Copiii revin în colectivitate, crește riscul de îmbolnăvire. Ce poți face pentru a reduce numărul infecțiilor și gravitatea simptomelor

Imunitatea înnăscută a copiilor, încă fragilă, ține piept cu greu „bombardamentului” de agenți patogeni.

Laura Bogaciu, redactor
grup-de-elevi-in-clasa-cu-mainile-unite
O parte din îmbolnăvirile specifice colectivităților de copii pot fi prevenite dacă cei mici știu să își spele corect mâinile. Sursa foto: Shutterstock

Coșmarul oricărui părinte la început de an școlar nu este atât trezitul de dimineață, agitația din casă până la ieșirea pe ușă, traficul și drumul spre școală sau grădiniță sau pregătirea temelor pentru a doua zi, ci inevitabilele îmbolnăviri la care predispune colectivitatea. Și asta pentru că imunitatea înnăscută a copiilor, încă fragilă, nu poate ține piept „bombardamentului” de agenți patogeni.

Contactul apropiat și frecvent dintre copii – fie și doar faptul că se află în același mediu – face posibilă circulația diverselor boli infecțioase. Cele mai comune boli care circulă în colectivități și care sunt contagioase, sunt răceala și gripa, enteroviroza, varicela (vărsatul de vânt), scarlatina, oreionul, rubeola, conjunctivita, boala gură-mână-picior și impentigo. Și fără a fi o boală, este de amintit și infestarea cu păduchi.

Vaccinarea nu acoperă toate bolile care circulă în colectivități

Chiar dacă există vaccinuri pentru multe dintre aceste boli, unele incluse în Planul Național de Vaccinare iar altele opționale (cum este vaccinul antigripal sau cel împotriva varicelei), ele nu asigură o protecție 100% împotriva îmbolnăvirii. Sunt însă extrem de eficiente în reducerea riscului de infecție și în prevenirea complicațiilor grave asociate cu bolile pentru care sunt administrate. Majoritatea vaccinurilor au o eficacitate de 85-99% în prevenirea bolilor pentru care sunt concepute. (De exemplu, vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are o eficacitate de aproximativ 97% după administrarea celor două doze.) În unele cazuri, chiar dacă un copil vaccinat se îmbolnăvește, simptomele vor fi, de obicei, mai puțin severe decât dacă nu ar fi fost vaccinat. Pentru alte boli, cum sunt de exemplu scarlatina sau boala gură-mână-picior, nu există vaccinuri.

Măsuri prin care protejezi copilul de îmbolnăviri

Copilul tău este – spre disperarea ta – dintre cei care se îmbolnăvesc foarte des? Asta i se poate întâmpla și din cauza faptului că sistemul lui imunitar nu este încă suficient de matur pentru a rezista bolilor care circulă în colectivități. Cei mai mulți dintre noi, când e vorba de întărirea sistemului imunitar, ne gândim în primul rând la vitamina C. Nimic greșit, desigur. Într-adevăr, vitamina C este esențială pentru sistemul imunitar. Dar este o nuanță în privința ei. Chiar dacă este la un nivel optim în organism, asta nu înseamnă că riscul de îmbolnăvire este zero. Nu înseamnă că victoria împotriva virusurilor, enterovirusurilor, norovirusurilor, rotavirusurilor, bacteriilor sau streptococilor este una ca și câștigată. Înseamnă doar că cei cu un nivel optim de vitamina C au șansa de a se recupera mai repede atunci când se îmbolnăvesc. În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, sunt necesare și alte măsuri, care au în vedere stilul de viață. Iar nutriția este prima dintre ele.

Alimentație echilibrată și bogată în nutrienți

Și noi suntem părinți și știm că nu e tocmai ușor să convingi un copil să consume cinci porții de legume și fructe zilnic. Dar lucrul acesta este atât de important pentru un răspuns imunitar puternic încât merită să faci din el o prioritate și să găsești metode prin care să-l convingi să le mănânce.

Include în alimentația copilului legume de culoare roșie, galbenă, portocalie și verde închis, pentru că sunt bogate în vitamina C și carotenoizi. Ardeii, morcovii, roșiile, broccoli, cartofii dulci, varza de Bruxelles, căpșunile, caisele, portocalele și mandarinele, nectarinele, kiwi, papaya și merele sunt doar câteva exemple. Un alt aliment deosebit de important, care ar trebui să se regăsească în dieta copiilor de măcar două ori pe săptămână este peștele gras. DHA – un acid gras esențial de tip Omega-3, pe care organismul nu poate să-l producă – se găsește în cantități mari în somon, macrou, sardine și hering.

Somn de calitate

Somnul este cheia pentru un sistem imunitar puternic atât în ​​copilărie, cât și pe tot parcursul vieții. Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 2 ani au nevoie de 11 – 14 ore de somn pe zi, între 3 – 5 ani de 10 – 13 ore, între 6 – 12 ani de 9 – 12 ore, iar adolescenții cu vârste între 13 și 18 ani de 8 – 10 ore.

O igienă bună

Germenii se pot răspândi cu ușurință, așa că este util să înveți copilul să-și acopere nasul sau gura atunci când strănută sau tușește. La fel de important este să știe că este obligatorie spălarea mânuțelor înainte de masă și după ce folosesc toaleta, pentru a reduce riscul de răspândire a microbilor. Dacă cineva din familie este bolnav, va trebui să dezinfectați suprafețele chiar mai mult decât de obicei și să spălați prosoapele și lenjeria de pat la 65°C.

Faceți mișcare împreună, pentru că voi sunteți cel mai bun model

A fi activ susține imunitatea și reduce riscul de îmbolnăvire. Copiilor cu vârste între 5 și 16 ani le este recomandată o oră de mișcare în fiecare zi. De preferat sunt exercițiile de tip aerobic. Când copilul are obrajii roșii de la efort sau adolescentul este transpirat, atunci e semn că a făcut suficientă mișcare. Alege o formă de mișcare pe care să o practicați toți, cum ar fi alergarea sau mersul pe bicicletă. Este un beneficiu nu numai pentru copil, care va fi mai puternic în fața bolilor care circulă în colectivități, dar și pentru voi, părinții, sub mai multe aspecte.

Feriți copilul de expunerea la fumul de țigară

Fumatul, atât cel activ cât și cel  pasiv, slăbește rezistența organismului împotriva infecțiilor. Nu permiteți fumatul în preajma copiilor sub nicio formă! Trimiteți fumătorii să fumeze afară și închideți ușile și ferestrele, așa încât fumul să nu pătrundă în casă. Dacă voi, părinții, sunteți fumători, rețineți că și copiii voștri au un risc mare de a dobândi același viciu.

Reduceți consumul de zahăr

Copiii sunt marii consumatori de dulciuri, plăcere care dăunează major sistemului imunitar, prin faptul că interferează cu absorbția vitaminei C. Încercați să le reduceți cantitățile de păjituri, biscuiți, înghețată, bomboane și băuturi carbogazoase consumate zilnic. Da, este o misiune grea, dar reversul medaliei este un risc mai scăzut de a contracta bolile care circulă în colectivități.

Asigurați copilului o hidratare corespunzătoare

Un sfat care poate să pară „apă de ploaie”, nu-i așa?! Nu, nu-i așa! O bună hidratare (cu apă, desigur!) menține umede mucoasele nazale și pe cele ale gâtului, primele linii de apărare ale organismului împotriva agenților patogeni.Când sunt bine hidratate, aceste mucoase pot funcționa mai eficient în captarea și eliminarea virusurilor și bacteriilor. Hidratarea adecvată mai ajută si la menținerea unui mucus sănătos, ceea ce facilitează îndepărtarea particulelor dăunătoare și a agenților patogeni din căile respiratorii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa