3 uleiuri bune atât în farfurie, cât și pe piele

Delia Grigoroiu
Uleiuri comestibile si pentru frumusete Totul desspre mame
Mmm! Bomboane raw!
Uleiuri comestibile si pentru frumusete Totul desspre mame
Ingrediente pentru bomboane raw

Sau cum mi-am petrecut un week-end întreg în ulei, din cap până în picioare

Niciodată nu mi-am imaginat că îmi voi turna ulei în cap și în nas, în același timp. Și că o să mă simt mai bine după această operațiune! Nu exagerez și nu, nici n-am înnebunit, dar de câteva zile activitatea mea preferată e să stau în brațe cu trei borcane de ulei și să mă ung: din cel cu ulei de cocos îmi fac mască de păr pentru cosițele mele uscate și fără viață, cu ulei de măsline extravirgin mă dau pe corp, iar din cel cu ulei de susan iau câteva picături și îmi pun în nasul înfundat de la o răceală chinuitoare, iar în câteva minute pot respira din nou! (N-am poze să vă demonstrez că am stat în ulei tot week-endul, nu de alta, dar ar fi nepoliticos să mă vedeți cu degetele în nas sau cu părul uleios. Sunt fericită că, pe lângă un remediu natural contra congestionării căilor nazale, am descoperit masca perfectă de păr de care buclele mele aveau atâta nevoie: uleiul de cocos, dar și un remediu perfect împotriva pielii uscate: uleiul de măsline.)

Dar haideți să iau uleiurile pe rând și să vă spun cum stă treaba cu fiecare!

Uleiul de măsline, de cocos, și de susan: 3 uleiuri bune și pentru mâncat, și pentru frumusețe

Dacă credeți că ați nimerit greșit la rubrica Sfaturi de cosmetică pentru femei ocupate, sunteți pe aproape: acest text este despre 3 uleiuri pe care trebuie să le ai în casă și care pot fi depozitate ori pe primul raft din bucătărie, ori pe cel mai la îndemână raft din baie, ori pe ambele. Aceste 3 uleiuri mi-au fost și îmi vor fi de acum încolo prietene de nădejde oriunde voi călători: uleiul de măsline, uleiul de cocos și uleiul de susan. 

Despre uleiul de măsline, numai de bine!

Dacă despre uleiul acesta presat la rece știe până și socrul meu că e avere la casa omului, că ai grijă de el ca de ochii din cap și că niciodată, dar niciodată nu prăjești cartofi în el, pentru că are punctul de prăjire jos și devine toxic, eu nu știam că te poți da pe față cu un strop din el și ai scăpat de grija cremei zilnice. Desigur, i-am gasit utilizarea cosmetică pur întâmplator, când băiețelul meu și-a vârât degetuțele în el și a început să se ungă – deh, ne jucam de-a plaja, de-a protecția solară. Și din joacă bine am făcut: după o zi pielea atopică a băiețelului meu, moștenire genetică de la mine, era altfel. Părea mai fină și fără leziuni uscate, era clar mai hidratată. Așa că am început să ne ungem câte puțin după duș. Salate cu ulei de măsline mâncăm oricum, și îl folosim de mulți ani în bucătărie cu mare succes, mai ales în preparatele italienești.

Ce facem cu uleiul de cocos?

Uleiuri comestibile si pentru frumusete Totul desspre mame
Mmm! Bomboane raw!

Cu cocosul eu am o istorie un pic diferită: nu îmi place! Dar deloc! Mi se trage din copilărie, probabil de la prăjiturile de casă pe care mama le făcea de sărbători, în care dominau fulgii de cocos, așa că am fost un pic reticentă în a încerca uleiul de cocos. Asta până când am aflat că e mai bun de prăjit cartofii în el decât în uleiul de floarea soarelui, spre bucuria soțului meu.

Dar știți ce am mai descoperit? Că poți face bombonele sau dulciuri raw pentru copii foarte simplu, în câteva minute. Cel mai fericit a fost copilul meu care mi-a fost asistent la prepararea bombonicilor din migdale (înmuiate cu câteva ore înainte), curmale, pudră de vanilie, carob și ulei de cocos. Toate blenduite și modelate ca niște bombonici. Și uite așa a început să îmi placă uleiul de cocos, minune în casă, mai ales pentru femei, pentru că e renumit pentru proprietățile sale reparatorii în orice fel. Pe piele, e recomandat post epilare, e ieftin și spornic și hidratant, deci bun și în vreme rece, și mai ales ca mască de păr, după cum vă relatam la început. 

Uleiuri comestibile si pentru frumusete Totul desspre mameBun venit uleiului de susan!

Uleiul de susan este nou venit în rețetarul meu, și îi cer scuze pe această cale: nu știam că e așa de plin de calități, versatil și cu dublă personalitate. E fix uleiul acela pe care trebuie să ți-l pui pe piele, în farfurie dar și intern, în scopuri medicinale. E ideal pentru gătit, mai ales preparate orientale și la copt sau pentru deserturi crude. Iar ca ulei de corp, este recomandat în medicina ayurvedică persoanelor cu afecțiuni osoase, căci este foarte bogat în calciu, hrănește oasele și intră în articulații, ajutându-le să se refacă. Reface arsurile și rănile, ajută și previne diabetul, este recomandat în cremele de protecție solară ca bază, și mai nou recunoscut și folosit ca ulei nazal decongestionant: se pun 1-2 picături în nas dimineața și seara. Uleiul de susan hidratează mucoasa nazală, are proprietăți antifungice și bactericide și este indicat atât pentru adulți, cât și pentru copii.

 

Vestea bună e că cele trei uleiuri se găsesc ușor! Le puteți comanda de pe MaNa, magazin natural pentru familia ta.

Foto: Delia Grigoroiu

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa