Află latura ascunsă a personalităţii tale: testul Szondi

szondi

Testul Szondi îți dezvăluie personalitatea

Testul Szondi este un test psihologic apărut încă din 1935, fiind numit așa după creatorul său, psihiatrul Leopold Szondi. Despre acest test se spune că este unul dintre cele mai importante teste de personalitate proiectivă și că reușește cu succes să scoată la suprafață latura negativă a fiecărui om.

Între anii 1940-1950, acest test era folosit în psihologia est-europeană, fiind constituit dintr-o serie de imagini cu femei și bărbați. Cel care rezolva acest test trebuia să aleagă două imagini care i se păreau atractive și două care îl înfricoșau. Teoria lui Szondi arăta că imaginile alese de către cel care rezolva testul, reflectau adevărata lui personalitate.

De-a lungul timpului, multe dintre imaginile folosite de Szondi s-au pierdut, însă în prezent testul se prezintă în varianta cu opt fotografii, caracteristice pentru patru categorii de oameni: sadici, isterici, paranoici și maniaci.

Rezolvă Testul Szondi

szondiPrivește fotografiile de mai sus și alege-o pe cea care îți insipiră cea mai mare frică.

Imaginează-ți că e noapte și că mergi pe o stradă pustie. Cu cine nu ai vrea să te întâlnești dintre cei opt?

După ce te gândești bine și alegi fotografia care îți inspiră teama cea mai mare, verifică răspunsul testului mai jos. Este important să nu trișezi! De asemenea, este de precizat faptul că rezultatul nu denotă că suferi de o tulburare, ci mai degrabă că ai o latură ascunsă a personalității tale pe care ai reprimat-o și care nu se mai manifestă.

Citește și: Știi să rezolvi testul de inteligenţă al lui Albert Einstein?

Iată analiza rezultatelor testului Szondi:

1. Sadicul:
Ești o persoană calmă și încerci să-i ajuți întotdeauna pe ceilalți. De obicei, acesta este rezultatul unor evenimente neplăcute din copilăria ta, când ți-ai reprimat un comportament autoritar și dominant.

2. Epilepticul:
Îți place să deții controlul asupra multor aspecte din viața ta, însă ești cu siguranță o fire prietenoasă. Este posibil să-ți fi reprimat furia, agresivitatea și impulsivitatea.

3. Catatonicul:
Nu suporți schimbările pentru că, de regulă, ești fericit cu ceea ce ai și cu tot ceea ce ai reușit până acum. Conform testului, ți-ai reprimat negativismul și hiperactivitatea.

4. Schizofrenicul:
Ești mai degrabă genul de om dependent de prieteni și familie și nu-ți poți imagina viața în singurătate, iar asta demonstrează că ți-ai reprimat emoțiile negative și indiferența față de cei din jurul tău.

5. Istericul:
Ești o persoană introvertită și nu-ți place să ieși prea mult în evidență, dar conform teoriei lui Szondi, latura ta reprimată este exact contrariul: ești o persoană gălăgioasă, superficială și instabilă emoțional.

6. Depresivul:
Ești mereu pus pe distracție, însă cu toate astea, latura ta ascunsă este una întunecată, dominată de sentimente de inferioritate și vină.

7. Maniacul:
Nu-ți place să te amesteci în treburile altora și preferi să fii o persoană discretă. Probabil că ți-ai reprimat comportamentul agresiv și dominant din copilărie.

8. Suferindul de o tulburare de identitate:
Cei care aleg fotografia cu numărul opt vor să demonstreze tuturor cât de bine se încadrează ei în tiparul sexului lor biologic. Cu toate astea, este posibil să-și fi reprimat dorința de a fi acceptat în societate ca membru al sexului opus.

Articol preluat din: learning-mind

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa