Dacă ai un copil care începe anul acesta școala, te preocupă probabil cum se va descurca singur la toaletă, mai ales că pentru multe școli toaletele reprezintă un punct nevralgic: vasele de WC nu sunt adaptate înălțimii copiilor de Pregătitoare, igienizarea nu se face corespunzător, lipsesc hârtia igienică și săpunul. Cum înveți copilul să folosească toaleta de la școală corect și fără accidente, pe larg în articolul de mai jos!
Pentru băieței, folosirea toaletei pentru pipi este mai simplă decât pentru fetițe, care au nevoie să se așeze pe colac. Teoretic, dacă ei știu rutina de dinainte și de după folosirea toaletei (manevrarea colacului, tras apă, spălarea mâinilor), le e ușor. Atenție, însă, la accidente! Până se obișnuiesc cu rutina școlară, e posibil să ajungă prea târziu la toaletă. De aceea, e indicat să aibă la ei haine de schimb.
Pericolele toaletelor de la școală
Mulți copii se țin de la a urina (9%) sau defeca (63%) în timp ce sunt la școală, mai ales în primii ani, din diferite motive. Un studiu publicat în Journal of Pediatric urology a constatat că aproape 50% dintre respondenți, copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, au o percepție negativă asupra toaletelor de la școală. Aproximativ o treime dintre ei au raportat igiena precară și lipsa hârtiei igienice uneori sau de cele mai multe ori. În plus, obiceiurile de urinare ale fetelor – din picioare, parțial aplecate – care ar putea preveni apariția infecțiilor urinare, poate duce la golirea incompletă a vezicii urinare.
La ce să te poți aștepta de la copil. 6 povești reale de la părinții cu copii de clasă pregătitoare
În primele săptămâni de școală, copiii de 6 ani pot întâmpina diverse situații legate de utilizarea toaletei. Iată câteva situații prezentate de părinți ai căror copii au trecut prin Clasa pregătitoare:
Să scape pe el din cauză că uită… e la ordinea zilei
La 6 ani, vârsta potrivită înscrierii în Clasa pregătitoare, un copil știe deja să folosească toaleta, cunoaște regulile de igienă și se poate abține până în pauză. Cu toate acestea, pentru că totul este nou în jurul lui, pot apărea incidente. Unii copii pot avea accidente deoarece sunt emoționați, stresați sau pur și simplu nu sunt obișnuiți să ceară voie să meargă la toaletă într-un mediu nou. Este important ca părinții și învățătorii să le ofere sprijin, să prevină astfel de accidente, iar dacă se întâmplă să îi ajute să le gestioneze.
„Băiatul nostru a renunțat la scutece înainte cu un an de a începe grădinița, așa că începutul școlii nu credeam să ne mai aducă surprize din punctul ăsta de vedere. Însă era atât de fascinat de noii colegi, încât uita să meargă la baie, amânând momentul la maximum, până ajungea să se scape pe el. Deși îi aminteam mereu să nu uite să meargă la baie în recreație, se lua cu orice altceva și uita”, ne-a povestit Corina, mama unui băiețel.
Cu un prieten, totul e mai ușor, chiar și ieșirea din cabina de WC
Unii copii pot întâmpina dificultăți în a folosi încuietorile ușilor de la toaletă și pot rămâne blocați. Este util să fie învățați cum să folosească corect încuietorile și să știe că pot cere ajutor dacă întâmpină probleme. Dacă puteți, vizitați împreună cu copilul școala pe care o va urma, pentru a-i arată cum să folosească ușile toaletelor.
„S-a întâmplat în prima săptămână de școală. A rămas blocată într-o cabină de la baie pentru că nu a avut putere să tragă zăvorul. Din nefericire, era în timpul unei ore și a stat ceva singurică acolo, plângând. S-a speriat foarte tare și n-a mai vrut la școală. Dar am reușit să o liniștim după ce am vorbit cu doamna învățătoare să lase copiii să meargă doi câte doi la toaletă, mai ales în timpul orelor”, ne-a spus mama unei fetițe. .
- CITEȘTE ȘI: Probleme de comportament la școală, de la vorbit în timpul orelor la agresiuni. Ce poți face?
Fără fermoare și nasturi. Mergeți pe cât mai simplu!
Uniformele școlare sau hainele care au fermoare sau nasturi pot fi dificil de dat jos și pus înapoi pentru unii copii. Mai ales dacă e o situație urgentă! Sigur, părinții pot ajuta copilul să practice acasă îmbrăcarea și dezbrăcarea, dar cea mai sigură cale este să le oferiți haine ușor de dezbrăcat și îmbrăcat. Un astfel de exemplu o reprezintă pantalonii prevăzuți cu elastic în talie (fără fermoare sau nasturi) – ușor de manevrat.
„M-am interesat sunând la secretariatul școlii încă din vară, înainte de a începe școala, care este uniforma care se cere. După ce am aflat că e vorba de pantaloni sau fuste bleumarin și cămăși/tricouri albe, am achiziționat 3 perechi de pantaloni bleumarin cu elastic în talie, ca să-i fie ușor la baie”, spune o altă mămică.
Nu-i învățați să urce pe colac cu picioarele. Nu e igienic și se pot întâmpla accidente
Pentru fetițe, e mai dificil să folosească toaletă fără a se expune riscurilor infectării cu bacterii. În școlile în care toaletele nu sunt dezinfectate frecvent, o soluție la care apelează unii copii este tapetarea colacului cu hârtie igienă. Însă, de multe ori, acest obiect lipsește de la toaletă. Iar pentru fete, urinatul din picioare, ușor aplecate în față, e complicat, mai ales că vasul e mult prea înalt. Nici să se urce pe el nu e o soluție, pentru că îl murdăresc și se expun pericolului de a aluneca.
„Am achiziționat pungi speciale care îmbracă colacul de WC. Sunt ieftine, extrem de utile și se aruncă după fiecare utilizare. I-am arătat acasă cum se folosesc și i-am pus câte două pungi la ea, în fiecare zi, într-un breloc legat de fustiță. Dacă i le puneam în ghiozdan, sigur uita să le ia cu ea la baie când era nevoie”, ne spune mama unei fetițe.
Soluția universală pentru igienă: șervețelele dezinfectante
Există și situații în care pungile pentru colac sunt inutile, pentru că lipsește colacul! În astfel de cazuri, soluția salvatoare o reprezintă șervețelele umede dezinfectante, ambalate individual, cu care copilul să dezinfecteze și pe care să le arunce ulterior la coșul de gunoi. Acestea au o formulă eficientă și acționează asupra unui spectru larg de microorganisme: viruși, bacterii, levuri și fungi. E recomandarea făcută de mama unui băiețel, care spune că cel mai complicat aspect a fost acela ca cel mic să nu uite servețelele când merge la toaletă și are nevoie să se așeze. Au exersat acasă, în vacanțe și la restaurant, așa că cel mic a deprins în cele din urmă rutina.
Ghici ce fac cu jucăria preferată când merg la baie?
În clasa pregătitoare, multe învățătoare le permit copiilor să vină la școală cu jucăria preferată pentru a le fi mai ușoară acomodarea. Mulți copii au obiceiul de a-și lua cu ei jucăriile sau alte confortabile la toaletă. Ce crezi că fac cu ele cât stau pe WC? „Trecuseră câteva săptămâni de când începuse școala și eram tare mândră de fata noastră, care părea să se descurce foarte bine. Într-o seară, întrebând-o una-alta de la școală, am observat că ținea păpușica de cârpe – jucăria ei preferată de când era bebeluș – în brațe și am întrebat-o: «Unde o pui pe Năsturica cât tu esti la WC?» «Pe jos!» A venit răspunsul ei prompt.” Este povestea unei mame a cărei fetiță a „absolvit” Pregătitoarea. Ca să nu treceți prin aceeași situație, explicați-le copiilor că aceste obiecte ar trebui lăsate în clasă pentru a evita murdărirea sau pierderea lor.
Discută cu copilul tău și despre subiectul mersului la toaletă
Discuțiile despre cum se va desfășura mersul la toaletă când vor fi la școală trebuie neapărat purtate cu cei mici. Și nu doar la începutul școlii, ci și pe parcurs. De asemenea, practicarea acasă a mersului la toaletă și explicarea tuturor pașilor care trebuie urmați îi poate ajuta. Purtați cu ei discuții deschise și instructive despre importanța igienei. Arătați-le sprijin emoțional, asigurând copiii că este normal să se simtă copleșiți la început. Și spuneți-le că pot cere ajutor fără să se simtă rușinați.