Sarcina poate fi o perioadă plină de bucurie și împlinire, dar și de anxietate. Ca viitor tată, e posibil să simți multă confuzie, dar și presiune. Asta pentru că, spre deosebire de partenera ta, care are la dispoziție informații și suport pentru fiecare etapă din perioada sarcinii, ție nu îți explică nimeni ce ai de făcut. Mulți bărbați înțeleg că rolul lor principal este să le fie alături partenerelor în această perioadă. Cum ar trebui să le fie alături, însă, este o chestiune deschisă interpretărilor. Mai jos sunt câteva sugestii și sfaturi care te vor ajuta pe tine, ca viitor tată, să înțelegi mai bine ce se întâmplă și care este rolul tău în timpul sarcinii.
Pentru multe cupluri, momentul în care află că vor avea un copil este unul magic. De obicei, viitorii părinți își fixează în memorie locul unde erau, cu ce erau îmbrăcați, bucuria împărtășită la aflarea veștii că vor aduce pe lume un bebeluș. După acestă fază, euforia inițială lasă loc unei abordări mai practice. Gravida începe să fie monitorizată de specialist, se înscrie în grupuri online de suport, unde pune întrebări, primește sfaturi și află despre experiențele altor mămici. Există o întreagă industrie care oferă informații și suport pentru fiecare etapă din perioada sarcinii, de la primele săptămâni până la momentul nașterii. În general, pentru femei experiența sarcinii este precum o hartă foarte detaliată, care te ghidează foarte clar până la destinație. Nu înseamnă că drumul este neapărat unul plăcut sau relaxant, dar măcar știi unde te afli în fiecare moment.
Faptul că știi despre „toanele gravidelor” nu e suficient
Spre deosebire de femei, partenerii lor se află într-o situație mai puțin privilegiată. În ceea ce-i privește, informațiile sunt mai degrabă vagi și generale. Nu există grupuri în care aceștia pot comunica cu alți bărbați care au trecut prin ceea ce se pregătesc și ei să treacă, la rândul lor. Dacă pentru femei există o literatură de specialitate imensă cu privire la ceea ce au de făcut, de la volume extrem de bine documentate la cărți de self-help, pentru bărbați oferta este una foarte săracă. Nu există podcasturi sau emisiuni dedicate acestui subiect pe posturile de televiziune. Dacă au noroc, află de la un prieten sau poate membru al familiei „cum a fost” cu sarcina. Nu este, deci, de mirare, că numeroși bărbați pur și simplu nu știu ce să facă sau cum să se poarte în timpul sarcinii. De multe ori, bagajul lor de informații se rezumă la un pseudo-folclor mai mult sau mai puțin misogin pe tema „toanelor gravidelor”. Pentru a relua metafora hărții din paragraful anterior, bărbații știu că au de parcurs un teren accidentat, știu cam pe unde este destinația, dar o iau mai mult sau mai puțin la întâmplare în direcția bună, fără să poată anticipa obstacolele ce le vor sta în drum.
Mai jos sunt câteva sugestii și sfaturi care te vor ajuta pe tine, ca viitor tată, să înțelegi mai bine ce se întâmplă în familie când partenera e gravidă și care este rolul tău în timpul sarcinii. În primul rând, este important să înțelegi că, deși acest proces complex și delicat nu este în primul rând despre tine, asta nu înseamnă că responsabilitatea până în clipa nașterii o are doar viitoarea mamă. Modul în care te comporți pe perioada sarcinii poate cântări decisiv în relația voastră pe viitor și, de asemenea, te va ajuta să pășești cu dreptul în noul tău rol, cel de proaspăt tată. Concret, rolul tău va fi, în general, unul de suport pentru partenera ta. Pentru a nu rămâne la un termen atât de vag, iată recomandările:
Informează-te cu privire la sarcină
Nu trebuie să citești tratate medicale, dar cu cât culegi și afli mai multe informații despre etapele sarcinii vei înțelege mai bine prin ce trece partenera ta și vei fi mult mai empatic cu privire la experiențele ei. La început, informația poate să pară copleșitoare prin volum, mai ales dacă nu știi de unde să începi. Găsești foarte multe articole extrem de utile și de bine documentate chiar aici, pe Totul Despre Mame, la categoria Sarcină.
Astfel, tu nu te vei simți ca picat din lună când ea folosește termeni precum dublu test, amniocenteză sau oxitocină, iar ea va simți că nu vorbește cu pereții sau că nu o asculți când îți va povesti prin ce trece. Comunicarea este cheia unei relații de cuplu bune, însă e bine să stăpânești și tu vocabularul specific acestei perioade. Plus că vei înțelege că multe dintre nevoile partenerei tale în această perioadă nu sunt simple toane, menite să te sâcâie, ci manifestări specifice sarcinii. De asemenea, participă la un curs de puericultură, care se va dovedi foarte folositor după nașterea copilului.
- CITEȘTE ȘI: Cum să-ți implici partenerul în sarcină
Însotește-ți partenera la vizitele medicale
Vor fi destul de multe sau, în orice caz, mai multe decât înainte de perioada sarcinii. Dacă urmezi sfatul de mai sus, vei înțelege de ce. E bine să te înarmezi cu ceva răbdare, însă va merita. Partenera va simți că nu este singură, că are sprijinul tău, mai ales că multe dintre aceste vizite pot fi însoțite de un nivel mare de anxietate. Studiile arată că fătul este afectat de anxietatea mamei în timpul dezvoltării sale intrauterine, lucru care îi poate afecta sănătatea. Astfel, deși nu este evident în acest moment, dacă ești alături de partenera ta când se simte vulnerabilă, vei contribui și la starea de bine a fătului. De asemenea, vei fi și tu la curent cu evoluția medicală a sarcinii, lucru perfect normal din moment ce copilul este și al tău, nu doar al ei.
Preia mai multe sarcini în casă
Poate te ocupi deja de cumpărături, de schimbatul roților la mașini, de plata facturilor etc, dar este posibil să fie nevoie să-ți asumi mai multe responsabilități pe măsură ce partenera ta se apropie de momentul nașterii. Dacă n-ai gătit până acum, de exemplu, n-ar fi rău să începi să mai cureți și tu un cartof. Nu doar că o va scuti pe ea de o parte din efort, dar s-ar putea chiar să-ți placă. De voie, de nevoie, când soția mea a rămas gravidă mi-am cumpărat o carte de Jamie Oliver și am început să gătesc. Întâi mi-am încercat mâna cu rețete simple, precum pastele. S-a dovedit că dacă urmezi instrucțiunile e greu să o dai în bară. După un timp, a început să-mi placă și am trecut la feluri mai ambițioase, așa că nu am renunțat la gătit nici după nașterea fiului meu. Acum, sunt mândru să împărtășesc cu voi faptul că sunt bucătarul lui preferat (chiar dacă fiul meu are doar nouă ani, tot este un motiv foarte mare de bucurie pentru mine).
Acceptă ideea că relația de cuplu se va schimba
Acest lucru nu este evident de la început și nici unor de acceptat de către mulți bărbați. Pe măsură ce sarcina va avansa, vei observa că partenera ta îți va acorda mai puțină atenție. Acest lucru este normal, din moment ce grija ei se îndreaptă către viitorul membru al familiei voastre. Situația se va accentua după naștere, când bebelușul va fi prioritatea mamei. Fără grija și atenția ei, bebelușul ar suferi și nu s-ar dezvolta așa cum trebuie. Faptul că ai trecut pe locul al doilea nu înseamnă că partenera ta nu te mai iubește, ci doar că îi oferă copilui vostru cea mai bună grijă de care este capabilă. În cazul în care nu vei putea să faci pace cu această realitate, e posibil că îți începi drumul ca tată umbrit de o gelozie care îți va provoca și ție, dar și celor din jur, multă suferință.
Discutați despre viitor
Cu cât veți vorbi mai mult despre ce fel de părinți vreți să fiți pentru copilul vostru și cum veți vrea să îl creșteți, cu atât mai repede puteți să găsiți soluții pentru eventualele nepotriviri de valori între voi. E posibil să realizați că tu vrei să vă mutați la casă în afară orașului, în timp ea vrea să fie aproape de o anumită grădiniță sau școală în centru. E mai bine să lămuriți aceste aspecte cât mai repede, pentru că după nu veți avea nici timp și nici energie să căutați o casă nouă.
- CITEȘTE ȘI: Depresia de după nașterea copilului. „Eu eram terminată fizic și psihic, iar el îmi reproșa că nu gătesc”
Află experiența altor tați
Discută cu alți tați pentru a învăța din greutățile cu care s-au confruntat, dar și pentru a te inspira din soluțiile găsite de ei. Știu din experiență că pentru bărbați poate fi mai greu să se deschidă și să apeleze la ajutor, însă nu are rost să vă îngreunați viața. Faptul că întrebi nu înseamnă că trebuie să și urmezi sfaturile primite, dacă ți se pare că nu ți se potrivesc. Poți alege să faci ce vrei, însă cu cât vei avea mai multe informații, cu atât mai bine.
Negociază cu angajatorul sau clarifică programul de lucru
Atât pe perioada sarcinii, dar mai ales perioada după naștere, s-ar putea să fie nevoie să fii prezent mult mai mult timp acasă. Dacă jobul tău presupune multe ore peste program sau deplasări neprevăzute în alte orașe, e bine să tatonezi terenul și să iei în calcul o discuție de clarificare cu angajatorul sau cu șeful tău pentru a evita să fii pus în situația de a alege pe loc între a parcipipa la o ședință urgentă și a-ți însoți soția la spital la momentul nașterii. E posibil chiar să îți dai seama că s-ar putea să fie nevoie să îți schimbi jobul. Nimeni nu poate lua astfel de decizii în locul tău, dar e mai bine să te lămurești mai devreme decât mai târziu.
Acestea sunt doar câteva sfaturi sau sugestii care te pot ajuta să previi multe dintre problemele cu care te poți confrunta pe perioada în care aștepți venirea pe lume a copilului tău. Pentru a rezuma, este nevoie să-i fii alături partenerei tale într-un mod empatic și să ajustezi anumite așteptări și comportamente, pentru a-i ușura viața și a o face să simtă că ești alături de ea în acestă etapă importantă. Cu cât ea va fi mai scutită de stres și griji, cu atât startul în viață al copilului vostru va fi mai bun.