Sex și Intimitate = O căsnicie fericită! Partea 1

TOTUL DESPRE MAME

O căsnicie fericită este o combinație între sex și intimitate. Se estimează că unul din trei cupluri se lupta cu probleme asociate cu dorința sexuală scăzută. Plângeri cu privire la acest aspect sunt problema numărul unu prezentată terapeuților.

Despre ce înseamnă viața de părinți și cum să ne obișnuim cu noul nostru rol vorbește și Robin Grille în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte. 

De ce se schimbă viață sexuală a unui cuplu?

Există multe motive pentru care viață sexuală a unui cuplu se schimbă în timp. Unul dintre cele mai întâlnite motive este presiunea pe care viață familială o implică. Vârstă, sănătatea fizică, nivelul de stres, istoria familiei, precum și prioritățile – toate joacă un rol important în viață sexuală de cuplu.

Este greu, însă, de generalizat. În trecut, mai des întâlnită era dorința sexuală scăzută în rândul femeilor. În prezent, acest deficit se aplică și bărbaților. Un exemplu în acest sens este un tată care este promovat la locul de muncă, are mai multe presiuni și responsabilități, și este prea obosit sau stresat pentru a simți dorința sexuală.

Anatomia problemelor sexuale: Mintea, corpul, inima

Motivele pentru care dorința sexuală mai scăzută este prezența în rândul cuplurilor căsătorite pot fi împărțite în trei categorii: psihologice (mintea), emoționale (inima), și fiziologice (corpul).

Mintea

Motivele psihologice includ stresul, anxietatea, tulburările de personalitate, traumele (în special pentru cei care au un istoric de abuz sexual), tulburările de dorința sexuală (lipsa fanteziilor sexuale), sentimentele de vinovăție, cum ar fi sindromul Madonna asociat bărbaților care și-au ridicat propriile mame pe un piedestal (ei simt că nu pot face sex cu cineva care este mama), stimă de sine scăzută, fobiile și paranoia.

Corpul

Motivele fiziologice includ boli precum hipotiroidismul, efectele secundare ale medicamentelor (pentru hipertensiune arterială) sau pastilelor anticoncepționale, efectele secundare ale unor intervenții chirurgicale pe prostată sau măduva spinării, precum și consumul de alcool și droguri ilegale.

Tototdată, nașterea și alăptarea sunt motive foarte comune pentru o femeie de a avea dorința sexuală scăzută. Hormonii unei femei sunt foarte afectați de naștere și alăptare. Revenirea la normal a dorinței sexuale sănătoase la femei necesită timp, iar soții trebuie să își arate sprijinul și înțelegerea în aceste perioada. O femeie ar putea avea nevoie de șase luni până la un an pentru a se regla fizic.

Viață sexuală a unui cuplu va trece prin mai multe etape, iar cea cu nașterea și alăptatul nu va fi singură. Când și dacă veți mai avea un copil, ea va reapărea. Atunci când se instalează menopauza sau andropauză (echivalentul masculin al menopauzei) vor interveni alte și alte schimbări. Trebuie doar să fiți pregătiți să le faceți față.

Inima

În sfârșit, motivele emoționale, cum ar fi senzația de nesiguranță, resentimentele, furia refulată, și chiar frică de a rămâne însărcinată, pot interveni în mod îngrijorător în relația sexuală sănătoasă a unui cuplu. Atunci când unul dintre parteneri se simte rănit de celălalt, dar nu spune nimic, emoțiile și sentimentele se adună că într-o oală sub presiune, iar totul se traduce în mai puțîn de contact fizic.

Sexualitatea: o fațetă a intimității

Soții și soțiile nu trebuie să uite că în primul rând sunt ființe umane. Că ființă umană, nu poți separă mintea, inima și trupul. Ele funcționează împreună. Pentru că tu să fii întreg și a avea integritate, trebuie să verbalizezi toate aspectele ce țîn de ține.

Sexualitatea este doar o parte a imaginii. Ceea ce își doresc cu adevărat cuplurile este intimitate. Intimitatea este dorința de a fi cu cineva, pentru a fi complet înțeles, iubit și apreciat. Sexualitatea este doar o expresie a intimității.

Modurile în care îți privești partenerul, în care îl asculți și îl atingi (aici pe lista sunt îmbrățișările și săruturile) sunt toate expresii ale sexualității. În timp ce actul sexual poate întruchipa expresia întreagă a sexualității, intimitatea este acel ceva ce trebuie să preceadă orice act fizic; este dovadă umanității noastre. Relația sexuală este doar un aspect al acesteia. Ea devine mult mai plăcută atunci când relația cu partenerul este complet transparență și vulnerabilă. Cu cât sunt mai multe amănunte pe care le ascunzi de partenerul tău, cu atât nimic din toate acestea nu va funcționa.

Va urmă… :), Sex și intimitate = O căsnicie fericită! partea a doua 

Despre ce înseamnă viața de părinți și cum să ne obișnuim cu noul nostru rol vorbește și Robin Grille în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctul de părinte. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa