Cele mai bune filme noi pentru copii vin la KINOdiseea

Raluca Dumitrică
Festivalul International de Film pentru Copii KINOdiseea | Totul despre mame
„Casa magicianului”, unul dintre filmele acestei editii
Festivalul International de Film pentru Copii KINOdiseea | Totul despre mame
"Casa magicianului", unul dintre filmele acestei ediții

Cea de-a şasea ediţie a festivalului de film KIONOdiseea, gata de start

Festivalul International de Film pentru Copii KINOdiseea își deschide porțile vineri, 14 noiembrie, la ora 19:00, la Cinema Studio, cu premiera de gală a filmului Finn. La acest eveniment inaugural vor fi prezenti regizorul Frans Weisz și actorul principal Mels van der Hoeven, care vor împărtăși experiențele lor de la filmări, într-o discuție liberă cu publicul.
Festivalul se află la ediţia cu numărul şase şi se desfăşoară până pe 19 noiembrie, cele şase zile încărcate ale sale așteaptându-i pe micii iubitori de film, și nu numai, cu un program complex. În weekend, pot fi urmărite pe marile ecrane unele dintre cele mai de succes animații ale anului: Loulou, incredibilul secret (r. Éric Omond, premiul César), Tărâmul Regelui Înaripat (r. Esben Toft Jacobsen), Casa Magicianului, Jack et la mécanique du Coeur/Jack și mecanica inimii (r. Mathias Malzieu, nominalizat la EFA), care va fi proiectat și la gala de premiere KINOdiseea, miercuri, 19 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio.

Invitaţi de marcă la KINOdiseea 2014

Primii invitați speciali ai festivalului vor fi regizorul Frans Weisz și actorul Mels van der Hoeven din lungmetrajul Finn, care vor împărtăși experiențele lor de la filmări, într-o discuție liberă cu publicul, vineri, 14 noiembrie, la Cinema Studio, și sâmbătă, 15 noiembrie, ora 11.00, la Cinemateca Eforie. Franz Weisz și-a prezentat ultimul său film, Finn, un film pentru copii și familie, în cadrul London Film Festival, unde a fost aclamat de critici și urmat de un succes internațional neașteptat pentru regizor.

Tânărul regizor debutant Jiří Mádl va sta de vorbă cu publicul miercuri, 19 noiembrie, ora 10.00, la Cinema Studio, după proiecția To See the Sea/Sa vezi marea!/ Pojedemek moři. La numai 27 de ani, Jiří Mádl a scris și regizat primul său film de lung metraj, To See the Sea, debut recompensat cu premiul pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Public Tânăr de la Zlin (Cehia). Acțiunea este ingenios filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui Francois Truffaut din 400 de Lovituri, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea.

Regizorul Veit Helmer, invitat special anul acesta la KINOdiseea, a devenit cunoscut pentru scurtmetrajele sale off beat, a regizat primul său film la 14 ani, a lucrat alături de Wim Wenders ca scenarist, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary sau Veneția. Veit Helmer va participa la o serie de sesiuni Q&As, luni, 17 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio și marți, 18 noiembrie, ora 10.00, la Cinemateca Eforie, după proiecțiile ultimului său film Fiddlesticks. El va susține și un atelier de regie pentru copii marți, 18 noiembrie, 12.30 – 14.00, la Mansarda Cărturești Verona.

Producția românească Usturoi (secțiunea Panorama) ajunge la KINOdiseea, iar la discuțiile de la final va lua parte producătorul și scenaristul Radu Băzăvan, marți, 18 noiembrie, ora 12.00, la Cinemateca Eforie și de la ora 19.00, la Cinema Studio.

34 de ateliere de introducere în lumea filmului îşi aşteaptă participanţii

Pe parcursul festivalului nu vor fi doar filmele in prim plan. Copiii pot participa gratuit la 34 de ateliere de educație cinematografică organizate de KINOdiseea, printre care si un atelier de actorie cu Maia Morgenstern, dar si un atelier de critică de film cu Irina Margareta Nistor
Totodata, printre workshop-urile KINOdiseea se regăsește atelierul de montaj de film cu Eugen Kelemen, care a lucrat la numeroase producții românești, precum La limita de jos a cerului, Păcătoasa Teodora, și care a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru cel mai bun montaj pentru lungmetrajul Periferic în 2010. Copiii mai pot lua parte la un atelier de stop-motion cu frații Buzea (Ducu și Ștefan), care au realizat primul lung metraj de animație 3D produs în România – Mercy Street și ai căror părinți sunt Zaharia și Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animație Bălănel și Miaunel, Peripețiile lui Ionuț, Temerarii de la scara 2, Roboțel și Creionel, dar si la un atelier de regie cu Alexandru Mavrodineanu. Acesta a făcut asistență de producție pentru lung metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, regizor al scurt metrajului Muzica în Sânge – Cel mai bun film european în cadrul Festivalului European de Film Scurt BREST, Franța 2010, regizor al documentarului HBO Romania – Omul Pasăre.

Alte ateliere la care se mai pot inscrie cei mici sunt atelierul de benzi desenate cu Mihai Grăjdeanu, autorul benzilor desenate Legendele Dacilor, care își propune să readucă în atenția copiilor și tinerilor pasionați de istorie și mitologie dacică, legendele și personajele străvechi, si un atelier de imagine cu Liviu Mărghidan – DOP – director de imagine, California Dreamin’, Marilena de la P7, Medalia de Onoare, Portretul luptătorului la tinerețe, Tatăl fantomă, Rămâi cu mine (HBO), O vară foarte instabilă, Rumeno.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa