Cum să reduci factura la lumină

TOTUL DESPRE MAME
Cum sa economisim curent electric Enel Totul despre mame

Cum sa economisim curent electric Enel Totul despre mame10 idei simple care te vor ajuta să ieşi din feeria risipitoare în care mai toţi am picat (ca musca-n lapte), ameţiţi de mirajul confortului

Am fost prin primăvară la o nuntă şi, cum nu avem bunicii sau alte rubedenii pe-aproape, am predat copilul peste noapte unor cunoştinţe, părinţii unui bun prieten de-al băiatului meu. Copiii, evident, au fost mai mult decât încântaţi! Amândoi, în aceeaşi măsură. Să doarmă împreună cu cel mai bun prieten, să şuşotească şi să se joace până îi fură somnul… vă daţi seama! Gustul acestei experienţe n-ar putea fi egalat nici de cel mai mare tort de îngheţată! Nimic ieşit din comun până aici. Ceea ce m-a surprins urma să se întâmple a doua zi, după ce mi-am recuperat copilul. Cum era duminică, am avut mai mult timp şi discuţia „Cum a fost?” s-a prelungit. E drept, încă de la început am ghicit un soi de suferinţă nerostită şi am declanşat tirul de întrebări iscoditoare. În cele din urmă, Luca îmi face o confesiune şi-mi spune, indignat peste poate: „Ştii, mama lui Radu a spus că dacă va mai lăsa lumina aprinsă la baie, n-o să-i mai ia nicio jucărie de ziua lui!”
Această relatare a acţionat ca mărul asupra lui Newton. Sinceră să fiu, casa noastră arăta în fiecare seară ca un pom de Crăciun: toate becurile aprinse, peste tot! Şi am decis că s-ar impune mici reglaje. Că doar n-are niciun rost să acceptăm o cheltuială pe care am putea s-o micşorăm fără a ne afecta calitatea vieţii.

Contul MyEnel, de un real folos

Am început prin a-mi face un cont MyEnel. Motivaţia economică justifică întru totul acest demers. Mai exact, prin înregistrarea online a indexul contorului, am reuşit să am un tablou mult mai clar al consumului lunar. Înainte, ne veneau facturile pentru un consum estimat, apoi una de regularizare, care de multe ori afişa o sumă bulversantă. Aşa, am o evidenţă a tuturor facturilor şi plăţilor efectuate, am lista tuturor indexurilor pe care le-am comunicat şi pot compara consumul de energie de la o perioadă la alta, ceea ce mă ajută să descoper perioadele şi cauzele „energofage”. Credeţi-mă, nu-i nici pe departe vorba de vreun regim de austeritate, ci pur şi simplu de o raţionalizare a consumului, de puţină responsabilitate atât în ceea ce priveşte cheltuirea banilor, dar şi a resurselor naturale. În cele câteva luni în care am urmărit cu mai multă atenţie modul în care evolua consumul de electricitate al familiei noastre, am realizat şi o documentare serioasă pe acest subiect şi am identificat 10 soluții care ne protejează bugetul şi mediul înconjurător.

10 soluții pentru a reduce factura la lumină

1. Pune la dietă vampirii energetici
Nu-i vorba de fiinţe mistice, ci de dispozitivele care sug la propriu energia electrică din locuinţă. Dacă ai face un tur al casei tale ai fi surprinsă de cât de multe leduri sunt aprinse. Televizorul, DVD player-ul, radio, filtrul de cafea, cuptorul cu microunde, aparatul de făcut pâine, iPod-ul şi alte gadget-uri electronice. De câte ori te-ai întrebat dacă ele cresc factura la electricitate? Şi de câte ori ai presupus că acest consum ar fi insignifiant? Ce înseamnă această risipă? Nu trebuie să fii un membru Greenpeace sau un ecologist zelos pentru a-ţi da seama că este un procent cam mare, care se cam simte la buzunar. Ştii cum poţi să le strici ospăţul? Poţi să optezi pentru dispozitive care nu consumă energie în momentul în care aparatele nu sunt conectate sau să-ţi iei adaptoare pentru prize sau cabluri de alimentare care utilizează energie cu timp prestabilit de 3 până la 6 ore (după acest timp, gadget-urile aflate în priză nu mai consumă energie electrică). Eu am ales o variantă şi mai simplă: am cumpărat prelungitoare cu butoane on/off, care permit oprirea accesului la curent a mai multor aparate printr-o singură apăsare de buton.

2. Verifică frigiderul
Frigiderului îi revine circa 14% din totalul energiei electrice consumate într-o casă. Conform unei recomandări prezentată de Enel în cadrul campaniei „Gesturi care schimbă lumea”, am setat temperatura din frigider la 3 grade Celsius, iar pe cea din congelator la -16 grade Celsius. Apoi, am curăţat toate garniturile de pe marginile uşilor, pentru o închidere cât mai etanşă. Ştii cum poţi verifica dacă uşa frigiderului se închide cum trebuie? Fă un test cu o hârtie de 10 lei, plasată jumătate afară şi jumătate înăuntru. Dacă poţi să scoţi hârtia uşor, probabil e nevoie de unele ajustări. Un alt lucru pe care l-am învăţat este că un frigider plin este mai eficient din punct de vedere energetic decât unul gol. Aşa că, atunci când bate vântul prin el, umplu nişte sticle cu apă şi le pun pe rafturi. De asemenea, dacă vrei să nu ai consum inutil de curent electric, curăţă-i periodic bobinele şi lasă ceva spaţiu în spatele şi în laterale lui. Căldura blocată în jurul lui creşte consumul de energie. Din aceleaşi considerente, asigură-te că frigiderul nu se află alături de surse de căldură precum cuptorul sau maşina de spălat vase. Chiar şi razele de soare care îl ating direct pot să-i afecteze eficienţa. Este greu de cuantificat economia realizată datorită acestor modificări, cert este că lunile următoare am plătit cu până la 40 de lei mai puţin.

