articol scris de expert

Oana Moraru: Aveți idee câți profesori testează la clase materie pe care nu o predau niciodată?

Oana Moraru, expert în educație
testarea materiei nepredate
Testarea materiei nepredate este unul dintre motivele pentru care părinții se simt obligați să apeleze la meditații.

Aveți idee câți profesori de gimnaziu sau liceu testează la clase materie pe care n-o predau niciodată?

Aveți idee, deci, câți profesori măsoară formarea deprinderilor pe care nu le-au format nicicând? Sau măcar introdus tangențial?

Aveți idee câți profesori, la protestele timide ale elevilor, susțin, cu aroganță și agresivitate că acesta, este, de fapt, rolul lor să muncească, pe cont propriu?

Aveți, deci, idee câți profesori măsoară, testează și evaluează ce predau alți profesori la meditații?

Aveți idee că există totuși, ”o poliție” a pedagogiei și a metodicii predării care te obligă, teoretic, indiferent de vârsta elevului, să parcurgi, pas cu pas, etapele formării unei competențe ÎN clasă? Și da, să pretinzi învățare independentă acasă, dar pe materie structurată, controlată, dozată, gestionată anterior?

Testele, arme împotriva elevului

Aveți idee câți profesori depunctează în teste fără să corecteze nimic și fără să ofere nicio explicație elevului?

Aveți idee câți profesori își acoperă colegii în legătură cu astfel de practici când elevii, părinții sau diriginții îndrăznesc să le semnaleze? Și câți elevi sunt blamați apoi pentru ”lipsă de studiu”? Sau notați cu 2 (doi) pentru că au cutezat?

Aveți idee cât la sută e responsabilitatea unui cadru didactic în procesul de învățare?

Aveți idee pentru câți profesori testele sunt arme împotriva elevului și nu sonde de măsurare și reglare ale înțelegerii, consolidării și transferului de informație și competențe?

Aveți idee câți copii și adolescenți în țara asta își pierd motivația și direcția în viață pentru că trebuie să suporte nedreptăți, în tăcere și cu multe inexplicabile sentimente de vinovăție?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Oana Moraru
Oana Moraru este profesor, consultant educațional și fondator al Școlii Helikon. Susține conferințe pe teme de educație, organizează ateliere de evaluare pentru preșcolari și școlari, precum și cursuri de formare pentru cadrele didactice. Detalii despre Oana Moraru și acțiunile ei găsiți pe https://www.voceaparintilor.ro

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa