Gata, este vară! Toate petrecerile se mută în aer liber: în curţi, în parcuri sau chiar pe plajă. Copiii aleargă fericiţi, iar noi, părinţii, stăm un pic mai relaxaţi pentru că nu trebuie să mutăm mobila din propria sufragerie şi să ne transformăm casa în teren de sport, nu mai avem de strâns felii de tort strivite de covor, nu trebuie să fim nepoliticoşi şi să luăm cu forţa din mâna unui invitat un ciocan de lemn cu care acesta loveşte televizorul şi nici nu trebuie să ducem husa de la canapea la curăţătorie pentru că cei mici au pictat-o cu îngheţată de afine. A venit vremea petrecerilor în aer liber, aşa că îţi oferim câteva super idei pentru ca petrecerea copilului tău să fie cea mai tare din această vară!
Vulcanul. Noi îţi garantăm că acest experiment va fi un hit. Nu aveţi nevoie decât de o sticlă înaltă, o cană de oţet, puţină apă şi ceva bicarbonat de sodiu (sau praf de copt). Umpleţi aproximativ două treimi din sticlă cu apă şi oţet, apoi adăugaţi încet, încet bicarbonatul (căruia îi puteţi adăuga colorant alimentar, pentru a mări distracţia). Şi gata! Vulcanul a început deja să erupă, iar copiii vor dori cu siguranţă să repete pe rând distracţia!
O simfonie de culori. Pentru acest experiment aveţi nevoie de o tavă nu foarte înaltă, de preferat smălţuită, în culori deschise, lapte integral (obligatoriu!), colorant alimentar lichid (cel puţin trei culori) şi detergent lichid de vase.
Turnaţi laptele în tavă şi adăugaţi din loc în loc câteva picături de colorant alimentar. Peste petele de culoare adăugaţi câteva picături de săpun de vase şi urmăriţi cu atenţie chipurile încântate ale copiilor. Culorile vor începe să se amestece de la sine, “dansând”.
Sticle umplute cu “lavă”. Pentru acest experiment aveţi nevoie de sticle transparente de plastic (preferabil de 0,5 litri), câte una pentru fiecare copil. În plus: colorant alimentar, ulei, apă şi tablete efervescente (de exemplu, tablete de vitamine efervescente pentru copii). Turnaţi apa în sticlă şi adăugaţi şi uleiul astfel încât sticla să fie aproape plină. Aşteptaţi câteva minute până când uleiul şi apa vor fi complet separate. Adăugaţi câteva picături de colorant alimentar; acestea se vor depune pe fundul sticlei curând. Acum este timpul să adăugaţi jumătate de tableta efervescenta şi să urmăriţi lava “bolborosind” în sticlă. Puteţi adăuga oricând o nouă pastilă pentru a continua experimentul.
Volei cu baloane. Copiii trebuie să fie aşezaţi faţă în faţă. În locul clasicei mingi pentru volei se vor folosi baloane umplute cu apă care vor fi aruncate de la unul la altul. Este un joc recomandat pentru zilele caniculare. Copiii se vor distra ori de câte ori balonul se va sparge şi îi va răcori. (Este un joc care îi distrează şi pe părinţi, cu condiţia să nu aibă haine care devin transparente atunci când sunt ude!)
Cu mâinile goale. Se vor forma două echipe. Fiecărei echipe i se va pune la dispoziţie câte o găletuşă potrivită ca mărime. Alături se va pregăti un recipient ceva mai mare plin cu apă, cum ar fi o piscină gonflabilă. Copiii vor căra apa în pumni încercând să umple cât mai repede găletuşa oferită la început. Nu au voie să folosească niciun alt recipient. Câştigă echipa care reuşeşte prima să umple găletuşa.
Prinde mărul. Ştim cu toţii acest joc din filme, nu-i aşa? Nu vă temeţi să îi provocaţi pe cei mici la o astfel de distracţie pentru că este de mare succes! Într-un lighean umplut cu apă se vor pune câteva mere bine coapte. Fiecare copil va încerca să culeagă mărul din apă folosindu-şi doar gura, nu şi mâinile.
Jocul cu frânghia. Îţi propunem să îmbunătăţeşti acest joc clasic şi să pui o piscină gonflabilă, de mici dimensiuni şi plină ochi cu apă, chiar la mijloc, între cele două tabere. Distracţia copiilor va fi maximă atunci când vor reuşi să îi tragă pe membrii echipei adverse în piscină, făcându-i ciuciulete!
Sub presiunea apei. Folosindu-vă de o sfoară, încercuiţi o zonă de joacă în interiorul căreia plasaţi câteva mingi de diferite dimensiuni şi greutăţi. Cu ajutorul presiunii apei dintr-un furtun de grădină, copii vor trebui să scoată rând pe rând mingile în afara cercului. Când toate ajung în afara cercului, jocul se poate relua.
Cursa în trei picioare. Se vor forma perechi de câte doi copii de statură diferită sau chiar de către un adult şi un copil. Fiecare dintre cei doi îşi va băga câte un picior în aceeaşi şosetă mai mare sau într-un sac care se va lega bine cu o sfoară, astfel încât să nu cadă în timpul cursei. „Echipa în trei picioare” va trebui să ţopăie către linia de finiş. Câştigă perechea care ajunge prima, fără a se dezechilibra.
Leapşa „pe furate”. Acesta este jocul clasic de leapşă, puţin modificat. Fiecare participant va purta în buzunar câte o bucată de pânză colorată. Şpilul jocului este ca în timp ce fugi să poţi fura cât mai multe batiste colorate din buzunarele celorlalţi jucători. Cel căruia i s-a furat batista va ieşi afară din joc. La final este declarat câştigător cel care a adunat toate bucăţile de pânză colorată.
Căutătorii de comori. Pentru finalul petrecerii, când piticii par că nu îşi mai găsesc locul, ascundeţi în diferite locuri din curte jucărioare mici sau dulciuri pe care micii exploratori să le poată găsi cu oarecare uşurinţă. Oferiţi-le câteva indicii şi urmăriţi de la distanţă jocul, fiind atentă totodată că fiecare copilaş să poată pleca acasă măcar cu câte o comoară găsită.
În camping. Atât de mult am aşteptat cu toţii vara încât nimeni nu vrea ca petrecerea să se termine la ora opt, nu-i aşa? Ce este de făcut însă atunci când toţi copii încep să se pisiceasca şi să se alinte, spunând că vor acasă? Întindem corturile! Fie că ai prin debara un cort mai mare, fie că improvizezi unul din câteva cearşafuri şi scaune, ca în copilăria noastră, un felinar, câteva lanterne, pahare cu lapte călduţ, câţiva biscuiţi şi gata! Aşază înăuntrul „taberei” câteva şezlonguri sau pături pe care cei mici pot moţăi ascultând povestea de seară. Şi, bineînţeles, nu uita spray-ul anti-ţânţari!
Îl vei sărbători pe piticul tău în această vară? Ce distracţii le pregăteşti invitaţilor?