3. Nu-ţi mai „opări” rufele
Obişnuiam să spăl lenjeriile, prosoapele, dar şi o parte din haine la 90 de grade Celsius, ceea ce nu reprezintă o necesitate, după cum am observat. Folosind detergent de calitate, obţii rezultate satisfăcătoare şi la temperaturi mai mici, de 30-40 de grade Celsius. Ca să nu mai spun că unele articole se curăţă foarte bine şi la programul scurt, de spălare rapidă. Ei bine, nu am o cifră concretă pentru ilustrarea economiei făcute la acest capitol, dar în mod clar a contribuit la reducerea ritmului în care ni se învârtea contorul.

4. Curăţă mai des aparatul de aer condiţionat
Fie că sunt folosite pentru răcire sau, în anumite situaţii, pentru încălzire, aparatele de aer condiţionat sunt nişte consumatoare „vorace”. Spre exemplu, un aparat din clasa de eficienţă A consumă circa 50 kWh/lună şi aproximativ 200 kWh/an, dacă e utilizat 4 luni pe an. Şi asta în condiţii optime de folosire, care, printre altele, presupun şi o curăţare a filtrului aparatului o dată pe lună şi schimbarea lui atunci când este necesar. Prin acest gest simplu se poate economisi până la 15% din totalul energiei pe care-l consumă aparatul de aer condiţionat.

5. Schimbă becurile
Noi am investit în becuri economice. Faţă de cele vechi, acest tip de becuri consumă
cu până la 75% mai punţină energie electrică. În plus, au o durată de viaţă de 10 ori mai lungă şi într-un final îşi amortizează cu vârf şi îndesat preţul, aparent destul de piperat. Ceea ce mai trebuie să ştii legat de becuri, este că e mai bine să foloseşti într-o cameră un bec mai mare decât mai multe mai mici. Cantitatea de curent pe care îl utilizează mai multe becuri este mai mare decât cantitatea de curent pe care îl foloseşte un singur bec. Lumina dată de un singur bec de 100W este mai mare decât lumina dată de două becuri de 60W şi consumă mai puţin.

6. Iluminează-ţi locuinţa inteligent
Pe holuri şi în debarale am pus lămpi cu senzor de mişcare, aşa că am eliminat riscul de a rămâne cu lumina aprinsă în locurile în care nu mai avem treabă. În plus, ne uşurează mult deprinderea de a stinge lumina în camerele din care plecăm, pentru că atunci când ieşim pe hol se aprinde lumina. Lucru care contează foarte mult, cel puţin pentru Luca, aflat la vârsta în care teama de întuneric îşi cam face de cap.

Cum să economisesti energie Enel Totul despre mame
Ori de câte ori este posibil, cumpărați aparate electrocasnice din clasa “A”.

7. Culcaţi-vă mai devreme
Stingerea becurilor, a televizorului sau calculatorului cu o oră mai devreme în fiecare seară are un impact considerabil asupra facturii la final de lună. Ca să nu mai vorbim de beneficiile aduse sănătăţii.

8. Umblă la setările computerului
Foloseşte funcţia de hibernare din Control Panel, pentru că astfel consumul de energie va fi redus la jumătate.

9. Foloseşte mai rar maşina de spălat vase
Spălarea vaselor la maşină este mai economică decât cea de mână doar în cazul umplerii corespunzătoare a maşinii. Altfel, duce la un consum inutil de curent electric, dar şi de apă. Un alt lucru pe care-l mai poţi face este să opreşti funcţia de uscare. Vei economisi astfel 7-10% din totalul energiei consumate de maşina de spălat.

10. Schimbă electrocasnicele vechi
Oricât de mult te-ai strădui să faci economie la electricitate, nu vei avea cine ştie ce succes dacă ai aparatură depăşită de vremuri. Aşa că dacă vrei să ai rezultate, dă-le la reciclat şi înlocuieşte-le cu unele din clasa A (A+ sau A++). Acestea au un randament mai mare pentru mai puţină energie.

Acestea fiind spuse, îţi urez mult succes şi te aştept să creştem împreună rândurile consumatorilor responsabili. Pentru bine familiei, într-un sens mult mai larg. Şi aici mă refer la efectele pozitive asupra mediului, fără a-mi propune câtuşi de puţin să fiu patetică. Apropo de aceste efecte, acum ai o motivaţie în plus să începi să faci economii. Enel a demarat campania Clickul de 100 de lei, în cadrul căreia acordă 100 de lei pentru fiecare factură electronică activată, pe care îi poţi cheltui în magazinul clickshop.ro. E un imbold binevenit, nu-i aşa?

Aici aflați mai multe despre gesturile care schimbă lumea.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa