Prima zi de grădiniță. Ce-i spui copilului ca să prindă aripi și ce-ți spui ție ca să-i poți da drumul

Prima zi de grădiniță începe, de fapt, în seara de dinainte, în brațele mamei. Locul în care trebuie să știe că se poate întoarce când lumea largă devine… prea mare.

Laura Udrea, redactor
o mama și copilul ei de grădiniță povestesc uitându-se unul la altul, în pat
Mâine începe grădinița. Ce îi spui copilului tău în seara de dinainte ca să-i crească aripi și să se simtă iubit? FOTO: Shutterstock

Mâine începe grădinița. De mâine, puiul tău, care până acum a învățat cum să se liniștească doar în brațele tale, începe aventura cunoașterii pe cont propriu: grădinița. Te uiți la el cum se joacă liniștit cu mașinuțele pe covorul din camera lui și te întrebi „oare a înțeles ce i-am spus despre grădiniță?” Pe umeraș, stau pregătite hăinuțele, iar ursulețul de pe rucsăcelul pe care l-ați ales împreună parcă a rămas încremenit, neștiind cum să se poarte. Nici el n-a mai fost la grădiniță. Și-apoi, gândurile tale… „Oare va plânge mâine?” „Va crede că-l las de tot acolo? Că-l abandonez?!” Sunt simptomele anxietății tale, ca părinte. Cum scapi de sentimentele acestea și ce îi spui copilului ca să fie puternic, încrezător și curajos?

Copiii nu sunt singurii care devin anxioși la despărțirea de părinți în prima zi de grădiniță sau școală. Părinții manifestă aceeași anxietate, încă de când vara se apropie de sfârșit. Își fac fel de fel de griji – de la cum se va simți copilul când îl vor lăsa la grădiniță, până la îmbolnăviri și tulburări legate de somn sau de alimentație. Nu ai cum să nu te gândești la violență, bullying între copii, neglijență din partea educatorilor. Indiferent cât de bine ai ales grădinița, tot vei avea astfel de gânduri. Cum faci să nu-i transmiți copilului îngrijorarea ta?

Motive ca să gândești pozitiv!

Când mintea e bântuită de gânduri negre, să ți se spună să gândești pozitiv pare cel mai prost sfat. De parcă n-ai vrea să o faci! Dar să știi că dacă reușești, o să te ajute! Dacă îți e greu, iată câteva motive care te vor ajuta să vezi partea plină a paharului:

  • Copiii prosperă când își petrec ziua făcând activități specifice vârstei lor și alături de copii de-o seamă. Trebuie doar să-ți ascunzi gândurile temătoare pe care le ai acum și să te gândești că în scurt timp o să-i asculți poveștile despre prietenii de la grădi;
  • Va lega prietenii în scurt timp, astfel încât va începe să facă primii pași spre independență. Până la începutul vacanței de iarnă, vă veți întâlni în parcuri cu colegii lui de grădiniță, probabil unii vor veni și la voi acasă ca să se joace împreună. Se vor pune bazele unui grup de prieteni;
  • Cu strategia potrivită, îl poți ghida pas cu pas în adaptare. Construiește cu el „povestea grădiniței” – un caiet cu foi veline în care puteți lipi sau desena împreună ceea ce l-a impresionat cel mai mult în fiecare zi de grădiniță. Va deveni albumul lui cu amintiri despre grădiniță. Discutați despre fiecare desen pe care îl realizează în album, acest lucru te va ajuta să afli multe lucruri despre ce a simțit copilul în fiecare zi. Ajutați-l să identifice întâmplările frumoase care i s-au întâmplat peste zi – n-a mai plâns la despărțire, a împărțit jucăriile, a reușit să adoarmă la prânz sau a ajutat-o pe doamna educatoare să adune materialele didactice.

CITEȘTE ȘI: Cuvinte magice. Iată ce ar trebui să-i spui copilului tău zilnic!

Dă-i aripi, chiar dacă asta înseamnă să-și ia zborul

Astă-seară, copilul tău are nevoie de tine mai mult ca niciodată. Începe grădinița și are nevoie ca vocea ta, plină de iubire, să se audă în căpșorul lui și mâine. Mai ales mâine. Patru lucruri simple pe care i le poți spune:

1. Că ești mândră de el și că îl iubești necondiționat

Pentru a-i arăta unui copil de 3-5 ani că ești mândră de el, e important să folosești atât cuvinte simple, cât și gesturi care să îl facă să simtă acest lucru. Asigură-te că spui asta cu un zâmbet larg și cu multă căldură în voce.

Strânge-l în brațe, sărută-l sau bate palma cu el când îi mărturisești astfel de lucruri. Aceste gesturi simple vorbesc pe limba lui și sunt foarte puternice. Desenele ajută la vârsta aceasta – desenează o inimă mare pe o foaie de hârtie și spune-i că este inima ta plină de bucurie pentru el. Începe grădinița, începe să devină independent!

2. Că nu trebuie să fie bun la toate, ci doar să încerce

Pentru micuții care încep grădinița, mai ales pentru cei care nu au petrecut timp în compania altor copii, este important să le spunem că vor fi și alți copii acolo. Că și ei vor ști să coloreze, ca el. Că și ei vor vrea să o ajute pe doamna educatoare să împartă creioane colorate. Că și ei da răspunsuri corecte la întrebările educatoarei. Spuneți-le că asta e bine! Nu vor mai primi doar ei cuvinte de laudă pentru lucrurile bine făcute, dar asta trebuie să-i bucure. Nu înseamnă că X sau Y sunt mai buni decât ei, înseamnă că au colegi care știu foarte multe lucruri și că poate învăța de la ei. Spuneți-le să învețe și din răspunsurile celorlalți. Să urmeze modelul celor care fac lucruri bune. Spuneți-le că nu doar de la oamenii mari putem învăța în viață. Ferește-te însă să-l compari cu alții! Ajută-l să-și urmărească progresul, nu greșelile. Spune-i că nu trebuie să fie mai bun decât alții, ci doar mai bun decât a crezut el că poate fi.

3. Că e ok să greșească, așa va învăța

De multe ori, învățarea și dezvoltarea se întâmplă când ieși din zona de confort. Spune-i că e în regulă să greșească, e în regulă să plângă dacă se simte copleșit de sentimente și e în regulă să nu fie prieten cu toți copiii. Probabil va fi acceptat de unii și respins de alții, dar asta e normal. Nici adulții nu îi plac pe toți colegii de serviciu și, la rândul lor, nu sunt plăcuți de toată lumea din birou. Nu te teme de lacrimile copilului atunci când se va simți copleșit sau respins. Nu vei putea să îl ferești de lacrimi toată viața, dar poți fii lângă el să i le ștergi.

4. Că veți fi împreună în fiecare seară ca să desenați povestea grădiniței

În prima zi de grădiniță, copiii pot avea așteptări mari, mai ales dacă le-ai spus că va fi frumos, că-și vor face prieteni și că se vor distra. Pentru mulți, însă, lucrurile nu vor decurge probabil așa. De aceea, în seara de dinaintea primei zile de grădiniță povestește-i cu lux de amănunte cum va decurge ziua: că-l vei lăsa cu doamna educatoare, că vor fi și alți copii care, probabil, vor plânge. Că va avea timp de joacă – în clasă sau în curte, de prânz și pauze pentru baie. Că după câteva ore, vei merge să-l iei, așa cum fac toți părinții cu copiii lor. Nimeni nu rămâne la grădiniță până seara!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa