Sunt mamă de copil școlar. Am ales școala de lângă casă. E chiar în spatele blocului. Am stat mult pe gânduri: să merg la pomul lăudat sau să rămân în curtea mea? Am ales o oră de somn în plus pentru copilul meu.
Școala pe care mi-aș fi dorit-o eu era la o distanță considerabilă de casa noastră, ceea ce ar fi însemnat să-mi trezesc copilul la ora șase în fiecare zi. Astfel, acum îl trezesc la ora șapte, facem patru-cinci minute până la școală.
Citește cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka, disponibilă AICI. Acum poți descărca, GRATUIT, capitolul ”Crizele de furie”, de aici.
Sunt zilele în care toate butoanele îmi sunt apăsate
Sunt însă și zile în care, cu toate acestea, noi nu ne putem încadra în timp.
Există zile ca cea de azi, în care copilul, deși se trezește destul de devreme, nu se poate concentra deloc pe ce ar trebui făcut dimineața, într-o zi de școală. Ar face orice altceva – că se apucă să coloreze, că vrea să asculte muzică și să danseze un pic sau că își construiește ceva de LEGO:
– Dar ți-ai pregătit ghiozdanul? Ai mâncat? Te-ai îmbrăcat? E totul în regulă?
– Da, și avionul ăsta tot pentru ghiozdan îl fac, îl iau la școală.
Simt cum îmi crește tensiunea și strâng din dinți
”Alege-ți bătăliile!”, îmi spun. ”Alege-ți bătăliile!” este ceea ce îmi vine mereu în minte când avem astfel de momente. Este unul dintre capitolul cărții care mi se pare ”de căpătâi” când crești un copil energic (”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka, disponibilă AICI, pentru cei interesați).
Copiilor energici nu le place să le spui ”NU”
Copiii energici au nevoie de limite și mereu au tendința să le forțeze. Copilul meu știa că în 20 de minute trebuie să fie la școală, dar îmi testa mie limitele. Ce fac când simt că ne ducem în zona roșie? În zona în care eu mă încarc de furie și o descărcare ar fi ca la furtuni: tunere, fulgere și ploaie – urletele mele și lacrimile copilului. Atunci mă întorc la ”Biblia copilului energic”, cum îmi place mie să-i spun cărții lui Mary Sheedy Kurcinka:
- Spune-i ce are de făcut.
- Spune-i ce faci dacă el nu face ce are de făcut.
- Spune-i când vei face asta.
Acestea sunt cele mai importante trei lucruri pe care trebuie să le reții pentru momentele în care simți că lucrurile derapează de la calea cea dreaptă.
I-am reamintit că trebuie să se pregătească de școală: să se îmbrace și să mănânce. Să se spele pe dinți, să-și ia ochelarii, să-și verifice (dacă vrea) ghiozdanul.
– Trebuie să fac și asta. Am nevoie să iau o jucărie cu mine la școală.
I-am spus că vom întârzia, că vom ajunge ultimii, că nu vom avea timp să mai vorbim cu învățătoarea o chestiune în care îmi ceruse ajutorul. Voia să o rugăm împreună pe doamna învățătoare să-l ajute cu două litere cu burți: încurcă mereu D cu B și m-a rugat să-i cerem împreună învățătoarei să-i mai explice o dată.
Altă decizie
Lucru care nu s-a mai întâmplat pentru că am ajuns la cinci minute de când începuse ora. Aș fi putut să intru, era posibil, dar am ales să fac așa cum i-am spus că voi face. I-am explicat că, din păcate, la ora asta, nu voi mai intra în clasă, în timpul orei, să vorbesc cu doamna învățătoare. Lui nu i-a prea plăcut asta, nu era prea mulțumit, dar avea avionul de LEGO într-o mână și, exact cum zice Mary Sheedy Kurcinka, i-am amintit că a făcut o alegere acum – a ales avionul, dar nu-i nimic, data viitoare va putea lua altă decizie.
Și a fost împăcat cu alegerea lui. M-a rugat, în schimb, să-l trezesc mâine cu zece minute mai devreme ca azi.
Citește cartea ”Cum să crești un copil energic”, de Mary Sheedy Kurcinka, disponibilă AICI. Acum poți descărca, GRATUIT, capitolul ”Crizele de furie”, de aici.