Originea iepurașului de Paște. Povestea de dincolo de marketing

Cristina Călin, redactor
originea iepurașului de Paște
Originea iepurașului de Paște vine din Evul Mediu.

Originea iepurașului de Paște. Dincolo de simbolurile creștine ale Paștelui, există și unele apărute din legende, care însă au rezistat timpului. Exploatarea lor de către campaniile de marketing a făcut ca iepurașul să fie adevărata vedetă, mai toate produsele care au legătură cu sărbătoarea fiind decorate cu acest simbol. Totuși, care este originea iepurașului?

Prima apariție în secolul al XVII-lea

Prima apariție a iepurașului datează din 1682, când a fost menționat într-o carte a lui Georg Franck von Franckenau, De ovis paschalibus (Despre ouăle de Paște). Urecheatul avea dublu rol. Mai întâi afla dacă în timpul anului copiii au fost cuminți și dacă răspunsul era pozitiv le aducea ouă de ciocolată.

Tradiția a fost inventată de către protestanții nemți, care au răspândit-o în întreaga lume. În secolul al XVIII-lea iepurașii au ajuns în America, unde au fost preluați de producătorii de dulciuri după câțiva zeci de ani, iar restul e istorie. Iepurașul de Paște a ajuns pe tot globul.

Originea iepurașului de Paște. În Evul Mediu era pictat în biserici

În era medievală iepurele era o figură foarte îndrăgită de către biserică, fiind reprezentat pe pereții multor lăcașuri de cult. Această cinste i-a revenit pentru că se credea că este hermafrodit, conform scrierilor unor biologi antici.

Faptul că s-ar fi reprodus fără să își piardă virginitatea l-a asociat cumva cu Fecioara Maria și de aici și prezența lui în biserici și mânăstiri. Chiar Titian are un tablou în care o înfățișează pe Fecioara Maria împreună cu un iepure. Această pictură nu este singura în care sunt reprezentate cele două imagini.

Originea iepurașului de Paște, dezbătută de istorici

O altă teorie spune că iepurele a ajuns simbolul Paștelui transferat fiind dintr-o tradiție păgână. În fiecare primăvară triburile germanice o sărbătoreau pe zeița primăverii Ostara care era reprezentată de un iepure, simbol al fertilității primăverii ce va veni.

Legenda spune că Ostara (sau Austra/ Eostre/ Eastre) era sărbătorită odată cu echinocțiul de vară, eveniment ce marca sfârșitul iernii și celebra reînvierea la viață a naturii. Cu timpul manifestările acestea au dispărut, apărând în locul lor Paștele creștin. Iepurele însă a rămas în peisaj până în zilele noastre.

Această origine este sugerată de folcloristul german Jacob Grimm care a scris într-una din lucrările sale, Mitologia Germană, această idee în 1835 și de atunci a fost preluată de tot mai multă lume. Grimm citează scrieri rămase de la un călugăr german, Bede, care a trăit în secolul al VII-lea și care a prins în timpul vieții lui transformarea din Festivalul lui Ostara în Paștele creștin. Totuși, sunt o mulțime de specialiști care spun că teoria lui privind originea iepurașului Grimm este o simplă speculație.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa