Mă numesc Bianca şi am 22 de ani. Am doi băieţei, unul în vârstă de patru ani şi jumătate şi unul de zece luni. Cel mare a avut probleme cu agresivitatea, dar merg cu el la un psiholog pentru copii şi acum e mai cuminte şi ne ascultă. A pierdut un an de grădiniţă din cauza mutării noastre dintr-un apartament în altul, dar acum din septembrie va începe din nou şi sper să fie cuminte. Dar să vorbim şi de cel de zece luni care are un somn foarte agitat noaptea. Ziua nu am probleme cu el, nici nu ştiu că e în casă, în schimb cum vine noaptea e tragedie. Doarme pe la 22:30 cu lăpticul, apoi se trezeşte la 2.30, iar vrea lăptic şi apoi la 4-5 dimineaţa. Am încercat să sar lăpticul de la ora 2 şi l-am înlocuit cu ceai. Şi mai este o problemă: trebuie să audă muzică atunci când doarme, cum sting calculatorul în secunda următoare se trezeşte. Aseară am încercat fără muzică şi s-a fâţăit toată noaptea. (Eu cred că este şi din cauza dinţişorilor.) Aştept un sfat şi pentru momentele în care băieţii nu vor să pape la masă! (Bianca Mihaela)
Aşa cum ai zis şi tu, e posibil ca aceste probleme cu somnul să fi cauzate de erupţia dentară. În plus, un procent destul de important de copii continuă să se trezească noaptea o dată sau de două ori până pe la vârsta de doi-trei ani fără ca acest lucru să fie anormal. Dar trebuie să te gândeşti dacă nu cumva sunt şi alte probleme. Copiii sunt foarte afectaţi de schimbările de locuinţă, de schimbările de comportament ale părinţilor, de cum evoluează atmosfera din casă. Trebuie să fii foarte atentă la toate reacţiile lor şi de fiecare dată să îi întrebi ce simt, mai ales pe cel mare. Părinţii spun uneori: „Cred că ne-a auzit pe noi vorbind despre asta!”, „Nu ştiu ce a văzut la televizor, dar a început să viseze urât.” Părinţii se referă la o ipostază pasivă, în care copilul este victima informaţiilor viziuale şi auditive, al scenelor dintre diferiţi oameni sau personaje de la televizor sau chiar din cărţi. Asta s-ar putea numi efect traumatic a ceea ce a fost văzut sau auzit de copilul care nu poate înţelege, elabora, da un sens acelor lucruri şi ele îl afectează, îl sperie, nu le poate uita, le visează, întreabă necontenit despre ele, îl îmbolnăvesc producându-i diferite simptome, îl întristează, îl fac să devină violent.
Şi încă ceva: de cele mai multe ori şi stările tale sunt preluate de copii. Încearcă să îţi dai seama ce s-a schimbat, de ce şi cum îi poate afecta pe copii. Poate fi doar o perioadă de acomodare cu noul spaţiu de locuit!
Cât despre faptul că uneori băieţii refuză mâncarea, îţi recomand acest articol. Lectură plăcută!
Cu drag,
Iuliana