaza soba. Copiii au cantat, au dansat, au modelat, au pictat si au invatat, totul intr-o sala de muzeu in care numai supraveghetoarele pareau inca speriate.

Cu adevarat curajoasa si inedita mi se pare grupa de varsta careia se adreseaza programele De dragul artei: 2-6 ani! Cu greu gasesti in capitala programe de creativitate sau educative pentru copii mai mici de 3 sau 4 ani, iar un program de educatie muzeala pentru copii de 2 ani chiar ca nu am intalnit pana acum.

 

Obiectele vorbesc pe limba copiilor

Iata cum a aparut aceasta initiativa: “Am apărut din necesitatea de a însufleţi obiectele de muzeu sau cele de artă şi de a le tranforma în sursă de creativitate pentru copii şi tineri!

Considerăm că principala calitate a copilului este creativitatea, de foarte multe ori ignorată din motive de tot felul. Noi o sporim prin jocuri, poveşti, dialog, experimente şi facem ca obiectele să vorbească pentru ei, să-şi spună propria poveste într-un mod imaginativ şi atractiv.”

 

Găteli in luna lui Mărțișor pentru familii cu copii de 2-6 ani

Temele intalnirilor sunt diferite in fiecare luna, ceea ce insemna ca iti poti face un obicei din a merge cu copilul tau o data pe luna la muzeu. De fiecare data, el va descoperi ceva diferit si nu ar trebui sa te mire daca vei afla si tu povesti si obiecte noi din fabuloasa lume a muzeelor.

 

Pentru luna martie 2012, asociatia De dragul artei, iti propune Găteli in luna lui Mărțișor. Programul presupune două tipuri de activităţi într-un singur program care durează o oră: vizită interactivă într-una din sălile de muzeu şi un atelier creativ.

 

La ce sa te astepti?

În timpul vizitei vom descoperi lucruri noi, vom cînta si vom povesti despre flori, mirosuri, primăvară, împodobirea naturii, si de la acestea pornind, despre gătirea omului:  cum îsi decorează vesmintele si cum se înfrumusetează. Cu flori, arome sau pur și simplu cu forme geometrice pornite din natură si oprite pe vesminte, cu mărgele, ciucuri sau  câte si mai câte minuni. Toate acestea, pentru a asocia natura împodobită de primăvară cu omul pregătit de sărbătoare. În atelier copiii vor realiza podoabe din mărgele de lemn natural sau din alte materiale naturale. Programele pentru 4-6 ani vor beneficia de prezenta Ramonei Guran, sculptorul din echipa De dragul artei.

 

Programele se desfăşoară după următorul orar:

•             sâmbată,  10 martie, ora 10.30, familii cu copii de 3-4 ani

•             sâmbată,  10 martie, ora 11.30, familii cu copii de 4-6 ani

•             duminică, 11 martie, ora 10.30, familii cu copii de 2-3 ani

•             sâmbată,  17 martie, ora 10.30, familii cu copii de 3-4 ani

•             sâmbată,  17 martie, ora 11.30, familii cu copii de 4-6 ani

•             duminică, 18 martie, ora 10.30, familii cu copii de 2-3 ani”

 

Programările sunt absolut necesare şi se fac numai în săptămâna programului la emailul: [email protected] (confirmarea înscrierii se va face printr-un email al organizatorilor) sau la telefonul: 0747 027 353.

Taxele de participare la program sunt următoarele: 40 lei/familie formată din doi membri, 50 lei/familie formată din trei membri, 60 lei/ familie formată din patru membri etc.

 

Ne vedem la muzeu, nu-i asa?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa