7 lucruri pe care trebuie să le știe copilul tău despre școală. „Nu e podium pentru parada modei și nici loc din care să vii doar cu 10”

Copiii noștri au nevoie să știe că este în regulă să aibă emoții la începutul anului școlar, că le vom fi alături pe acest drum; dar și că școala are reguli ce trebuie respectate.

Georgiana Mihalcea, redactor

Lumea se schimbă, părinții, elevii și educația, în general, țin pasul cu aceste schimbări, dar esența rămâne aceeași: școala e șansa oricărui copil pentru o viață mai bună. Ce-ar trebui să audă fiecare copil înainte de prima zi de școală, adaptat la noile tendințe de parenting și educație, vom detalia în cele ce urmează.

Înainte de a se inventa internetul, înainte ca elevii să „ia lumină” de la influencerii de pe TikTok, înainte de „România Educată” și de module fără teze, copiii plecau în prima zi de școală cu două-trei vorbe spuse din inimă de părinți, copleșiți de emoție și de speranță. „Să fii cuminte, mamă!”, „Să nu ne faci de râs pe acolo!”, „Să asculți de doamna!”, „Să nu te bați cu careva la școală!”, „Să fii atent la ore!” sunt doar câteva dintre sfaturile cu care au crescut generații întregi. Iată, însă, 7 lucruri pe care au nevoie să le audă generațiile actuale:

„Știu că ai emoții, e normal! Și eu le aveam în prima zi de școală! Emoțiile ne fac ceea ce suntem!”

„Chiar dacă nu-ți poți închipui, dar și eu fost copil și, când știam că se termină vacanța de vară, mă lua așa, un gol în stomac pe care nici cea mai bună mâncare nu-l putea umple! E normal să ai emoții, e normal să-ți fie teamă, e normal să vrei ca ziua de 9 septembrie să se multe măcar pe 15, cum era înainte. Știu ce simți! Dar am încredere în tine!

Și nu-ți spun că va fi simplu, îți spun doar că tot ceea ce trăiești acum, trăiești o singură dată în viață: doar odată e prima zi din clasa pregătitoare, prima zi din clasa a șasea, prima zi de școală va fi unică până ce vei termina liceul. Bucură-te de acest nou început, e unic și, peste ani, toate aceste clipe vor fi printre cele mai frumoase amintiri din copilăria ta!”

„Școala nu e casa groazei, e locul în care ai șansa să devii cea mai bună variantă a ta”

„Știu că ai auzit copii (și adulți!) care urăsc școala, știu că ai avut zile în care se apropia un test important și totul părea greu și de netrecut, dar am să-ți spun un secret: școala nu e casa groazei, nu e locul în care profesorii chinuie copii cu teme, proiecte și teste. Tot ce vei avea de făcut ori de învățat în anul acesta școlar te vor face un om mai bun, mai inteligent, mai curios, mai îndrăzneț, mai cult, mai priceput. Știi, am să-ți explic în termenii tăi: când joci un joc video totul este structurat pe nivele, nu? Ei bine, așa e și cu școala.

Nu poți ajunge la ultimul nivel dacă nu le-ai trecut pe cele anterioare. Privește totul ca pe o „misiune”: cartea pe care profesoara ți-o dă de citit, tema la Mate, proiectul la Geografie sunt ca niște elemente din jocul tău care te ajută să-ți duci misiunea la bun sfârșit. Nu te speria de școală, acolo vei avea șansa să devii cea mai bună variantă a ta, îți promit!”

Te voi iubi și când NU vii cu nota 10 acasă, pentru că iubirea mea este necondiționată!”

„Normal că mi-aș dori să fii cel mai bun elev din clasă, dar nu mi-am făcut un țel în viață din asta! Nici eu n-am avut mereu 10 pe line și mi-am găsit într-un final locul meu în lumea asta mare. Învață cât poți tu de mult, cere-mi ajutorul atunci când ești în impas, dă ce e mai bun din tine la fiecare oră.

Dar să știi că va veni o zi în care toate astea nu vor fi de ajuns, în care, chiar dacă vei face tot ce poți, nu va fi suficient. Va veni o zi în care vei lua o notă mai mică, dar eu, mama ta, te voi iubi la fel de mult, pentru că dragostea nu are legătură cu catalogul de la școală, ci cu tine, copilul meu!

„Alege-ți cu grijă prietenii, stai departe de cei care iau școala în râs”

Școala nu e un podium pe care se face parada modei, nici un ring de box, nici o locație instagramabilă. Școala e școală, e locul în care singura prioritate este educația. Nu toată lumea va fi de acord cu mine. Vei întâlni, probabil, colegi care te vor critica pentru felul în care te îmbraci, îți vor spune că nu ești destul de „cool”, îi vei vedea pe cei din jurul tău că-i hărțuiesc pe cei mai timizi, că fug de la ore, că nu-și respectă profesorii. Ei bine, cu astfel de copii nu aș vrea să te împrietenești prea tare.

Respectă-i, pentru că sunt oameni ca și tine, dar nu te lăsa intimidat și nici influențat de ei, nu intra în „gașca” lor, doar ca să poari deodată „mai tare”. Alege-ți cu grijă prietenii, stai departe de cei care iau școala în râs, care vezi că au cam ratat cei 7 ani de acasă. Vorbește cu profesorii tăi despre orice te intimidează la școală, vorbește cu mine, dar nu încerca să copiezi un comportament pe care nu l-ai văzut la tine acasă. Fii bun cu toți, dar prieten doar cu cei buni!”

„Repetă în fiecare dimineață: toleranța este cheia spre o lume mai bună”

„Nu uita că nu suntem toți la fel: ai în clasă 25 de colegi? Veți fi 25 de persoane diferite. Unii înalți, alții scunzi, unii grăsuți, alții slăbuți, unii extrem de inteligenți, alții cu cerințe educaționale speciale, unii cu haine de firmă, alții cu lucrușoare de la frații mai mari, unii cu pachet apetisant pus de mama de acasă, alții cu doi covrigi cumpărați în grabă din stația de autobuz din fața școlii, unii români, alții rromi ori de altă etnie. Toți sunteți egali în drepturi și-n obligații.

Toleranța este cheia spre o lume mai bună și, dacă nu înveți acum, la vârsta școală, principiul ăsta de bază, îți va fi mult mai greu să o faci mai târziu. Respectă-i pe toți așa cum te respecți pe tine, nimeni nu e perfect, nici eu, nici tu, nici ei. Dar împreună, învățând lecția toleranței, tu și generația ta veți avea șansa să schimbați din temelii viitorul.”

„Nu te gândi la ce-ți folosește în viață să înveți cutare lucru, toate au un rost între copertele unui manual”

„Chiar și oameni de vârsta mea spun uneori „la ce mi-a folosit teorema lui Pitagora, istoria Franței, divizorii din clasa a cincea ori împărțirea unei fraze în principale și subordonate?” Chiar dacă materia pare (și chiar este la unele materii) destul de stufoasă să știi că nimic nu depășește nivelul tău de învățare. Lecțiile din manuale nu au fost puse așa, cu furca, fără cap și fără coadă, ele au o cursivitate, o legătură, îți vor fi predate progresiv.

Materia pe vremea mea era mult mai grea, nu se încuraja prea mult creativitatea, nu se punea accent pe opinia personală când se dezbătea un text literar, nu existau proiecte, nu se lucra în echipă, nu existau teme intredisciplinare. Nu te gândi la ce-ți folosește în viață să înveți cutare lucru, toate au un rost între copertele unui manual. Poate nu-ți trebuie lecția X, dar, dacă o înveți, cu siguranță ea te va ajuta să înțelegi ulterior lecția Y! Poate vei dori să devii medic și atunci trebuie să te împrietenești cu chimia; poate vei fi constructor și nu-ți ascund că vei avea nevoie de ceva matematică pentru lucrările tale.”

„Regulile NU sunt făcute pentru a fi încălcate, ci pentru a organiza lumea în care trăim”

„Respectă regulile clasei și școlii tale, respectă-ți profesorii și colegii, salută în fiecare zi și portarul și femeia de serviciu și pe domnul director. Toți acești oameni fac parte din noul tău univers și într-un fel sau altul ei îți vor influența devenirea ta ca om. NU, regulile NU au fost făcute pentru a fi încălcare, ci pentru a fi respectate.

Dacă vei face asta, probabil că vei fi un exemplu pentru cei din jur și poate că generația ta va face ce nu a reușit generația mea- să respecte regulile de orice fel: și de comportament și de învățare, dar și de circulație, de conduită socio-profesională, economice. Dacă tu și colegii tăi veți reuși să vedeți mai bine decât am văzut noi rolul major într-o societate a regulilor și a respectării acestora vei trăi într-o lume corectă, civilizată și onestă, cu mult mai frumoasă decât cea pe care cei de vârsta mea au creat-o!”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa