5 reguli simple pentru a ne proteja alunitele de soare

Ileana Mirescu

Aluniţele sunt formaţiuni prigmentare, negre sau maro, care apar pe piele fie de la naştere, fie în primii 20 de ani de viaţă. Vara, zonele cu aluniţe trebuie să fie ferite de expunerea prelungită la soare pentru a evita orice risc de cancer de piele.

Aluniţele apar cel mai adesea în zonele cele mai expuse la soare, deoarece razele ultraviolete amplifică producţia de melanină. Atunci când celulele pielii nu sunt distribuite uniform suprafaţa pielii şi se adună într-un conglomerat se formează aluniţele.

Aluniţele sunt formate din celule numite melanocite. Acestea produc pigmentul care dă culoarea naturală a aluniţei. După expunerea la soare, aluniţele se pot închide la culoare, mai ales în timpul sarcinii sau al adolescenţei. De altfel, expunerea la soare stimulează formarea de noi aluniţe în copilărie sau, mai târziu, în adolescenţă.

Identifică aluniţele cu probleme

Cele mai multe dintre alunițe sunt normale, dar există şi aluniţe atipice, mari şi neregulate, care apar de regulă în zone care nu sunt atât de frecvent expuse la soare. Acest tip de alunţe trebuie să fie urmărite atent, deoarece predispun la apariţia melanomului, un tip de cancer de piele. Este recomandat să mergi al medicul dermatolog dacă observi că o aluniţă şi-a modificat culoarea, înălţimea, mărimea şi forma. Atenţie la plajă, deoarece arsurile solare şi expunerea îndelungată la soare pot contribui la dezvoltarea melanomului.

5 reguli simple pentru a ne proteja zonele cu aluniţe

1. Cel mai înţelept sfat este să eviţi soarele pe cât posibil. Dar, dacă totuşi mergi la mare şi vrei să stai la plajă, încearcă să nu stai la soare între 10 şi 16, când razele soarelui sunt foarte puternice. La 8 dimineaţa este foarte plăcut pe plajă, îţi garantăm.

 

2. Cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare aplică o cremă  cu factor mare de protecţie (măcar SPF 30), cu factor anti UVB şi anti UVA. Crema trebuie reaplicată la intervale de cel mult două ore.

3. Evită solarul, deoarece nu este o alternativă sănătoasă pentru obţinerea bronzului şi pielea va fi expusă la raze ultraviolete.

4. Pentru zonele cu aluniţe, cel mai prudent este să foloseşti o cremă cu factor de protecţie de fiecare dată când ieşi din casă, chiar dacă este înnorat. Nu uita de zona din spatele gâtului, unde de regulă apar aluniţe.

5. Poartă haine uşoare care te protejează de soare şi care îţi acoperă picioarele şi mâinile. Dacă ai aluniţe în zona feţei, accesoriul obligatoriu este o pălărie cu boruri largi.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa