Amalia Enache: „Încerc să-i ofer fetiței produse naturale, ușor procurabile din magazin”

Theodora Fintescu, redactor
alimentatia bio
Pentru Amalia Enache este important ca alimentele naturale, bio, să poate fi procurate ușor, din magazin.

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

Jurnalista Amalia Enache este mămica unei fetițe de 4 ani, pe nume Alma, pe care încearcă să o crească responsabil, având grijă totodată să nu cadă în capcana în care cad multe mămici, aceea de a-și îngreuna semnificativ viața încercând să fie mame perfecte. 

Să ajungi să fii mama ideală din cărțile de parenting încă din primul moment în care ți se naște copilul presupune să-ți dai total peste cap propria viață. Goana permanentă după tot ce e mai bun pentru copil și dorința de a controla tot ce ajunge în preajma lui presupun eforturi uriașe, care pot periclita fericirea și echilibrul unei familii.

Eforturile prea mari care-ți transformă viața

Jurnalista Amalia Enache, într-o discuție cu pediatrul Irina Costache, mărturisește că, la începutul carierei de mamă, și-a setat și ea standarde foarte înalte, de mamă perfectă. „Am avut și eu această dorință de control și am avut această așteptare, pe care mi-am pus-o eu mie, să devin mama perfectă. Durează destul de puțin asta, pentru că îți dai seama că sunt eforturi foarte mari să-ți transformi cu totul și cu totul viața, să fii altcineva decât cine ai fost până în momentul acela”, a mărturisit jurnalista.

Următorul pas a fost să adapteze totul, păstrând standardele ridicate doar în ceea ce privește alimentația. „Când lucrurile devin greoaie, pentru mine este un semnal de alarmă că undeva ne complicăm puțin viața mai mult decât putem duce. Cred în general, în toate aspectele, în măsură și echilibru și cred că viața alături de un copil trebuie să fie cât mai multă fericire și plăcere, nu o povară pentru părinte”.

Primul lucru pe care îl fac este să elimin „Disneylandul alimentației”

Amalia Enache a crescut, până la 14 ani, într-un sat de munte, unde alimentația era aproape 100% bio. Acum trăiește în Capitală și alege alimente cât mai naturale pentru fetița ei, dar fără exagerări. „În primul rând, elimin tot ce înseamnă ambalaj colorat, Disneylandul alimentației. Eu știu că este important ca ceea ce mănâncă copilul meu să iasă din pământ, să fie cules dintr-un copac, să fie de la un animal, deci lucrurile acestea de bază”.

Dincolo de acest aspect, ceea ce contează enorm pentru Amalia Enache este ca produsele să fie ușor procurabile. „Pentru mine, este important să pot să mă duc la magazin și să cumpăr produsul acela, nu să sun 10 intermediari care știu ei pe cineva, un producător. E ca în meseria mea: când sursele devin un pic cam încâlcite, ancheta e prea greu de făcut. Dar sunt mame care reușesc să facă asta și mă bucur că au toată energia aceasta”.

Alegerea sigură: produse care sunt verificate

La rândul ei, medicul Irina Costache susține alimentația bio, dar din surse sigure și controlabile. „Noi, ca medici, evităm să recomandăm acest tip de aprovizionare (de la producători neautorizați), pentru că implică și riscuri pe care producătorii mici nu știu că le au. Există riscul de contaminare, care este foarte mare. Și atunci, e mai bine să procuri ceva care este ambalat și a trecut printr-un proces de verificare”, spune medicul.

Ce înseamnă, de fapt, un produs alimentar bio? Pe scurt, provine din agricultura ecologică și este certificat ca atare. În agricultura ecologică nu se folosesc substanțe chimice de sinteză, nici organisme modificate genetic sau derivate ale acestora, și se utilizează doar practici prietenoase cu mediul. Certificarea atestă faptul că produsul trece prin controale riguroase, că producătorul respectă o serie de cerințe și criterii și este controlat permanent atât de autoritățile locale, cât și de cele europene.

Puteți viziona mai jos discuția integrală dintre jurnalista Amalia Enache și medicul pediatru Irina Costache, o discuție în tihnă despre tot ce e mai bun și mai pur pentru copiii noștri!

„Lactate BIO – tot ce e mai pur” este o inițiativă sprijinită de Napolact.

Te-ar mai putea interesa