Cum socializează un copil energic

Roxana Ristache

Marius are patru ani şi este un copil energic. Ori de câte ori ajunge în parc şi vede un grup de copii dă buzna peste ei. Îşi doreşte să se joace împreună cu ei, dar ceea ce face, în realitate, este că le strică jocul. Toţi copiii sunt furioşi şi îl resping pe intrus, în timp ce Marius plânge pentru că nu a fost acceptat în grup. Părinţii nu prea ştiu cum să îl ajute să relaţioneze mai bine şi să se integreze mai uşor într-un grup.

Suntem fiinţe sociale şi avem nevoie unii de ceilalţi încă de la cea mai fragedă vârstă. Abilităţile sociale se învaţă de timpuriu. Îţi mai aminteşti, poate, de felul în care bebeluşul îţi răspundea la zâmbetul tău cu un alt zâmbet. Este cel mai simplu exemplu de contact social.

Copilul tău e plin de energie și nu știi cum să ții pasul cu el? Îți recomandăm cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka. Aceasta este disponibilă AICI.

Stadiile de dezvoltare a abilităţilor sociale

Expertul educaţional Mary Sheedy Kurcinka, în lucrarea Cum să creşti un copil energic”, prezintă patru stadii prin care copiii trec atunci când îşi formează abilităţile sociale. Aceste stadii nu ţin neapărat de vârsta biologică a copiilor, fiecare având propriul lui ritm de formare a abilităţilor sociale.

Care sunt semnele care îți arată că ai un copil energic

“Asta e a mea!” este primul stadiu, caracteristic copiilor în primii doi ani de viaţă. Este etapa în care copiii sunt extrem de posesivi şi nu împart cu ceilalţi nimic din ceea ce le aparţine. Și este normal să fie aşa. În al doilea stadiu, copiii se joacă cot la cot, dar fiecare are jocul lui, piesele lui, şi lucrează separat. În al treilea stadiu, copiii sunt capabili să îşi aştepte rândul şi pot face ceva împreună, cum ar fi o construcţie din cuburi, la care fiecare poate adăuga, pe rând, câte o piesă. În ultimul stadiu de formare a abilităţilor sociale, copiii pot deveni prieteni, colaborează unii cu alţii, lucrează împreună, negociază, fac schimb de idei.  

Ce nevoi de socializare are un copil energic extrovertit versus unul introvertit

Copiii energici au şi ei nevoie să se integreze în comunitate şi în grupurile de egali. Fiind extrem de independenţi şi perseverenţi, dar în acelaşi timp extrem de senzoriali, copiilor energici le este destul de greu să se facă acceptaţi, să relaţioneze sau îşi facă prieteni.

Caracteristicile unui copil extrovertit şi cum ne purtăm cu el

Dacă copilul energic este extrovertit, cel mai adesea va fi intruziv la adresa altor copii. Dacă este introvertit, este de aşteptat să fie extrem de retras. Aceste comportamente diferite au legătură nu atât cu energia lor, cât cu temperamentul.

Un copil extrovertit îşi ia energia din interacţiunea cu ceilalţi, iar liniştea îl oboseşte. Tot viaţa socială îl ajută şi să gândească. La polul opus, un copil energic introvertit iubeşte liniştea şi are un număr restrâns de prieteni. Acest lucru nu înseamnă că nu are abilităţi sociale, ci doar că le foloseşte în mod selectiv.

Când copilul energic merge la grădiniţă sau la şcoală

Atunci când merge la grădiniţă sau la şcoală, un copil energic se poate simţi copleşit de stimularea oferită de grup şi poate fi tentat să se retragă. Din acest motiv, are nevoie să fie învăţat abilităţile de integrare în grup.

Părintele îl poate îndruma cum să se oprească, să aibă contact vizual cu ceilalţi copii, să îi salute şi să îi asculte. O modalitate este aceea de a exersa alături de copii mai mici. O serie de cercetări au arătat că interacțiunea cu copii mai mici este o bună modalitate pentru copii de a învaţa abilităţile sociale. Aşa că nu ezita să inviţi la tine acasă, măcar din când în când, câţiva copii mai mici decât al tău, pentru a-l ajuta să înveţe să relaţioneze.

Când îi spunem copilului “Da” și când îi spunem “Nu”

De asemenea, este bine ca micuţul să aibă în permanenţă contact cu alţi copii. Nu este nevoie să petreacă mult timp alături de ei, dar să se întâlnească în mod constant. Aceste “exerciţii relaţionale” de acasă cu siguranţă îi vor fi de mare folos la grădiniţă sau la şcoală.

Când vine vorba de împărţitul lucrurilor cu ceilalţi, nu trebuie uitat că un copil energic, mai ales dacă este introvertit, este foarte posesiv. Din acest motiv, este bine să fie învăţat să nu ia la joacă, la grădiniţă sau la şcoală, jucării pe care nu vrea să le împartă cu ceilalţi. De asemenea, un copil energic are nevoie să fie obişnuit ca atunci când trăieşte emoţii intense, precum furia sau frustrarea, să ia o scurtă pauză din grup pentru a se calma şi a se reconecta cu sine.

Şi, pentru fiecare “reuşită socială”, nu uita să sărbătoreşti alături de copilul tău, oricât de energic ar fi el!

 

Citește și sfaturile practice ale lui Mary Sheedy Kurcinka pentru situațiile în care copilul are o criză de nervi. Descarcă acum GRATUIT capitolul ”Crizele de furie”, din cartea ”Cum să crești un copil energic”. Acesta este disponibil AICI, iar cartea o puteți găsi în SHOP Totul despre mame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa