Imediat după festivitatea de deschidere a noului an şcolar l-am auzit pe unul dintre colegii de clasă (a doua!) ai fiului meu ţipând bucuros: “Bine că s-a terminat! Mă aşteaptă tableta!” Mi-am dat seama atunci cât sunt de deplasată când îi restricţionez la sânge lui Petru orele petrecute la calculator, mai ales că în majoritatea timpului îşi caută informaţii legate de tot felul de lucruri care îl preocupa și pe care nu le învață încă la școală. Trebuie să admitem că atât programa şcolară, cât şi noi, părinţii, suntem puţin depăşiţi de naturaleţea cu care copiii noştri au învăţat să folosească tehnologia. Ar trebui să îi încurajăm să o folosească deștept, nu să le punem piedici, din următorul motiv: trăim în secolul XXI și aceasta nu se va schimba prea curând.
Am aflat de curând de un super eveniment pentru copii între 8 şi 14 ani care exact asta face, adică foloseşte timpul şi pasiunea copiilor pentru calculator în folosul lor! Coder Dojo se numeşte şi face parte dintr-o mişcare internaţională, pornită anul trecut din Irlanda, care le oferă copiilor şansa de a învăţa programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului şcolar. De ce programare şi de ce la o vârstă atât de mică? Iată ce explica însuşi iniţiatorul mişcării Coder Dojo în România, Bogdan Voicu: „Bobby mi se spune de când aveam 4-5 ani şi aşa mi s-a spus şi câţiva ani mai târziu, când mergeam la Casa Pionierilor, la cercul de informatică, unde învăţăm să folosesc HC 85-urile din dotare. În ciuda tuturor problemelor care ne erau prezentate (că nu vom mai vedea bine la 20 de ani, că nu vom creşte la înălţimea corespunzătoare, că nu vom mai ieşi din casa toată viaţa, că vom avea coşuri şi în coate…), am ieşit relativ ok, faptul că ştiu să programez aducându-mi o angajare la Yahoo!, printre altele, o carieră destul de ok în industria online din România şi, acum, aducându-mă în situaţia de a fi co-fondatorul unei companii de gaming în Irlanda (cu birouri în Bucureşti). Îmi dau seama că generaţia aceasta are o altă relaţie cu tehnologia (bună, rea, nu este locul meu să judec). Din acest punct de vedere cred că este posibil ca, în viitor, capacitatea de a programa şi de a înţelege cod să fie o altă modalitate de alfabetizare.”
La Coder Dojo copiii învaţă să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicaţii, programe, jocuri şi multe altele. La cele peste 100 de dojo-uri din toată lumea se organizează tururi ale companiilor de tehnologie sau vin vorbitori care să povestească despre cariera lor. Pe lângă faptul că învaţă cod, participanţii întâlnesc persoane cu interese similare, pot arăta la ce lucrează, se pot lăuda cu munca lor. Coder Dojo transforma programarea şi dezvoltarea aplicaţiilor web într-o experienţă socială şi distractivă.
Dacă mă întrebaţi pe mine, ca mamă, ce cred despre mişcarea Coder Dojo, iată: bravo! Îmi pare bine că băiatul meu are şansa de a învăţa un nou mod de a folosi computerul, de a învăţa, de ce nu, primii paşi dintr-o posibilă viitoare meserie. Vreau eu, ca mamă, ca fiul meu să aibă o meserie care să îl pasioneze, dar din care să şi câştige decent? Bineînţeles! Poate fi cea de programator aceasta? Poate, îşi va da seama singur, la vremea potrivită. Însă cu siguranţă şansa de a lua contact în mod practic cu lumea aceasta nu trebuie irosită. Numai în cunoştinţă de cauză va putea alege peste ani ceea ce îi place şi ştie că se pliază cel mai bine pe abilităţile sale.
CE: Coder Dojo: programare, dezvoltare de site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele;
CÂND: sâmbătă, 20 octombrie 2012, de la ora 10:00;
CINE: copii între 8-14 ani, fiecare copil trebuie să aibă laptop-ul său pe care să lucreze;
UNDE: Romtelecom Training Arena (BBTP), Sos. Bucureşti – Ploieşti nr. 42-44, clădire A, etaj 2, sector 1, Bucureşti;
ATENȚIE! Data limită pentru înscriere este 18 octombrie, ora 20.00, iar limita de participare pentru acest prim eveniment este de 25 copii.
Mai multe detalii pe coderdojo.ro