articol scris de expert

Dermatolog Florentina Zaharia: Îngrijirea pielii și tratarea acneei la adolescente

Dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog
tratarea acneei la adolescente
Acneea la adolescente poate fi tratată acum cu terapii moderne și non invazive.

Îngrijirea corectă a pielii încă din perioada pubertății face diferența în menținerea aspectului ei tânăr pentru cât mai mult timp și poate preveni una din cele mai frecvente condiții dermatologice în rândul tinerilor – acneea.

Din fericire, și aceasta se poate trata cu terapii moderne și non-invazive, așa cum este fototerapia cu lumină albastră, dublată de un ritual corect de îngrijire, care să includă curățare, exfoliere și hidratare cu produsele potrivite tipului de ten. Nici protecția solară nu trebuie uitată – expunerea neprotejată la soare, mai ales în copilărie și adolescență, crește riscul de a dezvolta cancer de piele ulterior, dar conduce și la îmbătrânirea și ridarea prematură a pielii.

Recomandări de îngrijire corectă a pielii pentru fetele aflate în perioada pubertății/ adolescenței:

Tratarea acneei la adolescente. Ritualul corect de curățare

Esențiale sunt un demachiant bun (pentru îndepărtarea machiajului), un produs gel/spumă pentru curățarea impurităților și o loțiune tonică de echilibrare a pH-ului. Curățarea și tonifierea corectă reprezintă, de fapt, cheia obținerii unui înveliș protector și sănătos, cu un pH echilibrat. În adolescență, tenul are nevoie de un demachiant care acționează la suprafața epidermei, care conține și ingrediente anti-inflamatoare ce ajută la purificarea, curățarea eficientă și calmarea pielii.

Exfolierea ține acneea și punctele negre la distanță

Îndepărtarea celulelor moarte de pe piele ar trebui efectuată săptămânal, cu un produs de exfoliere nu foarte abraziv, din gama dermatocosmeticelor. Gomajul este extrem de important în rutina de îngrijire a pielii, întrucât, alături de curățarea zilnică a pielii, previne apariția punctelor negre și albe, comedoanelor și acneei. Exfolierea trebuie efectuată prin mișcări blânde, întrucât orice agresiune asupra pielii poate agrava acneea.

Hidratarea trebuie adaptată în funcție de tipul de ten

Hidratarea tenului este indicată la orice vârstă, începând cu perioada pubertății. Alegerea cremei hidratante trebuie să țină cont de tipul de ten și să nu conțină parabeni sau agenți iritanți. Recomandarea mea ar fi produsele care au în componență vitamina E ori aloe vera. Crema hidratantă trebuie aplicată dimineața și seara, după curățarea tenului. Pe lângă hidratarea externă, cu ajutorul produselor dermatocosmetice, aportul de lichide este foarte importante, pentru că apa ajută la eliminarea toxinelor, dar și la menținerea pielii hidratate.

Nu uitați de protecția solară!

Istoricul de arsuri solare din copilărie și adolescență crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer de piele, așa că produsele cu factor de protecție ridicat (50) trebuie aplicate încă din copilărie. Chiar și în zilele noroase este nevoie de protecție solară, pentru că ultravioletele penetrează perdeaua de nori. Aplicarea pe ten a unei creme cu factor de protecție solară după hidratare ar trebui să devină un obicei zilnic, începând cu perioada pubertății.

Obiceiuri nesănătoase pentru piele, de evitat pentru adolescente:

  • Atingerea feței cu mâinile murdare, dar și evitarea spălării excesive a tenului;
  • Factorii cauzatori de stres, consumul de băuturi alcoolice, cafea și țigări;
  • Folosirea unor produse nepotrivite pentru tipul de ten. De preferat, produsele trebuie recomandate de medicul dermatolog;
  • Stoarcerea coșurilor, obicei care agravează infecția și favorizează apariția cicatricilor, greu de corectat;
  • Amânarea dușului după fiecare activitate sportivă.

Acneea, principala problemă dermatologică a adolescentelor

Acneea reprezintă o afecțiune inflamatorie cauzată de foliculul sebaceu al firului de păr, care „înfundă” porii cu sebum, favorizând apariția bacteriilor. Organismul „se apără” de bacterii prin inflamarea zonei, urmată de înroșirea pielii. Blocarea porilor conduce la imposibilitatea pielii de a elimina toxinele produse de glandele sebacee și la multiplicarea bacteriilor în profunzimea tenului.

Majoritatea persoanelor se confruntă cu acnee la pubertate. De cele mai multe ori, aceasta este provocată de schimbări hormonale și apare sub forme diferite, de la mici puncte inflamate – coșuri, până la pustule sau noduli. Netratată corect, această condiție inflamatorie poate duce la apariția cicatricilor. Ambele sexe se confruntă cu această afecțiune, cunoscută și sub numele de acnee vulgară.

Iată care sunt cel mai des întâlnite forme de acnee, la fete, și cum pot fi combătute:

Acneea vulgară

Acneea vulgară este o afecțiune cutanată cauzată de obturarea canalelor sebacee cu praf, murdărie, sebum, care conduc la inflamarea acelor zone.

Acneea juvenilă

Circa 80% dintre tineri se confruntă cu ea. Este determinată de schimbările hormonale și de stilul de viață haotic specifice vârstei, consumul de alimente de tip junk food, zahăr etc. Se manifestă prin apariția de puncte negre sau albe de grasime și uneori chiar chisturi. Dacă sunt stoarse coșurile, există riscul de apariție a cicatricilor.

Pentru a evita apariția acneei juvenile, fetele trebuie să folosească doar produse de machiaj de calitate, adecvate tipului lor de ten. Nu este recomandat schimbul de pensule de make-up și este bine să folosească doar prosoape curate pentru igiena zilnică.

Metode moderne pentru tratarea acneei la adolescente

Multe dintre manifestările acneei nu răspund la produsele cosmetice aplicate acasă sau la saloanele de înfrumusețare. În aceste cazuri, vizita la medicul dermatolog este obligatorie, deoarece numai un tratament personalizat poate ajuta la eliminarea acneei.

Fototerapia cu lumină albastră este destinată tratării acneei, ale cărei efecte benefice au fost dovedite de numeroase studii, de-a lungul timpului. Fototerapia cu lumină albastră este o metodă nedureroasă, non-invazivă și non-medicamentoasă, fiind o alternativă la antibioticele prescrise de obicei în acnee, care pot avea efecte adverse asupra întregului organism.

La ora actuală, există mai multe aparate de fototerapie cu lumină albastră, în funcție de tipul și forma de acnee. Aparatul de fototerapie BLU-U, potrivit formelor de acnee ușoară sau moderată, emite o lumină albastră cu o lungime de undă de 417nm, rece la atingere, care nu produce un efect termic local şi nu cauzează nici o senzaţie de disconfort sau durere. De asemenea, aparatul nu emite radiaţii ultraviolete (UV), dăunătoare pielii.

Fototerapie cu lumină albastră: o procedură modernă pentru tratarea acneei.

Lumina albastră pătrunde în tegument la o distanţă de aproximativ 2 mm, unde curăță microbii responsabili de apariția acneei, Propionibacterium acnes, fără a afecta însă ţesuturile normale. O ședință durează 14 minute, iar rezultatele sunt vizibile în doar 3 săptămâni. Aprobată încă din 2003 de Agenția Americană a Medicamentului și Alimentului, terapia cu lumină albastră BLU-U este o alternativă sigură și extrem de eficientă la tratamentele clasice pentru eradicarea bacteriei care provoacă acneea.

Un alt aparat de fototerapie, ClearLight, este destinat formelor mai severe de acnee sau formelor rezistente la tratamentele obișnuite, întrucât comparativ cu alte aparate ce emit lumină albastră, foloseşte o lumină albastră cu o intensitate de până la 20 de ori mai mare.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre tratarea acneei la adolescente, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Florentina Zaharia
Dr. Florentina Zaharia este medic primar dermato-venerologie în cadrul clinicii Bioderm din București, cu o experiență profesională de peste 20 de ani. Este membru în Academia Europeană de Dermatologie, Societatea Română de Dermatologie și în Societatea de Medicină Estetică și are competențe în dermatoscopie, laserterapie și terapii de întinerire. De-a lungul timpului, s-a implicat în numeroase campanii destinate elevilor din școli și licee pe tema tratamentului acneei și are o bogată experiență în tratarea cazurilor dermato-pediatrice.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa