Odată cu întoarcerea copiilor în colectivitate, părinții se confruntă cu numeroase întrebări și preocupări legate de sănătatea fizică și emoțională a celor mici: de la protecția împotriva bolilor infecțioase și imunitate, până la gestionarea stresului, adaptarea la ritmul școlar și alegerea activităților extracurriculare. Iată câteva sfaturi de la un medic pediatru, care vă vor ajuta să luați decizii bune în acest început de an școlar!
„Un părinte informat este un părinte relaxat”- acesta este crezul comunității „Totul Despre Mame” și tocmai de aceea, înainte de începerea noului an școlar, ne-am propus să îți oferim răspunsuri la întrebările pe care ți le-ai putea pune în perioada următoare. Am stat de vorbă cu Dr. Mihaela Gutu Robu, medic specialist pediatrie, inițiatoarea proiectului educațional pentru părinți Busola Pediatrică și am „făcut lumină” în subiectele fierbinți pentru părinți.
„Pe parcursul unui an, un copil poate avea până la 10-12 episoade de răceli”
Totul Despre Mame: Unii copii vor merge în această toamnă pentru prima dată la școală sau la grădiniță. Ce ar trebui să știe părinții aflați la început de drum?
Dr. Mihaela Gutu Robu: În primul rând, grădinița este un proces de acomodare atât pentru copil, cât și pentru părinți. Deși uneori poate fi provocator, aceasta are un rol cheie în dezvoltarea și imunizarea copilului. Trebuie avut în vedere că sistemul imun al copilului este într-o continuă dezvoltare și este posibil ca acesta să se îmbolnăvească frecvent. Pe parcursul unui an, un copil poate avea până la 10-12 episoade de răceli.
În cel de-al doilea rând, începutul școlii este solicitant mai ales din punct de vedere intelectual. Școlarul trebuie să se adapteze la un program diferit, cu un ritm alert de predare, cu multe informații și cu mai puțin timp de joacă.
O sugestie pentru un părinte la început de drum ar fi ca acesta să acorde atenție nu numai părții educaționale, ci și practicilor de prevenție, siguranță și igienă existente în grădinițe sau școli. Aici menționez meniul, care trebuie să întâlnească nevoile nutriționale ale copilului în funcție vârstă și să țină cont de lista cu alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor enumerate în Ordinul nr. 1563/2008. La această listă, care este parțial în conformitate cu ultimele recomandări internaționale, aș menționa că la copilul mic trebuie evitate în aceste instituții alimentele cu risc de înec și/sau sufocare (nucile, semințele, alimentele rotunde sau cilindrice, precum strugurii, roșiile cherry, crenvurștii etc.).
Existența triajului și prezența unui medic în instituție sunt necesare. Deopotrivă, comunicarea dintre personalul instituției și părinți este deosebit importantă și trebuie să fie facilă, mai ales atunci când copilul se îmbolnăvește. Nu în ultimul rând, ca părinte m-aș mai informa dacă educatorul sau învățătorul știe să acorde primul ajutor unui copil.
Totul Despre Mame: La ce să se aștepte părinții, în general, din punct de vedere al sănătății, pentru anul școlar 2024-2025?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Sezonul rece aduce cu sine numeroase viroze. Majoritatea infecțiilor vor fi de natură virală (rinofaringite frecvente la copilul mic, mononucleoză infecțioasă- mai frecventă la școlari, enteroviroze, viroze respiratorii, boală gură-mână-picior, etc.), culminând cu perioada de iarnă în care gripa își va face simțită prezența. Tot în sezonul rece, ne așteptăm ca la copilul mic să fie prezentă infecția cu virus sincițial respirator care poate cauza simptome respiratorii alarmante.
Bolile copilăriei (varicela sau vărsatul de vânt, rujeola, oreionul, roseola infantum etc.) vor fi prezente pe tot parcursul anului, mai frecvent la preșcolari. Pe perioada verii, gastroenterocolitele sunt mai frecvente. După vârsta de 3-4 ani apar mai frecvent infecțiile streptococice. De asemenea, parazitozele sunt mai frecvente în colectivitate, mai ales în rândul preșcolarilor, și pot apărea pe tot parcursul anului.
- CITEȘTE ȘI: Care este tratamentul corect pentru a scăpa de oxiuri. Interviu cu dr. parazitolog Carmen Crețu
„Nu cereți sfatul pe rețelele sociale”
Totul Despre Mame: Ce nu ar trebui să facă un părinte care are, de exemplu, copilul bolnav (indiferent de vârsta acestuia)?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Aș recomanda părinților să nu ducă un copil bolnav la grădiniță sau școală din mai multe motive: poate prelungi durata bolii sau poate determina apariția unor complicații ale bolii (de exemplu, o viroză banală se poate suprainfecta bacterian), copilul nu se simte bine și are nevoie de supraveghere continuă, atenție și odihnă și, bineînțeles, pentru a evita răspândirea infecției către alți copii. De asemenea, părintele nu ar trebui să administreze tratament antibiotic fără recomandarea unui medic.
- CITEȘTE ȘI: Ai aflat că ai un copil bolnav. Ce urmează?
Totul Despre Mame: Ce alte greșeli ar trebui evitate?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Referindu-mă la sănătatea preșcolarului și școlarului, pentru o adaptare mai ușoară din acest punct de vedere, următoarele aspecte ar trebui evitate:
- Cererea opiniei unor persoane neavizate pe grupurile de pe rețelele sociale sau altor părinți din comunitatea respectivă.
- Lipsa de comunicare dintre părinți și personalul instituției, din momentul în care părintele află că este vorba despre o boală infecto-contagioasă. Comunicarea rapidă a acestui diagnostic către personalul grădiniței/școlii poate avea ca impact limitarea răspândirii infecției. Acest lucru este valabil și când ne referim la instituții: lipsa de comunicare eficientă către părinți sau instituții specializate și a inițierii unor măsuri pentru limitarea răspândirii infecției, reprezintă o problemă.
- Tratarea purtătorilor sănătoși de microbi (exemplu: purtător nazal de stafilococ).
- Supraîncărcarea programului cu activități extracuriculare; copiii au nevoie și de timp de joacă, timp petrecut împreună cu părinții și activități fizice pentru o dezvoltare armonioasă. De asemenea, e recomandat să nu punem presiune pe copil pentru performanța școlară.
- Amânarea vaccinării programate din cauza unor viroze care se manifestă cu simptome banale precum secreții nazale, diaree, vărsături, etc. Vaccinurile ar trebui efectuate la momentul indicat de medicul de familie sau pediatru în conformitate cu Programul Național de Vaccinare.
- Trecerea cu vederea sau chiar neobservarea schimbării bruște a comportamentului sau dispoziției unui copil, anxietății sau imposibilității de a menține atenția și concentrarea sau chiar efectuării de comenzi simple la grădiniță sau școală.
„Cea mai eficientă imunizare este cea dobândită natural sau prin vaccinare”
Totul Despre Mame: Colectivitatea este asociată în viziunea multor părinți cu imunizarea preventivă. Cât e adevăr și cât e mit în această preocupare?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Din punctul meu de vedere cea mai eficientă imunizare este cea dobândită natural sau prin vaccinare. După cum spuneam mai sus, sistemul imun al copilului mic este într-o continuă dezvoltare și este bine să lăsăm ca acest proces să se întâmple de la sine, oferind posibilitatea organismului să lupte cu propriile arme împotriva infecției. E ca și cum am face sport și ne-am dori să facem rapid masă musculară: știm bine că mușchii nu se dezvoltă peste noapte, ci ca să avem rezultate e nevoie de antrenament în mod regulat, însoțit de o alimentație adecvată și de somn.
Așa e și cu imunitatea: se dobândește în timp, cu răbdare, o alimentație bogată în vitamine și minerale, evitând cât mai mult alimentele procesate, cu un program de somn bine stabilit și activitate fizică în mod regulat, dar și timp petrecut în aer liber și natură. Numeroasele viroze de pe parcursul anului pot aduce mai ales părintele la o stare de epuizare și îl pot face să își pună întrebări legate de o problemă de imunitate a copilului.
Uneori, poate fi legat și de faptul că grădinițele și școlile sunt supraaglomerate, triajul nu se efectuează în mod eficient sau părinții nu respectă recomandările de a ține copilul acasă până la terminarea perioadei de contagiozitate, copiii își petrec majoritatea timpului între patru pereți, mai ales în sezonul rece, și deseori nu sunt respectate regulile de igienă. Pe o populație care este deja sensibilizată prin administrarea de multe ori eronată a antibioticului și printr-o alimentație procesată, care dezechilibrează microbiomul cu rol în apărarea infecțioasă, aceste lucruri pot influența frecvența îmbolnăvirilor.
Totul Despre Mame: Ce le punem în pachețelul de școală, cu ce-i așteptăm pe masă acasă?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Hidratarea este importantă indiferent de anotimp, așadar aș începe cu sticla de apă. Pachețelul ar mai trebui să conțină prânzul și două gustări la un program de 8 ore sau mai puțin. Este necesar ca prânzul să fie echilibrat în macronutrienți, să asigure o parte din necesarul proteic zilnic și în același timp să fie sățios, atractiv și ușor de mâncat.
Iată câteva exemple: sandviș sau wrap cu lipie care să conțină carne de pasăre/pește și legume, sandviș cu ton și legume sau cu ou și avocado, terci de ovăz cu unt de arahide și fructe proaspete, carne la grătar/cuptor cu legume fierte sau pregătite la cuptor, brioșe cu ouă și legume. Gustarea trebuie să fie nutritivă și poate conține: un fruct de sezon, nuci, un iaurt cu granola pregătită în casă sau cereale neîndulcite, nuci, bastonașe de legume cu humus, batoane cu cereale făcute în casă, măr sau banană cu unt de arahide, etc. Pentru cină vom respecta aceleași principii alimentare fără a exagera cu porțiile și va fi servită cu 2-3 ore înainte de somn: paste cu carne de pui, grătar cu cartofi la cuptor și salată, pește la cuptor cu legume, etc.
„Avizul epidemiologic este obligatoriu doar la începutul unui nou ciclu de învățământ”
Totul Despre Mame: Care sunt cele mai mari temeri ale părinților de copii preșcolari și școlari cu care vă întâlniți în practica curentă?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Frecvența infecțiilor la preșcolari pune în dificultate părintele și se poate ajunge chiar până la retragerea copilului de la creșă/grădiniță pentru perioade mai lungi. Alte temeri apar la părinții cu copii alergici care pot fi expuși alimentului alergizant, chiar în timp ce se află în instituție. O altă temere a părinților este legată de consumul de substanțe. Traumatismele prin simple căderi sau chiar din cauza bullying-ului reprezintă alte frici ale părinților.
Totul Despre Mame: Ce vaccinări suplimentare pot fi făcute?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Intrarea în colectivitate înseamnă totodată un risc mai mare de a dobândi unele boli prevenibile prin vaccinare. Medicul poate imuniza copilul la cererea părintelui împotriva infecției cu Rotavirus, a varicelei (vărsatului de vânt), hepatitei A, meningitei, COVID 19 și a infecției cu HPV. Este important de menționat că în sezonul rece, gripa este motivul principal pentru care preșcolarii și școlarii absentează și Unitatea de Primiri Urgențe este supraaglomerată. Această situație poate fi prevenită prin vaccinarea anuală antigripală.
Totul Despre Mame: Avizul epidemiologic mai este obligatoriu la început de an școlar?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Avizul epidemiologic este obligatoriu doar la începutul unui nou ciclu de învățământ (creșă, grădiniță, clasă pregătitoare și în clasa a IX-a) sau în cazul transferului copilului dintr-o unitate fără cabinet medical propriu către o altă unitate, conform Ordinului Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023. Avizul epidemiologic nu este necesar la revenirea din vacanță. Acesta mai poate fi solicitat dacă copilul absentează cel puțin trei zile consecutiv.
„Numărul copiilor infectați cu SARS-COV-2 a crescut, deci ne putem aștepta să apară cazuri și în grădinițe și școli.”
Totul Despre Mame: Mai reprezintă sau nu Covid 19 un pericol în perioada următoare?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Nu aș numi infecția cu Covid 19 un „pericol” mai mare decât alte viroze, atunci când ne referim la un copil care nu este imunodeprimat sau fără alte boli cronice. În această perioadă numărul copiilor infectați cu SARS-COV-2 a crescut, deci ne putem aștepta ca la începutul anului școlar să apară cazuri și în grădinițe și școli.
Totul Despre Mame: Ce alte sfaturi mai aveți pentru noi înainte de primul clopoțel?
Dr. Mihaela Gutu Robu: Consider că următoarele recomandări pot fi utile:
- Organizarea în grădințe și școli de ateliere de educație medicală pentru prevenția bolilor. În acest fel copiilor li se pot reaminti reguli generale despre igienă. La școlari se pot organiza ateliere de prim ajutor, despre o alimentație sănătoasă, dar și de educație sexuală. Cred că este și de datoria părinților să insiste pe necesitatea implementării unor astfel de ateliere educative în unitățile de învățământ.
- Eliberarea adeverinței de tip „apt pentru educație fizică” trebuie luată în serios și este important să se elibereze doar în aceste condiții, pentru a putea preveni situații dramatice. De aceea recomand ca înainte de începerea anului școlar să se efectueze o vizită la medicul de familie/pediatru pentru a realiza un bilanț al sănătății copilului. De asemenea, părinții nu ar trebui să solicite scutire de la orele de educație fizică dacă școlarul e clinic sănătos, deoarece activitatea fizică regulată e baza creșterii și dezvoltării armonioase.
- Părintele trebuie să informeze personalul instituției despre starea de sănătate a copilului înainte de începutul anului (exemplu: alergii, intoleranțe, probleme cardiace etc).
- Efectuarea unui consult oftalmologic înainte de fiecare început de an școlar.
- Nu pot să închei fără să recomand părinților să fie atenți la timpul petrecut pe ecrane al copiilor, la menținerea unei rutine și mai ales să aibă grijă la programul de somn, care trebuie adaptat odată cu începutul grădiniței/școlii.