7 cauze pentru care apare infertilitatea la femei

Theodora Fintescu, redactor
infertilitate feminină
Disfuncțiile ovulatorii sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină, afectând aproximativ 25% din femeile infertile.

    Există o serie de boli care duc la infertilitate feminină, o afecțiune frecventă cu care se confruntă cuplurile. Pe lângă vârstă, care influențează puternic fertilitatea, există o mulțime de afecțiuni sau tulburări care împiedică femeile să rămână însărcinate. Jurnaliștii de la smartliving.ro au stat de vorbă cu specialiști și arată, în articolul de mai jos, care sunt cauzele infertilității:

    Pe primul loc se află disfuncțiile ovulatorii, printre care și sindromul ovarelor micropolichistice, iar pe locul doi endometrioza. Vestea bună este că aproape orice problemă legată de infertilitate își găsește rezolvarea, odată ce te adresezi unui specialist în infertilitate.

    „Trebuie să știm că fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei femeii și vârsta maternă singură poate prezice care este probabilitatea de a avea un copil. Dacă sub 30 de ani șansele de a concepe sunt în jur de 25 % lunar, la peste 40 de ani scad sub 5 %,” atrage atenția dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.

    Peste 50% dintre cuplurile peste 35 de ani și peste 80% din cuplurile peste 38-40 de ani necesită ajutor specializat pentru a obține o sarcină, conform medicului. De aceea este foarte important să ne adresăm unui specialist în infertilitate dacă sarcina nu apare într-un interval de 1 an.

    Boli care duc la infertilitate feminină

    Dr. Erna Stoian a detaliat, mai jos, cauzele infertilității feminine:

    1. Vârsta maternă înaintată

    Odată cu creșterea vârstei materne, numărul de ovocite scade rapid, la fel și calitatea lor.

    2. Disfuncțiile ovulatorii

    Disfuncțiile ovulatorii sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină, afectând aproximativ 25% din femeile infertile. În mod normal, în fiecare lună se eliberează câte un ovocit – proces numit ovulație. Unele femei nu prezintă ovulație deloc, în timp ce altele ovulează doar în unele luni.

    Disfuncțiile ovulatorii pot apărea din următoarele cauze :

    • Insuficiența ovariană prematură – ovarele nu mai funcționează la femei sub 40 de ani;
    • Sindromul ovarelor micropolichistice afectează 5 – 10% din populația feminină la vârsta reproductivă. Această afecțiune cauzează anovulație sau oligoovulație, menstre neregulate sau absența lor, hipertensiune arterială, acnee, nivele ridicate ale insulinei în sânge, pilozitate excesivă, probleme cu greutatea. Scăderea în greutate poate duce la restaurarea ovulației la multe femei.
    • Hiperprolactinemia – nivelul crescut al prolactinei la femeile care nu alăptează și nu sunt însărcinate poate duce la lipsa ovulației și infertilitate.
    • Calitate scăzută a ovocitelor – în special la femeile peste 38-40 de ani;
    • Afecțiuni tiroidiene;
    • Anumite boli cronice ca HIV/SIDA sau cancere;

    3. Afectarea trompelor uterine

    Odată eliberat din folicul, în momentul ovulației, ovocitul călătorește în trompă unde este fertilizat. Dacă trompele uterine sunt afectate, fertilizarea nu se produce. Trompele uterine sunt afectate sau se blochează din cauza:

    • Infecțiilor – în special cu chlamydia
    • Intervențiilor chirurgicale abdominale care pot duce la lezarea trompelor uterine și la apariția aderențelor;
    • Endometriozei;
    • Fibroamelor uterine voluminoase.

    4. Endometrioza

    Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femeile la vârsta reproducerii şi a doua cea mai frecventă cauză a infertilității.

    30% până la 40% din femeile care suferă de această afecțiune sunt infertile. Endometrioza constă în apariția celulelor endometriale în afara cavității uterine, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezică urinară, intestin.

    5. Probleme la nivelul uterului

    Fibroame și polipi,
    Malformații uterine,
    Aderențe (sinechii) produse după o intervenție în uter, cum ar fi chiuretajul,
    Utilizarea prelungită a unui dispozitiv intrauterin (DIU, sterilet) pentru contracepție,
    Endometritele – infecții ale endometrului.

    6. Afecțiuni ale colului sau vaginului

    Anomalii structurale ale vaginului sau colului,
    Mucusul cervical poate fi ostil pentru spermatozoizi, putând conține anticorpi sau fiind prea vâscos pentru a permite o motilitate normală a spermatozoizilor.

    7. Disfuncții imunologice

    Răspunsul imunologic anormal la sarcină poate duce la pierderea acesteia;
    Anticorpi antispermatici care atacă și distrug spermatozoizii.

    De asemenea, consumul de droguri ca și marijuana sau cocaina poate duce la infertilitate.

    Chimioterapia și/sau radioterapia pot duce la insuficiență ovariană prematură. La paciente tinere cu neoplazii ce necesită tratament chimio/radioterapic se recomandă vitrificarea ovocitelor înainte de începerea tratamentului, dacă este posibil.

    Citește continuarea articolului pe smartliving.ro pentru a afla despre:

    • Investigații medicale recomandate în infertilitate
    • Cum se tratează infertilitatea

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa