Da, am un copil ”mai”… și îl înțeleg!

Vivi Gherghe
Se întâmplă, de foarte multe ori, să primesc tot felul de remarci asupra copilului. De la cele mai evidente, nevinovate și amuzante (”vezi că mergi în șosete pe stradă”), până la altele care nu fac decât să-mi îngreuneze mie situația și să-i strice copilului starea.

E mai zvăpăiat

Da, aleargă, se mișcă, se cațără, sare, țopăie… Așa e el. Adună copiii de la locul de joacă și inventează împreună tot felul de jocuri și joculețe. Sunt hoți, sunt șoareci și pisici, sunt vânători, sunt rechini, sunt războinici, au săbii invizibile pentru noi, dar foarte reale pentru ei, sunt lei și pantere, își fac armate și echipe. E copil.

E mai tupeist

”Cam răspunde”, nu se lasă convins de orice, negociază, se opune, răstălmăcește, nu se sperie, nu dă înapoi și nu e receptiv la șantaj și condiționări. Caută să-și facă dreptate, nu e de acord cu unele reguli impuse de adulți, le demontează și demonstrează că sunt absurde. Își susține punctul de vedere și luptă pentru cauzele în care crede. Vrea să înțeleagă lucrurile, să le digere, să ia decizii, să fie factor în decizie, nu doar o marionetă care execută. Vrea să simtă că e important, că părerea lui contează, că el contează pentru mine, că e acceptat, că e iubit. E copil.

E mai sensibil

Suferă când e neglijat, plânge când e nedreptățit, e morocănos când e obosit sau tracasat, vrea să mi se urce în brațe când e tensionat, să-mi respire sub bărbie, să mă ia de după gât, să mi se cuibărească în suflet când e copleșit. Da, e băiat mare, așa cum zice lumea și da, îl iau în brațe atunci când are nevoie. Pentru că nu se învață așa, nu-mi va rămâne în brațe până la sfârșitul vieții, dar cât e copil de la mine și din brațele mele își va încărca bateriile cu energie și putere. Se smiorcăie, jelește, suspină pentru toate lucrurile care îl dor, îl deranjează sau nu le poate gestiona. E copil.

E mai răsfățat

Vrea înghețată. Vrea pepene. Vrea afară. Vrea în casă. Vrea la joacă. Vrea să mă joc cu el. Vrea zmeu. Vrea gogoși. Vrea să facem spumă de albuș. Vrea să jucăm Catan. Vrea să citim. Vrea să-i povestesc de când eram mică. Vrea să-l țin în brațe. Vrea să stea cu mine, lângă mine, pe mine. Vrea să stea singur. Vrea să construiască avioane din cartoane. Vrea să fie lăsat în pace, are nevoie de timp cu el și pentru el. Vrea să-și facă baie în miezul zilei, să umple cada cu bărcuțe de hârtie.
Vrea să facă ce-i face plăcere. Vrea să se gândească de trei ori înainte de a da altor copii jucăriile lui. Vrea să instaleze și trenul înainte să se apuce să strângă jucăriile din cameră. Vrea să doarmă atunci când nu mai are nimic de făcut. Vrea să primească musafiri atunci când are bateriile pline sau nu vrea să vadă pe nimeni atunci când e obosit și are nevoie de liniște. E copil.

E ”mai”…

Mai zvăpăiat, mai tupeist, mai sensibil, mai răsfățat. E un copil ”mai”. E un copil energic și nu e absolut nimic în neregulă cu el. Nu are nevoie de etichete și judecăți. Are nevoie să fie înțeles!
Dacă ai și tu un copil care e ”mai”…, îți recomandăm cu drag cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka. Aceasta poate fi comandată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa