Nu putem să-i ferim pe copii de răceli, suntem cu toții expuși zilnic la tot soiul de germeni care ne îmbolnăvesc. Mai ales când începe școala și se întâlnesc cu alți copii în clasă ori în sălile de sport. Dar poți reduce zilele de boală menținând un sistem imunitar puternic dacă urmezi aceste sfaturi care îți ajută copilul să rămână un școlar sănătos tot anul. Cum sănătatea psihică este la fel de imprtantă, avem și recomandări pentru a-l ajuta la acest capitol.
Nu e nicio coincidență că, odată cu întoarcerea la școală, debutează și sezonul de gripe și răceli. Petrecerea timpului în spații închise, cu grupuri de oameni care respiră același aer, este o modalitate sigură pentru răspândirea virusurilor respiratorii. Deși majoritatea infecțiilor sunt, de regulă, ușoare, este de preferat să evităm disconfortul provocat de acestea. Iată cele mai bune moduri prin care putem păstra sănătatea copiilor școlari, dar și a noastră.
1. Un școlar sănătos fizic și psihic are nevoie de somn, mișcare și alimentație sănătoasă.
Oricând de des ai auzit sau citit despre aceste 3 elemente esențiale ale sănătății, să știi că din acest punct de vedere nu se va schimba nimic. O alimentație sănătoasă, în combinație cu suficient somn și activitate fizică, sunt cele mai simple metode de a ne menține sănătoși. Cele mai simple, dar și cele mai eficiente. Și ușor de pus în practică.
Respectarea orelor de somn la copiii școlari, un mic dejun hrănitor și mișcare (poate fi chiar mersul pe jos, în ritm alert, spre școală) reprezintă cheia succesului unui sistem imunitar puternic. Tot aceste 3 elemente de bază ale sănătății sunt și cele care îi vor asigura școlarului succesul academic și social.
Știai, spre exemplu, că școlarul care nu mănâncă un mic dejun corect va fi agresiv și iritabil la școală? „Un pahar de lapte de capră de 250 ml, alături de o felie de pâine integrală cu unt și miere sau gem făcut acasă cu stevia sau neîndulcit, un ou și un fruct mic – sunt alegerile ideale pentru micul-dejun al copilului”, ne recomandă Fotis Vlachos, nutriționist.
2. Respectă controalele medicale și vaccinările
În cazul în care copil tău nu a mai fost văzut de un medic, întoarcerea la școală este o ocazie perfectă pentru un control de rutină. Discutați cu medicul despre vaccinurile de care are nevoie pentru a rămâne sănătos odată cu intrarea în colectivitate. Dacă micuțul tău practică și un sport, asigură-te că starea lui de sănătate este perfectă. Cea mai eficientă modalitate de a proteja copilul care se întoarce la școală este să te asiguri că este la zi cu toate imunizările.
3. Ascultă-ți copilul, veghează la sănătatea lui mintală
Urmărește-ți copilul îndeaproape și fii atent la orice schimbări de comportament care te îngrijorează. Numărul copiilor care manifestă semne de anxietate și depresie este în creștere. Lasă-ți copilul să știe că este în regulă să vorbească despre cum se simte și ajută-l să discute problemele dificile cu tine. Copiii evită adesea să vorbească despre subiecte sensibile, mai ales dacă se așteaptă să fie judecați, să li se țină prelegeri ori să fie pedepsiți. Dacă nu ați clarificat deja acest lucru, ascultați cu adevărat ceea ce spune copilul. Înțelegeți-l, susțineți-l și ajutați-l să depășească momentele grele de la vârsta lui.
Un drum spre inima copilului tău (dacă ai nevoie de o cale, pentru că încă nu ai ajuns la sufletul lui) este de a petrece timp cu el. Mesele de în familie sunt un bun prilej de a discuta despre ceea ce îl interesează. La fel și drumul spre școală, ori înainte de a-i spune noapte bună seara, la culcare.
1. Ascultă fără să întrerupi! 2. Arată-i că-l înțelegi (uneori, o singură îmbrățișare face mai mult bine decât o prelegere)! și 3. Întreabă-l cum să-l ajuți și fă-o! De cele mai multe ori, ei știu ce trebuie să facă, au nevoie doar să vorbească și să fie înțeleși.
4. Vorbește cu el despre agresiune și bunătate. Dar și despre plictiseală
Arată-i copilului cum să caute ajutor la un adult de încredere dacă este agresat sau asistă la un act de agresiune ori de discriminare împotriva altora. Învață-l valoarea tratării celorlalți cu respect și modul în care simple acte de bunătate pot face o mare diferență. Cercetările arată că bunătatea poate reduce stresul și poate oferi beneficii pentru sănătate tuturor.
Pentru unii copii, plictiseala la școală este un sentiment ocazional, dar pentru alții, este o plângere continuă, una care provoacă suferință reală, apatie sau frustrare și poate duce chiar la comportamente de evitare a școlii. Este important să descoperiți cauzele care stau la baza apatiei copilului. În acest fel, puteți veni cu soluții care abordează cu adevărat problema. Și vei putea să empatizezi cu situația lui dacă înțelegi cu adevărat – și iei în serios – ce se întâmplă și cum se simte în legătură cu școala. În plus, rețineți că motivele pentru care copiii se plictisesc la școală nu se exclud reciproc. Poate fi vorba de un copil prea puțin motivat, neconectat, cu abilități slabe de trecere a testelor, sau un copil care este, pur și simplu, neinteresat.
Adresează-i copilului următoarele întrebări: Îți place subiectul de discuție (materia/lecția)? Ai urmat instrucțiunile primite? Ce ți s-a părut confuz? A fost ceva ce ți-a plăcut la sarcina primită?
- CITEȘTE ȘI: ”Plictiseala este crucială la vârste mici pentru dezvoltarea stimulilor care duc la adevărata creativitate”
5. Ține-l acasă când e bolnav
Sună logic, dar mulți părinți se întreabă adesea „cât de bolnav este prea bolnav pentru a-mi trimite copilul la școală?” Principalele motive pentru care un copil ar trebui să rămână acasă, nu să meargă în comunitate atunci când este bolnav sunt:
- îl ajută pe copil să treacă mai ușor prin boală, căci dacă starea nu-i permită să participe la activitățile de la școală, acesta nu se va simți confortabil, iar starea lui se poate înrăutăți;
- nu răspândește boala altor copii sau persoane, provocând un focar de infecție;
- nu pune presiune pe profesori/învățători pentru a-l urmări mai mult decât pe ceilalți copii sănătoși, ceea ce ar putea să pună în pericol siguranța altor copii.
Orice copil cu tuse, nas înfundat sau durere în gât și febră nu ar trebui să fie lăsat la școală. Ei se pot întoarce în comunitate după ce febra asociată cu aceste simptome a dispărut de cel puțin 24 de ore. Fără utilizarea medicamentelor.