Ești în căutare de idei de petrecere a timpului liber? Câteva weekend-uri de camping pe perioada vacanţei vor face deliciul celor mici
Vacanţa mare este o bucurie pentru copii, dar şi un motiv de preocupare pentru părinţi. Îți venim în ajutor cu niște idei de petrecere a timpului liber!
Printre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei se numără vacanţele de vară! Iată cum să transformăm vacanţa într-un succes, chiar dacă pentru adulţi nu este echivalentă cu luni întregi de concediu!
Trei, doi, unu… a venit vacanţaaaaaa mare! Este poate cea mai frumoasă perioadă a anului şi niciodată nu ni se pare că ţine suficient de mult. Haideţi să vedem care sunt posibilităţile de petrecere în familie, şi nu numai, a zilelor de vacanţă, atât pentru părinţii care lucrează, dar şi pentru cei care au program flexibil, sunt în concediul de creşterea copilului sau nu au revenit încă la muncă!
7 idei de petrecere a timpului liber
Întâlnirea cu marea sau cu muntele
Cea mai aşteptată parte a verii este, în mod sigur, o ieşire mai lungă sau mai scurtă la mare ori la munte. Marea este favorita celor mici, dar şi a multor părinţi, pentru că e o destinaţie de sezon, oferă multiple posibilităţi de distracţie, dar şi beneficii pentru sănătate. Dacă din varii motive nu vreţi sau nu puteţi să mergeţi la mare, atunci aveţi ca variantă excursia la munte. Şi aici toată familia poate să se relaxeze şi să-şi încarce bateriile, făcând diferite activităţi recreative în aerul montan extrem de sănătos.
Şcoala de vară
Şcoala de vară nu presupune neapărat participarea la ore zi de zi, săptămână de săptămână, ci înscrierea la anumite activităţi care se vor derula cu regularitate pe durata verii. Din fericire, pentru părinţii care lucrează şi nu au alte variante de a-şi lăsa copilul cu cineva, există şi posibilitatea ca această acţiune din timpul sezonului estival să aibă loc zilnic, aidoma programului şcolii, accentul fiind pus pe activităţi ludice, creative, educative şi sportive, derulate atât în interior, cât şi în aer liber. Nu ştiţi la ce şcoală de vară să îl înscrieţi pe copil? E suficient să tastaţi cele trei cuvinte pe Google şi veţi avea instant o mulţime de variante.
Mersul la bunici
Dacă vă număraţi printre mamele şi taţii norocoşi ai căror părinţi ieşiţi la pensie trăiesc într-o pitorească zonă a ţării, atunci o vacanţă la bunici va fi o adevărată bucurie pentru cei mici. Acolo vor avea ocazia să ia contact cu animalele şi cu natura, vor descoperi altfel de mici realităţi contemporane, pe care nu le-ar fi putut vedea în lumea urbană, şi vor avea acces la surse de hrană mult mai sănătoase. Nu le strică şi celor mari o astfel de escapadă, aşa că puteţi să vă planificaţi şi voi o parte a concediului acasă, la cei dragi.
- CITEȘTE ȘI: Pledoaria unei mame pentru vacanțe la bunici
Ieşirea la camping
O idee foarte bună, care poate fi pusă în practică într-un weekend sau, de ce nu, în mai multe weekend-uri consecutive, este să mergeţi împreună într-o zonă nu departe de casă, unde puteţi să campaţi peste noapte. Copiilor li se va părea grozav de frumos să se împăturească în sacii de dormit, să citească la lumina lanternei şi să se trezească dimineaţa suficient de devreme, încât să descopere roua căzută pe vegetaţia din jur şi pe adăpostul lor nocturn.
Una sau mai multe tabere
Tabăra e distractivă, utilă şi îl va ajuta pe copil să capete un sentiment de independenţă şi de maturitate. Deşi mulţi părinţi tind să-şi lase copilul să plece fără ei într-o vacanţă doar când acesta este suficient de mare, încât să se descurce singur (şi aici cred că fiecare părinte îşi poate trasa limitele acetui „suficient de mare”), pentru alţii vârsta primei tabere poate să fie chiar şi cea de 2,5 – 3 ani. Adaptaţi totul la familia voastră şi încercaţi să-i oferiţi măcar o dată copilului vostru această experienţă inedită.
Incursiuni repetate la locul vostru de muncă
În situaţia în care amândoi lucraţi, iar jobul vă permite, puteţi să îl luaţi pe cel mic la voi la serviciu. Nu toate mamele sau taţii pot să facă acest lucru, dar unii dintre ei chiar au această posibilitate. Dacă muncă părinţilor nu implică nici lucrul cu publicul, dar nici vreo activitate relativ dificilă care ar putea afecta siguranța copilului, atunci s-ar putea că incursiunile la mama sau la tata la serviciu să fie chiar distractive pentru copii. Nu uitaţi că aşa poate şi cel mic să înveţe câte ceva despre meseria voastră şi despre ceea ce înseamnă o alegere profesională.
Program de grup pentru copiii voştri şi ai prietenilor
În cazul în care se întâmplă ca voi şi prietenii voştri să aveţi copii de vârste apropiate şi vă sperie gândul că vara-i foarte lungă, iar cei mici trebuie să-şi mai umple cumva timpul, aveţi încă o soluţie. Puteţi aranja periodic un program comun, la care să participe toţi copiii, iar părinţii să fie prin rotaţie însărcinaţi cu gestiunea grupului. Vizite la Grădina Zoologică, în parcuri, la muzee sau o vizionare a unui film îndrăgit la cinematograf (sau la cinematograful improvizat de acasă), toate pot face ca timpul să treacă mai repde şi într-un mod foarte plăcut pentru cei mici.
- CITEȘTE ȘI: Grădini zoologice din România
Spor la pus sugestiile în practică!