Ce ar trebui să audă un copil la începerea anului școlar. 10 sfaturi de la psihologul Mihai Copăceanu: „Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla!”

Georgiana Mihalcea, redactor
începerea anului clorar copil speriat
Crearea unui mediu de susținere acasă sau gestionarea stresului, o abordare atentă și empatică poate face diferența în succesul lor academic și emoțional. FOTO: Shutterstock

Începerea unui nou an școlar poate fi o perioadă plină de emoții pentru copii, dar și pentru părinți. Schimbarea rutinei, adaptarea la un nou mediu sau întâlnirea cu profesori și colegi noi pot genera atât entuziasm, cât și anxietate. Pentru a-i ajuta pe cei mici să gestioneze mai ușor această tranziție, sfaturile unui psiholog pot oferi ghidare valoroasă.

Fie că este vorba despre pregătirea emoțională, crearea unui mediu de susținere acasă sau gestionarea stresului, o abordare atentă și empatică poate face diferența în succesul lor academic și emoțional. Iată câteva recomandări esențiale pentru a-i sprijini pe copii în această etapă importantă din viața lor, oferite de psihologul Mihai Copăceanu.

„Nu este deloc ușor pentru un copil să se adapteze la școală, mai ales în cazul celor introvertiți, timizi și rușinați”

„Un nou an școlar aduce noi provocări; oameni noi, locuri noi, situații noi. Mă gândesc la copiii care merg pentru prima dată la școală, la cei care încep un nou ciclu sau la cei transferați dintr-o școală într-alta (în același oraș, sau în alt oraș, altă țară). Nu este deloc ușor pentru un copil să se adapteze la școală, mai ales în cazul celor introvertiți, timizi și rușinați, cei care intră la o școală nouă și le este teamă de nou sau cei care au avut experiențe negative anul anterior. Sufletul unui copil este pur, iar încrederea lui poate fi afectată după niște experiențe negative.

Sunt copii care refuză școala, care au o fobie școlară (nediagnosticată), de fapt refuză să repete situația cu care s-au confruntat acolo și emoțiile pe care le-au experimentat, de la respingere și izolare la jigniri, agresiuni și bullying. Noi, ca adulți spunem „hai că o să fie bine anul ăsta” și credem că deja l-am încurajat suficient și am rezolvat problema adaptării.

Ce-i spui unui copil la începerea anului școlar

În primul rând, fără provocări nu putem crește! De aceea, copiii au nevoie de a-și dezvolta reziliența în fața provocărilor așa cum părinții au nevoie să-și revizuiască din când în când mentalitatea.

1. Privește eșecurile ca fiind temporare. Și dacă ne gândim la eșecurile din trecut, ne dăm seama cât de mult ne-am stresat atunci pentru ele, cât de supărați sau agitați am fost, iar acum parcă nu ne mai influențează atât de mult sau chiar suntem indiferenți.

2. Privește „eșecurile” ca oportunități de învățare și creștere.

3. Recunoaște care este propriul tău gând negativ și care este realitatea!

4. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla, nu pe cele pe care nu le poți controla.

5. Nu te considera o victimă, ci un copil curajos și puternic.

6. O modalitate excelentă de a începe noul an este reflectând asupra succeselor – și provocărilor – pe care le-ai experimentat anul trecut. Să fii conștient de lucrurile care îți plac cel mai mult și de lucrurile care ți se par mai dificile; poartă această conștientizare cu tine știind că toată lumea are puncte tari și puncte slabe. Aceasta din urmă nu trebuie să fie o limitare, ci o zonă de creștere.

7. Lucrurile nu merg întotdeauna conform planului! Versatilitatea este capacitatea de a te adapta sau de a te schimba și adesea are ca rezultat câștigul personal. Începerea unei noi rutine școlare, învățarea unui curriculum amplu, întâlnirea cu noi profesori și colaborarea cu noi colegi sunt toate moduri prin care elevii își exersează versatilitatea. Încurajăm elevii să fie deschiși și să profite de noile oportunități care le ies în cale. Poate că nu vei fi într-o clasă cu cineva cu care ai vrut să fii sau nu vei avea prima alegere de activitate, dar abaterea de la „Planul A” poate aduce lucruri grozave…

8. Nu-ți fie teamă să îți faceți noi prieteni! Să te împrietenești cu copii diferiți față de tine face parte din viața de zi cu zi. Indiferent la ce școală studiezi, intră în noul an acționând cu bunătate în școala și clasa ta. Stai lângă un nou elev, prezentați-vă unor colegi necunoscuți, acordați-vă timp pentru a pune întrebări celor din jur. Aceste lucruri construiesc cetățeni responsabili.

9.  După o lungă pauză de vară, poate fi greu să faci din nou ca creierul tău să lucreze la niveluri optime! Înainte de începerea școlii, împrospătează-ți mintea cu privire la ceea ce ai învățat la fiecare materie și notează-ți obiectivele pe termen scurt și pe termen lung pentru anul următor. Amintește-ți să întrebi mereu și să fii curios, să provoci informațiile care ți se oferă și să gândești în afara cutiei, astfel încât să vii cu idei noi! 

10.  Dacă ți se pare provocatoare realitatea noului an școlar, comunică-i profesorului, părinților sau unui prieten bun. Școala ta dorește tot ce este mai bun pentru tine și colaborarea cu ei în orice problemă va fi benefică. Uneori poate fi util să faci o listă cu lucrurile pe care le faci cu ușurință ușor și lucrurile pe care le găsești dificile la școală, cele cu care te confrunți, pentru a te ajuta să-ți comunici preocupările cu mai multă claritate.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa