articol scris de expert

Vacanță în Portugalia. Ce să nu ratezi și ce poți mânca deosebit în restaurantele portugheze

Theodora Fintescu, redactor
city-break în Portugalia
Nu rata un apus în Sintra, lângă Lisabona.

Puțini sunt cei care vizitează Portugalia și nu doresc să se întoarcă. Rămân cu gândul la orașele istorice și interesantele lor povești, la valea Douro, care se unduiește printre podgorii agățate pe pante abrupte, la satele pescărești învăluite în aer sărat de ocean, la plajele pitite printre stânci roșcate și umbrite de pini; duc dorul barurilor întunecoase unde seara răsună acorduri de fado și sărbătorilor pline de frenezie, bucătăriei savuroase și la câte și mai câte alte locuri și experiențe pe care doar această țară de la granița Europei le poate oferi.

Portughezii sunt tare comunicativi, calzi, ceea ce îți face sederea mult mai plăcută. În 31 august 2013, Lisabona a fost desemnată Cea mai bună destinație pentru city break din Europa, la World Travel Awards, îun motiv în plus să îți treci pe listă această destinație. Chiar dacă alegeți să vă cazați 3 nopți în Lisabona, nu rămâneți doar în oraș. Recomand și câteva day-trips, până la Sintra, Cascais și Cabo da Roca. Fie ce-o fi, nu plecați din Portugalia până nu ajungeți la capăt de lume, chiar de-o fi să vă zboare vântul pe sus (umblă vorba că nu e de glumă cu rafalele pe-acolo).

Ce poți vizita în Lisabona

Edificii de o valoare culturală inestimabilă stau mărturie unui trecut glorios al Portugaliei, Lisabona fiind transformată într-unul dintre cele mai importante porturi și centrul unui mare imperiu datorită călătoriilor maritime de descoperire.

Lisabona este o capitală pe țărmul Oceanului Atlantic, situată într-un însorit peisaj sudic; ce păstrează amintiri vii din Epoca Marilor Descoperiri Geografice. Arta care se întinde din palate până în stradă, din mănăstiri până în metrou impresionează vizitatorii împreună cu alte zeci de atracții și îi determină pe aceștia să își facă singuri propria colecție de mici descoperiri geografice, artistice și gastronomice.

Așezată la vărsarea fluviului Tejo, Lisabona reamintește mereu turiștilor legătura sa cu apele. Acestea alcătuiesc fundalul multor priveliști magnifice, de admirat în timpul plimbărilor prin parcurile înșirate de-a lungul malurilor sau de pe terasele celor mai pitoresc amplasate restaurante, iar zona aflată în apropierea țărmului – numită docas – e plină de energie, însuflețită de o viață de noapte teribil de agitată.

Puteți vizita Cartierul Belem, acesta fiind districtul cu cele mai multe monumente, precum Turnul Belem și Mănăstirea Jeronimos, cu un centru cultural modern ce adăpostește o colecție de opere ale unor mari artiști contemporani precum Dali și Picasso și cu numeroase parcuri și grădini, înșirate de-a lungul fluviului Tejo.

Turnul Belem

Veți continua cu Ponte 25 de Abril, podul suspendat ce leagă Lisabona de orașul Almada și veți ajunge în Alfama, cel mai vechi cartier al orașului. Alfama este alcătuit, în mare parte, dintr-un labirint de străduțe înguste un decor ce evocă timpurile medievale.

Următoarea oprire va fi la Baixa, considerat centrul metropolei. Acesta a fost reconstruit complet după marele cutremur din 1755, iar concepția urbanistică și arhitectonică reflectă spiritul iluminismului fiind geometric, monumental, elegant, aerisit și plin de cafenele și restaurante plăcute și de magazine îmbietoare.

Un alt punct de interes în Lisabona este Bairro Alto, în traducere “Cartierul înalt” unde se poate ajunge fie cu funicularul, fie pe jos pe străduțele în pantă, pe șiruri de trepte, un efort răsplătit de peisajul minunat asupra orașului pe care îl veți admira de aici.

Pe jos, cu tramvaiul sau cu barca, orașul poate fi o experiență pentru vizitatorii ce vor descoperi acest muzeu în aer liber numit Lisabona.

Ce poți mânca în Portugalia

Fiecare regiune a Portugaliei are propriile mâncăruri tradiționale, preparate de obicei din carne și fructe de mare. Dar ce ar fi bucătăria portugheza fără cod? Aceasta este faimoasă prin cele 100 de moduri în care poate fi gătit codul, cea mai bună rețetă fiind cea pentru Bacalhau com broa. Secretul specialității din cod sărat păstrat la răcoare este păzit cu sfințenie de portughezi.

Prețurile la restaurante în Lisabona sunt accesibile, nu e cazul să îți faci griji în această privință. Orientativ, enumerăm costurile diferitelor produse pentru a vă putea forma o idee despre sumele de bani pe care trebuie să le luați în calcul.

Nu ratați o porție de bacalhau com broa cand luați masa la restaurant.
  • Costul unui prânz în Portugalia costă de la 9-10 euro în sus, incluzând un fel de mâncare și o băutură (bere, suc, 1 pahar de vin).
  • O sticlă de apă poate costa în jur de 1,5 euro într-o stație de benzină și în jur de 2 eur într-o cafenea.
  • O cafea (ceai) poate costa între 1 euro și 2 euro, poate și mai mult, depinde de unde servești (pe malul mării sau într-o cafenea de oraș
  • Berea este la circa 1,5 euro un draft (small beer)
  • Bacșis – în Portugalia nu se obișnuiește a se lăsa bacșis la restaurant sau pentru taxi-uri, decât dacă se dorește neaparat.

În zona capitalei portugheze se mai poate opta pentru vizite în orașele din proximitate, cum ar fi: Coimbra, Obidos, Porto, înșirate la nord de Lisabona, Porto fiind cea mai îndepărtată, la cca 340 km de Lisabona.

Recomand 2 nopți de cazare în Coimbra și Porto pentru a putea trece în revistă și principalele lor obiective turistice:

în Obidos unde veți descoperi o fortăreață medievală foarte impresionantă. În drum puteți vizita Mănăstirea medievală Sfânta Maria din Batalha precum și Mănăstirea din Alcobaca – ambele fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Orașul Fatima se află la 88km de Obidos și este vestit în toată lumea ca fiind un centru de pelerinaje catolice.

Mănăstirea din Alcobaca se află în patrimoniul UNESCO

în drum spre Coimbra puteți vizita Mănăstirea-Fortăreață a lui Isus în Tomar (construită în 1160 de către cavalerii Templieri – ordin militar fondat în Ierusalim în anul 1119). În Coimbra, prima capitală a Portugaliei, puteți vizita Universitatea, ce se clasează a 2-a ca vechime după Universitatea Salamanca precum și cartierul Episcopal.

În drum spre Porto puteți să vă opriți în Aveiro care este considerată Veneția portugheză. Acest oraș este construit peste canale, lagune și mlaștini sărate, are multe poduri micuțe iar ambarcațiunile lor cu siguranță vă vor aminti de gondolele venețiene. În zona Porto vă recomand să vizitați Guimaeas și Braga, două orășele cochete și pline de farmec ce se află la 50km distanță de orașul Porto. De neratat este și valea râului Douro pentru a vedea și degusta din soiurile de struguri ce formează deliciosul vin de Porto.

Aveiro, Veneția Portugaliei

Lisabona este accesibilă din punctul de vedere al legăturilor de zbor, existând posibilitatea unor zboruri directe cu companii low cost din București sau Budapesta, chiar și din Belgrad. Așadar, în 4-5 ore sunteți la destinație și vă puteți bucura de câteva zile la „capătul pământului”.

Dacă te întrebi unde să te cazezi, poți alege un hotel de oraș de unde să te plimbi ușor cu transportul în comun și pe jos către majoritatea punctelor de atracție turistică sau dacă vrei o vacanță boemă, să te trezești cu marea la fereastră poți alege una din stațiunile de lângă Lisabona: Estoril și Cascais.

Andreea Trifulescu este expertă în turism, are o experiență de peste 15 ani în acest domeniu și este fondatorul agenției de turism CompleTur, axată pe vacanțe de familie, fie ele de relaxare, de aventură sau escapade romantice. Mai multe detalii despre vacanțele personalizate pe care vi le propune Andreea găsiți pe siteul ei, www.completur.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa