Când rezerva ovariană nu mai permite realizarea unui tratament de fertilizare in vitro cu ovocite proprii, tot mai există o soluție pentru a obține o sarcină. Este vorba despre fertilizarea in vitro cu ovocite donate, proaspete sau vitrificate, acestea din urmă fiind procurate de la băncile de ovocite.
Pentru că în România încă nu există un cadru legislativ clar în ceea ce privește donarea de ovocite sub anonimat, nu există nici bănci de stocare a acestora.
Astfel, soluția este ca femeia care își dorește o sarcină să obțină acceptul unei persoane cunoscute de a-i oferi material genetic. Cu respectarea unor condiții: donatoarea să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani, să facă dovada că are o fertilitate normală și să se supună investigațiilor medicale recomandate.
De asemenea, înaintea începerii procedurilor, mai este necesară încheierea unor acorduri între primitoare și donatoare (inclusiv soțul acesteia), legalizate de un notar. În plus, ambele părți, donatoarea și primitoarea, trebuie să prezinte rezultatul unei evaluări psihologice.
Dacă fertilizarea se efectuează cu ovocite provenite dintr-o bancă din țări membre ale Uniunii Europene (Grecia, Spania, Germania, Belgia sau Danemarca), pacienta va depune mai întâi o cerere în acest sens, la o clinică de fertilitate care are contract cu Agenția Națională de Transplant.
O dată aprobată cererea, pacienta și specialistul în infertilitate aleg donatoarea compatibilă biologic. Aceasta este anonimă, fiind reprezentată de un cod. După alegerea donatoarei (prin bifarea unor caracteristici dorite) pacienta plătește direct băncii prețul pachetului ales (3, 6 sau 8 ovocite) și cel al transportului.
Un pachet cu 3 ovocite poate costa între 1.500 și 2.000 euro, unul cu 6 între 2.700 și 3.000 de euro, iar unul cu 8 între 3.500 și 4.000 de euro. Costurile de transport (în container securizat, în condiții stricte) variază între 400 și 800 de euro.
Costurile ovocitelor donate: de la 1.500 la 4.000 de euro
Pentru fertilizarea cu ovocite donate proaspete există un protocol strict. Cele două părți implicate, primitoarea și donatoarea, vor primi anticoncepționale și hormoni sintetici în vederea sincronizării menstrelor.
De asemenea, donatoarea va urma un tratament de stimulare ovariană, iar primitoarei îi vor fi administrați hormoni (estrogen și progesteron) în vederea pregătirii uterului pentru primirea sarcinii.
Ovocitele vor fi recoltate de la donatoare în momentul în care ele ajung la maturitate. Ulterior acestea vor fi fecundate în laborator, cu sperma partenerului primitoarei, iar după trei-patru zile se realizează embriotransferul.
În cazul fertilizării cu ovocite donate provenind dintr-o bancă, avantajul este acela că procedura este mai scurtă deoarece nu mai este necesară sincronizarea cu donatoarea.
Pacienta va urma tratament anticoncepțional pentru inhibarea ovulației, iar ulterior hormonal (estrogen și progesteron) pentru pregătirea uterului.
Când acesta este pregătit, ovocitele vor fi decongelate și fertilizate în laborator, cu sperma partenerului, iar embrionul obținut va fi transferat după trei sau cinci zile în uterul viitoarei mămici.
”Am avut cazuri de paciente care au preferat donarea cu ovocite proaspete, pentru că au considerat că așa au șanse de reușită mai mari. Însă nu acesta este singurul criteriu care asigură reușita procedurii. Pacienta în cauză a reușit, într-adevăr, cu ovocite proaspete, dar din a doua încercare, pentru că a fost nevoie ca după prima încercare nereușită sa rezolvăm o problemă pe care o avea la endometru. Odată rezolvată această problemă, a doua încercare a fost una de succes”.
Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
O procedură ce poate fi un succes și la 45 de ani
Datorită faptului că întreaga procedură nu durează atât de mult nefiind nevoie de sincronizarea necesară în cazul ovocitelor proaspete, am avut și paciente care au preferat din start să facă transfer cu ovocite care au provenit dintr-o bancă. Am avut rezultate bune și în această direcție, chiar la paciente cu vârsta peste 45 de ani.
Majoritatea covârșitoare a pacientelor preferă să facă această procedură într-un centru specializat din afara țării, pentru că legislația este mai bine pusă la punct și permite efectuarea de transfer cu ovocite de la banca de donatoare.
Ce factori trebuie luați în considerare când se alege sarcina cu ovicite donate
Așadar, atunci când luăm decizia de a face transfer cu ovocite donate din banca sau proaspete, e bine să luăm în considerare toți factorii care pot influența pozitiv sau negativ apariția mult doritei sarcini.
Sigur, fertilizarea cu ovocite donate are pentru primitoare și avantaje, și dezavantaje. Marele avantaj este acela că rata de succes este destul de ridicată pentru că acestea provin de la femei tinere, sănătoase, selectate riguros. Apoi, faptul că pacienta primitoare nu urmează tratamentul de stimulare ovariană. În ceea ce privește dezavantajele aș enumera costurile destul de ridicate.
Un copil care genetic nu este al femeii care îl poartă în pântece…
Cât privește factorul psihologic, acela că femeia poartă și dă naștere unui copil care din punct de vedere genetic nu este al ei (poate că nici al partenerului, dacă la fertilizare s-a folosit și spermă donată), personal tind să cred că nu creează niciun fel de problemă de natură emoțională.
O sarcină obținută cu ovocite donate este asumată din momentul în care se ia această hotărâre. Sunt convins că un cuplu care are doar această opțiune la dispoziție, de a apela la material genetic de la donatori, este un cuplu care și-a dorit cu orice preț – la propriu și figurat – să devină părinți.
În afară de asta, chiar în lipsa apartenenței din punct de vedere genetic, legătura biologică nu poate fi trecută cu vederea.