O vacanță în Malta cu copiii aduce relaxare, distracție, aventură, dar și adevărate lecții de istorie atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Amatorii de shopping se pot bucura deopotrivă.
Această mică insulă (246 kmp) din Mediterana, situată la doar 90 km sud de Sicilia, a impresionat de-a lungul timpului cu frumusețea ei, iar piatra sa – un tip deosebit de calcar, de culoarea mierii, i-a adus denumirea de Melita, “insula de miere”, și a inspirat secole de arhitectură locală.
Arhipelagul din largul mării, format din 6 insule, doar 3 dintre ele fiind locuite (Malta – cea mai mare, Gozo și Comino), îți ia ochii cu golfurile sale stâncoase, plajele mici cu nisip roșu, piscine naturale, peșteri subacvatice și “Fereastra Albastră”.
Vacanță în Malta cu copiii: o detinație pentru copii mai mari
Am petrecut aici o săptămână încărcată de vizite în toate colțurile Maltei și am fost uimită să descopăr toată încărcătura istorică de care se bucură, precum și apa sa cristalină, despre care se zice că ar fi cea mai pură și mai clară din întreaga Mediterană. Vizita mea în acest arhipelag a fost una de informare, dar azi aleg să vă povestesc mai mult despre capitala insulei, orașul Valletta, pe care, cu mare drag, o recomand pentru o escapadă de tip city break.
Malta este o insulă cu precădere stâncoasă, plajele de nisip sunt destul de rare, iar intrarea în apă se face adeseori de pe ponton sau de pe scări. Aceste caracteristici fac destul de dificilă o vacanță relaxantă cu copiii, dacă suntem nevoiți să stăm mai mereu cu ochii pe ei.
Pe de altă parte, sunt de părere că pentru familiile cu copii mai mari este chiar o plăcere, întrucât încep să studieze istoria la școală, iar aici găsesc suficient material de aprofundat. În plus, majoritatea au învățat deja să înoate, iar cu o pereche de ochelari de snorkeling pot descoperi o viață subacvatică fantastic. Și un mic pont: Popeye Village este o excursie de jumatate de zi care le va plăcea cu siguranță.
Apa cristalină de la Laguna Albastră
Recomand cu mare drag o croazieră de o zi in jurul insulei principale, cu ieșire înspre Gozo, în care să petreceți câteva ore la Laguna Albastră, unde veți găsi o apă cristalină, caldă și nisip auriu. Apoi, vă veți indrepta cu vasul spre insula Gozo, pentru a afla miturile și propriile ei secrete, pentru a vizita sate vechi, a face poze cu vederi panoramice deosebite. Un loc foarte vizitat aici era Fereastra Albastră, un arc de piatră prin care se vedea absolut spectaculos apa azurie a mării, însă a fost distrusă de o furtună puternică in 2017.
Vacanță în Malta cu copiii. Ce poți vizita în Valletta
Acum să ne întoarcem la Valletta, pe a cărei străzi pietruite te poți plimba ore în șir. Recomand un tur pietonal al orașului, care să cuprindă si zidurile Fortului Elmo, principala atracție din Valleta, care se bucură de o arhitectură deosebită. Aici s-au filmat scene din filmul Midnight Express, iar acum fortul găzduiește Academia de Poliție malteză și un muzeu.
Dacă vei face un tur pe laturile exterioare ale orașului, vei ajunge la grădinile Barrakka, ce oferă o panoramă superbă către port. Un imens monument de bronz, de cca 10 tone, marchează cea de-a 50-a aniversare de când insula a primit Crucea Curajului în 1942, a cărei clopot se poate auzi în fiecare seară în jurul orei 19:00. În această zonă, veți întâlni localnici așezați pe bănci pentru a citi, cupluri de îndrăgostiți, turiști cu aparate foto. Pe scurt – o atmosferă boemă.
Alte două atracții importante ar fi Catedrala Sfântul Paul, de tip anglican, a cărei turn înalt de 65 m se poate observa din orice punct al orașului. Apoi, catedrala Sfântul Ioan, cu o arhitectură uimitoare, în care exteriorul contrastează puternic cu interiorul, bogat decorat în stil baroc. Aceasta deține și un muzeu în care găsim expuse prețioase opere de artă ale unor importanți artiști, cum ar fi: Michelangelo, Merisi da Caravaggio, Giuseppe Mazzuoli, Massimiliano Soldani Benzi, Polidoro da Caravaggio, Alessandro Algardi etc.
Palatul Marilor Maeștri, Biblioteca Națională, Bastionul Sfântul Iacob, Opera Regala, Palatul Parisio sunt doar câteva din clădirile emblematice ale orașului capitală. Însă, în plimbarea prin cetate, aproape fiecare clădire are o poveste de spus. Recomand astfel să aveți la voi un ghid turistic, pentru o documentare completă.
Copiii se pot bucura de o vizită la Muzeul Jucăriilor, unde vor vedea jucării datând chiar din 1950, executate din diverse materiale.
Cum se poate ajunge în Malta
Fiind o insulă în Marea Mediterană, accesul se poate face pe cale aeriană, iar agențiile de turism pun la dispoziția turiștilor zboruri charter cu frecvență săptămânală sau chiar pachete pentru sejururi mai scurte, realizate în colaborare cu compania aeriană WizzAir. Plecarea poate fi din București sau din Budapesta. Zborul este unul relativ scurt, cca 2 ore și 30 minute, și se pot face vacanțe de 3, 4, 7 nopți sau mai mult.
O altă variantă inedită de a vizita Malta pentru o zi ar fi de la bordul unui vas de croazieră, care are în itinerariul său această insulă. Astfel, pentru câteva ore, vă puteți plimba pe străzile capitalei Valleta, ca apoi să vă îndreptați spre o nouă țară. Acest tip de vacanță este, de asemenea, unul foarte apreciat, mai ales de către turiștii dornici de explorare. O nouă zi, o nouă destinație!
Cazare în Malta
Dacă doriți să vizitați doar capitala insulei, vă recomand cazare în Valleta sau în apropiere, unde v-aș sugera Grand Hotel Excelsior 5* dacă vă doriți un hotel cu acces la mare, Ursulino Valleta 4* în apropierea grădinilor Barrakka sau Phoenicia Malta 5*, situat chiar în afara porții capitalei istorice Valleta, vis-a-vis de Fântâna Tritonilor – trei statui jumătate oameni, jumătate sirene.
Vă puteți caza și în Sliema, localitatea alăturată, bine cunoscută pentru posibilitățile de shopping pe care le oferă, având un mall cu branduri renumite și străzi împânzite de magazine de marcă. Aș recomanda Ax The Victoria Hotel 4* sau Waterfront 4*. Pentru a vă bucura și de o experiență inedită, recomand 1926 Hotel & Spa 4*, care are un beach club cu piscină infinity, situat chiar pe malul stâncos al mării și care oferă o priveliște deosebită.
Ce să mănânci în Malta
Malta nu este lipsită de terase și restaurante. Vei găsi un bistro, un restaurant gourmet sau o cafenea aproape la orice colț de stradă sau de stâncă, astfel că poți servi o specialitate pe bază de pește sau poate un preparat pe baza de iepure, foarte apreciat de localnici, imediat ce senzația de foame își face apariția.
Pentru copii, dar nu numai, poți comanda o porție de paste în sos cremos de brânză, Imqarrun il –Forn. O gustare rapidă, foarte îndrăgită în Malta este plăcinta cu ton și cu spanac. Să nu uităm nici de dulciurile locale. Biscuiții cu migdale Kwarezimal mi s-au părut interesanți, stropiți cu miere și cu mix unic de condimente în compoziție, ba chiar cu suc de portocale, lămâie și puțin whisky.
Malta a fost o bucurie pentru mine, într-o săptămână de vacanță am avut parte de un city break, o infuzie de informații cu caracter istoric, baie de soare și seri animate. Nu ai cum să te plictisești pe această insulă, fiecare localitatea îți oferă altceva, așadar, rezervați-vă o săptămână cel puțin pentru a explora în amănunt această moștenire a Cavalerilor Ioaniți.