articol scris de expert

Experții TDM, Vistiana Long: Rata divorțurilor crește pentru că oamenii nu mai vor să-și mintă copiii

Psiholog Vistiana Long

Statisticile arată că în ultimii ani rata divorțurilor în România a crescut considerabil. Oamenii din ziua de azi nu mai știu să mențină o căsnicie!

Da, oamenii „din ziua de ieri” știau să mențină o căsnicie. Cu orice preț. Erau nevoiți. Și o mențineau chiar și când:

– erau profund nefericiți, adesea chiar până la îmbolnăvire. Dar au învățat sa vadă îmbolnăvirea ca pe o virtute, și aceasta devenea liantul principal al relației;

– nu mai aveau nimic altceva în comun decât țelul de a păstra o imagine de cuplu fericit în fața altor cupluri cu același țel…

copiii erau atât bulversați de neiubirea, prefăcătoriile și minciunile părinților încât nici un divorț nu i-ar fi traumatizat mai tare, dar ei își acopereau frica de a face schimbări în viața lor cu sintagma „stăm împreună de dragul copiilor”;

– atașamentele materiale sau atașamentul erotic creau iluzia umplerii golurilor sufletești și, necunoscând niciodată iubirea, devenea lesne să le numească pe ele astfel…

– nici nu mai visau că viața lor ar putea fi mai bună, pentru că tot ce știau era că „trebuie să supraviețuiești cumva”;

– nu-şi dădeau voie să gândească la o posibilă viață cu un alt partener pentru că au crescut crezând că ăsta e un lucru rușinos.
Și multe altele.

”Nu mai vor să-și mintă copiii că iubirea este o apă stătută”

Oamenii „din ziua de azi” nu știu să mențină o căsnicie… Așa o fi. Însă nu suficienți oameni au lucrat cu ei cât să se elibereze din mecanismele propriilor traume, să-și întâlnească sufletele ca oameni liberi și să exploreze în cuplu iubirea la un nivel înalt de conștiință.
Așa e, încă nu mulți știu să mențină o căsnicie în mod sănătos.

Dar rata divorțurilor în România a crescut considerabil pentru că oamenii „din ziua de azi” nu mai VOR să mențină o căsnicie cu orice preț.

Cei „de azi”, cu riscul de a nu găsi niciodată, au curajul să se desprindă din mrejele relațiilor toxice; nu se mai identifică pe ei ca ființe cu statutul lor social; nu mai fac compromisuri care le pun în joc sănătatea, fericirea și evoluția personală și spirituală; nu mai vor să-și mintă copiii că iubirea este o apă stătută sau chiar otrăvitoare.

Oamenii „din ziua de azi” vor să caute, să exploreze, să experimenteze, să evolueze, să se cunoască pe ei înșiși, să se elibereze, să-și asume riscuri și nu doar să supraviețuiască ci să trăiască; și eventual să ajungă la ei înșiși și la a fi fericiți.

Nu pledez pentru divorț, e doar o perspectivă. Invit pe fiecare să-și ia doar ce-i priește din acest text. Pledez pentru creștere; așa cum poate ea să se întâmple – în cuplu sau în afara lui.

Mai multe texte ale psihoterapeutului Vistiana Long găsiți AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Vistiana Long
Acum doisprezece ani studiasem cu râvnă limbi străine. Mai multe deodată, făcusem o pasiune. (Acum mă uit în urmă cu compasiune: ce sete de comunicare!). Dar într-o zi m-am trezit cu toți trei copilașii mei mici plângând uitându-se la mine - și eu la ei - și am văzut că nu-mi folosea nici o limbă să-i alin... Vă puteți imagina cum a fost? Nu-mi ieșea nici măcar cu româna! Atunci am virat-o brusc către psihologie. Mă pasionase și in liceu. Am înțeles din nou că totul începe cu mine (mai știusem asta odată...). Mi-am deschis porțile interioare cu sete să intre cunoaștere și cu curaj să mă scot pe mine. Psihologia și formările în psihoterapie au fost și sunt drumuri către acea lume uneori parcă îndepărtată, râvnită și chemândă, totuși atât de adânc cunoscută, caldă, familiară, acea lume tainică din inima mea. Doar de acolo vreau să comunic acum și știu că reușesc atunci când mi se răspunde... tot de acolo. Sunt Vistiana Long, mamă a trei copii de 12, 13 și 16 ani și psihoterapeut specializat în psihoterapie corporală.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa