10 remedii din cămara bunicii pentru creșterea imunității la copii

TOTUL DESPRE MAME

Remedii pentru creșterea imunității la copii. În cămara bunicii nu găsești numai zacuști, sosuri pentru iarnă sau dulcețuri aromate. Acolo se ascund și remediile naturale care contribuie la creșterea imunității și ne ajută să combatem răcelile.

Este cunoscut următorul scenariu care dă dureri de cap tuturor părinților: copilul merge în colectivitate și se întoarce cu tuse, febră și dureri în gât, pe care le „dăruiește” întregii familii. Stă câteva zile acasă, dar, de îndată ce se întoarce în colectivitate o ia de la capăt. Ei bine, ce este de făcut în această situație, cum putem să contribuim la creșterea imunității copiilor noștri? Noi vă sfătuim să deschideți sertarele, să cotrobăiți prin dulapuri, să răscoliți prin frigider și să vă pregătiți o cutiuță de remedii naturale pentru imunitate care vă împiedica să bateți recordul mondial la numărul de șervețele consumate de o singură familie.

Alexandra Ghement, medic primar de familie cu competențe în homeopatie, apifitoterapie, acupunctură și Ayurveda ne-a recomandat 10 remedii naturale pentru imunitate.

“Există câteva idei importante în lupta cu răcelile. Ele sunt luate din medicina tradițională Ayurveda, apiterapie și fitoterapia tradițională. Remediile naturale importante sunt cătina, mierea, ghimbirul, ceaiurile digestive, iar părinții trebuie să înțeleagă importanța preparării dar și consecvența ceaiurilor și a siropurilor, dar să fie atenți și la păstrarea unui orar regulat de mese de tipul următor: mic dejun 7-8, gustare 10, prânz 12-14, gustare ora 17, cina între 19-20”, spune medicul Alexandra Ghement.

Remedii pentru creșterea imunității la copii. Iată mai jos 10 remedii naturale pentru imunitate:

1. Cătina

Conține multiple vitamine: E, A, K, B2, B6, C. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decât în piersică, de 20 de ori mai mare decât în mărul pădureț, de 80 de ori mai mare decât în roșie, de 200 de ori mai mare decât în strugure. Cătina mai este numită tezaurul de vitamina C sau regina vitaminei C. Medicul Alexandra Ghement recomandă următoarea rețetă: „Cătina proaspătă se zdrobește în blender, apoi se strecoară bine. Pasta rezultată se amestecă cu o cantitate dublă de miere de calitate. Din acest amestec care se păstrează foarte bine în locuri răcoroase se administrează între 1-2 lingurițe pe zi (chiar mai multe și mai des, în funcție de vârstă) amestecate în fructe sau cu apă. Important este de știut că nu se administrează după ora 18 pentru că este un produs energizant.”

2. Ghimbirul

Provine din Asia și se pare că este utilizat de mai bine de 5000 ani datorită proprietăților lui antioxidante. Rolul antioxidanților este acela de a permite corpului să se apere împotriva radicalilor liberi. Medicul primar de familie Alexandra Ghement îl recomandă și în lupta cu răcelile. „Este foarte indicat în viroze ale tractului respirator superior, gripe, indigestie, senzația de greață, vărsături. Ghimbirul uscat este un bun expectorant. Ghimbirul proaspăt se pune în ceaiul de plante special ales în funcție de tipul răcelii, se zdrobește în mojar și se filtrează prin presare printr-o bucată de pânză curată. Inițial se pune puțin ghimbir și se mărește cantitatea treptat pentru că este ușor picant și copilul trebuie obișnuit cu noul gust. Este o metodă foarte bună și pentru creșterea poftei de mâncare și în combaterea paraziților intestinali.”

3. Chimenul

Conține cantități importante de magneziu și fier. Datorită proprietăților sale antiseptice, chimenul este indicat în tratarea formelor ușoare de răceală. „Chiar și o mică cantitate de ceai de chimen, călduț, nu rece (50-100 ml), după masă, ajută procesului de digestie și, indirect, imunității”, ne spune Alexandra Ghement, medic primar de familie.

4. Remedii pentru creșterea imunității la copii. Busuiocul

Este o sursă excelentă de vitamina A, magneziu, potasiu, fier și calciu și este recomandat pentru creșterea imunității, deși este și mai eficace atunci când răceala este deja instalată. Medicul Alexandra Ghement ne spune următoarele: „Planta de busuioc este indicată în tuse, în congestia sinusurilor, în migrene, febră, anorexie, flatulență, gripă, bronșită. Busuiocul este bun în eliminarea secrețiilor pulmonare, revitalizează țesutul nervos, crește memoria. Se folosește ca infuzie, pulbere, suc proaspăt care se poate combina cu altă băutură. Sucul de busuioc este bun și pentru tratarea rănilor.”

5. Cimbrul

Este bogat în timol, un ulei esențial puternic antiseptic, antibacterian și antioxidant. Datorită proprietăților acestui ulei esențial, cimbrul poate fi utilizat în tratarea infecțiilor gâtului, inflamațiilor, bronșitei acute și cronice și a tusei convulsive. Ceaiul de cimbru este recomandat în răcelile celor mici, astfel: la o cană de apă se adaugă o lingură de cimbru, se lasă la infuzat, iar după 10 minute se strecoară și poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi și este un excelent remediu natural pentru tratarea tusei.

6. Boabele de muștar: frunzele de muștar conțin calciu, fosfor, magneziu și vitamina B. Uleiul de muștar conține acizi grași omega 3 și este o excelentă sursă de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc. Muștarul stimulează apetitul alimentar și digestia, și ajută la decongestionarea sinusurilor.

7. Remedii pentru creșterea imunității la copii. Hreanul

Face parte din familia muștarului și, din punct de vedere medical, rădăcina de hrean are numeroase proprietăți curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimulează și sistemul imunitar al organismului. Ținând cont de proprietățile enumerate mai sus hreanul este util în tratarea bronșitei și a sinuzitei.

8. Menta

este indicată și în tratarea gripelor, a răcelilor  ușoare, a bronșitelor.

9. Usturoiul

Are o acțiune farmaceutică imunostimulantă, regenerantă și calmantă, dă un puternic brânci organismului atunci când acesta se luptă cu infecțiile și este recomandat zilnic, atât adulților, cât și copiilor, în cantități moderate, pentru creșterea imunității.

10. Mierea

este un important remediu natural pentru creșterea imunității, deoarece conține enzime precum invertază, amilaza, catalaza, acizi lactici, gluconici, săruri minerale precum fier, potasiu, calciu, fosfor. Mierea stimulează pofta de mâncare și facilitează digestia, îmbunătățește activitatea inimii, a ficatului, crește procentul de hemoglobină din sânge și are proprietăți antibacteriene. Mierea oferă o imunitate bună dacă digestia este corectă. Între mese putem da copilului să bea limonadă cu lămâie sau grapefruit și miere în care se pune puțină zeamă de ghimbir proaspăt sau mentă”, ne mai recomandă medicul primar de familie Alexandra Ghement.

Aici puteți vedea în emisiunea Totul despre mame ce ne spune medicul Daniela Bușneag, fitoterapeut și apiterapeut, despre tratamente alternative și remedii naturale pentru noi și copiii noștri!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa