Haideţi să croşetăm MAIArtistic!

TOTUL DESPRE MAME

Interviu cu Maia Munteanu, trainer de croşetat

Pe 25 august, la Bucureşti se va desfăşura un atelier inedit, unde vom învăţa să croşetăm. Nouă ne-a atras atenţia faptul că acest atelier este susţinut de o fată de 15 ani, Maia, care îşi doreşte să transmită şi altora pasiunea sa pentru croșetat. Poate că vă întrebaţi cine mai croşetează în ziua de astăzi şi la ce vă poate folosi o astfel de îndeletnicire. Vă spunem – mai ales prin cuvintele Maiei – povestea unei pasiuni pline de farmec, nostalgică şi relaxantă, în care mâinile, gândurile şi vorbele se împletesc cu fire colorate şi mătăsoase, numai bune pentru o şezătoare ca pe vremuri.

 

Adolescenta pasionată de croşetat ne povestește: „Croşetatul e o tradiţie de familie. Străbunica mea a croşetat, bunica mea a croşetat, mama mea croşetează şi eu croşetez. Fireşte, lucruri foarte diferite! În timp, tehnica croşetatului a evoluat şi gama de obiecte pe care le putem realiza s-a lărgit.”

 

-Am citit povestea pasiunii tale pentru croşetat şi mi se pare minunat că, în vremuri în care adolescenţii sunt pasionaţi de computere şi de filme 3D, o fată de 15 ani are ca hobby croşetatul. Ce anume te atrage la croşetat, cum de te-a prins activitatea asta pe care unii o pot considera prea statică şi repetitivă (mai ales pentru secolul ăsta, în care copiii de doi ani reuşesc să folosească aplicaţii de pe telefoane inteligente)?

-Croşetatul reprezintă o parte foarte importantă a familiei mele. Această pasiune s-a transmis din generaţie în generaţie pe linie feminină, ceea ce mă face să spun că interesul meu pentru croşetat nu e deloc surprinzător, ci dimpotrivă, este ceva firesc. În afară de asta, croşetatul nu exclude în niciun fel alte activităţi mai „potrivite” pentru un adolescent în secolul XXI. De asemenea, arta croşetatului implică mai multe abilităţi şi nu poate fi cosiderată o acţiune repetitivă şi plictisitoare. Bineînţeles, orice lucru poate fi interesant sau nu, asta depinde numai de relaţia pe care o construieşti cu el.

 

Iar dacă vă întrebaţi ce veţi învăţa să faceţi la acest atelier, Maia ne lămureşte: „Abajururi, draperii, covoare, perne, cuverturi, feţe de masă, coşuri, eşarfe, bluze, bijuterii, huse, pălării, genţi, pulovere, şaluri, poncho-uri pot fi realizate cu o banală croşetă şi multă creativitate.”

 

Cum ţi-a îmbogăţit hobby-ul tău viaţa? Simţi că ţi-a dezvoltat anumite abilităţi pe care colegii tăi, de exemplu, nu le au?

-Croşetatul implică multă imaginaţie şi creativitate, pe care le avem şi le cultivăm, în grade diferite, cu toţii. Însă croşetatul nu dezvoltă capacităţi speciale, ceea ce înseamnă că nu sunt altfel decât colegii mei. Recomand croşetatul nu numai pentru că poţi realiza obiecte unice şi deosebite, create să se potrivească perfect cu personalitatea celui care le face, ci şi pentru că poate ajuta la autocunoaştere.

 

La atelier sunt aşteptaţi toţi cei care îşi doresc să-şi creeze propriile obiecte handmade. Daca aveţi o gramadă de idei colorate şi vă mai lipseşte doar tehnica, Maia vă poate ajuta. O să rămâneţi surprinşi văzând ce iese din întâlnirea dibăciei cu imaginaţia.

 

-În cadrul atelierului pe care îl susţii vrei să le împărtăşeşti participanţilor tehnica necesară pentru a croşeta sau speri să le transmiţi mai degrabă pasiunea, entuziasmul, plăcerea de a combina culori, fantezia şi creativitatea pe care le pui în lucrul manual?

-Îmi place să cred că, odată ce ai reuşit să înveţi o tehnică, indiferent în ce domeniu, eşti pregătit să-i acorzi timp şi pasiune, să te dăruieşti. Dacă toate persoanele care croşetează s-ar baza doar pe tehnicile învăţate, le-am putea numi cu siguranţă „fabrici umane de obiecte croşetate”.

 

După un astfel de atelier veţi descoperi o nouă metodă de relaxare, iar mamele care vor veni însoţite de fiicele lor vor afla cât de frumos poate fi să împărtăşească momente de intimitate croşetând alături. Imaginaţia poate zbura până la cer şi înapoi.

 

-Care sunt cele mai ciudate lucruri pe care le-ai croşetat?

-Orice lucru croşetat manual va arăta complet diferit de varianta lui „în serie”. În acest domeniu nu există creaţii mai „ciudate” sau mai „normale” – fiecare persoană creează obiecte total diferite de ale altora.

 

Ne-a mai atras atenţia şi faptul că Maia croşetează de la vârsta de cinci ani, iar în tot acest timp probabil a creat foarte multe obiecte care îi spun povestea.

 

Ce faci cu obiectele pe care le croșetezi? Ai şi vândut din ele, te-ai gândit să le donezi în cadrul unor campanii caritabile?

-În general, obiectele sunt făcute pentru a fi vândute sau oferite cadou. Până în momentul de faţă nu mi s-a propus donarea unor obiecte anumite într-un scop caritabil. Cu siguranţă, aş fi dispusă să particip la acţiuni caritabile în care eu să fiu cea care creează şi lucrează anumite obiecte.

 

 

CE: Atelier de croşetat MAIArtistic

UNDE: Sediul CROS, Learning House, Intrarea Mihai Eminescu nr. 5

CÂND: 25 august, 10.00-13.00

CÂT: 30 de lei de persoană

 

Mai multe detalii despre eveniment şi modalitatea de înscriere puteţi afla de pe site-ul  http://interaktiv-university.ro/atelier-de-crosetat-maiartistic.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa