articol scris de expert

Psihoterapeut Vistiana Long: Ce fac când copilul e furios? Îl las să urle sau îl opresc?

Psiholog Vistiana Long
ce fac când copilul e furios
Când copilul e furios, multe mame sunt în dilemă: să-l lase să se manifeste sau să-l oprească?

Ce fac când copilul e furios? Îl las să facă orice – să urle, să vorbească urât, să lovească, să trântească? Sau îl opresc? – sunt întrebări care macină des mămicile. Habar n-am. Ce, crezi ca există rețete? Și crezi că dacă îți spune cineva ce să faci, chiar faci? 

Trasez câteva linii pe care eu le consider importante și sper să te inspire:

  1. Să nu am pretenția să fac educație în momentele „fierbinți”.

Atunci doar observ: „Copilul meu, venit pe Pământ acum câțiva ani, încă nu a dobândit arta modelării emoțiilor în interior și nici a expunerii lor în exterior… Mda… ar fi minunat să-l învăț eu, cumva, în timp, și s-o fac cu blândețe și cu tact, ca să nu înțeleagă fix pe dos.”

2. Un astfel de moment e o ocazie grozavă să mă uit la mine.

Ce stârnește furia lui în interiorul meu? Ce butoane îmi apăsă? Ce-mi vine să fac sau să zic? Am eu capacitatea de a-mi exprima emoțiile fără să rănesc, și cu copilul și cu alți oameni, sunt un model pentru el în acest sens? Sau fie le exprim și eu vulcanic fie nu le exprim deloc?

Dacă granițele mele sunt grav încălcate în acel moment, le apăr ferm și blând, având grijă să nu le invadez eu pe ale copilului. (Asta e treabă de finețe, se exersează în timp, adică mai toată viața).

3. Indiferent de ce aleg să fac (în funcție de cum mă simt, cum pot!, și în funcție de vârsta copilului) este important sa-i arăt că nu-l acuz și nu-l judec.

Chiar dacă nu pot altfel și urlu, pentru că m-a lovit și m-a durut, că mi-a spart vaza preferată sau că eram cu energia deja pe minus, să-i transmit că e vorba despre emoțiile mele, despre corpul meu, despre nevoile mele pe care le vreau respectate și despre LIMITELE mele (pe care eventual îmi cer iertare că nu le-am comunicat din timp).

Nu suntem supărați „pe el”, nu-l respingem, ci doar ne protejăm pe noi în acel moment.

4. Ce fac când copilul e furios? Amân discuția și explicațiile

După ce trece „furtuna”, și a lui și a noastră dacă a apărut, vorbim despre ce a simțit fiecare, unde am simțit disconfortul în corp (aici de obicei avem de învățat de la ei!), cerem iertare și vorbim despre cum ne imaginăm și cum credem acum, fiind calmi, că ne-ar fi plăcut să facem și poate găsim împreună soluții de gestionare a conflictelor, pe care să le exersăm pe viitor…

5. Atenție la ce transmitem!

Dacă observăm că ne enervăm pe puiuți din ăia mici de tot care nu au șansa să înțeleagă ce se întâmplă de se schimbă privirea mamei, tonul vocii și tonusul muscular astfel încât toate la unison par să transmită „Nu-mi mai place de tine”, e încă și mai musai de lucrat cu propriile emoții…

Puteți citi mai multe articole scrise de psihoterapeutul Vistiana Long AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Vistiana Long
Acum doisprezece ani studiasem cu râvnă limbi străine. Mai multe deodată, făcusem o pasiune. (Acum mă uit în urmă cu compasiune: ce sete de comunicare!). Dar într-o zi m-am trezit cu toți trei copilașii mei mici plângând uitându-se la mine - și eu la ei - și am văzut că nu-mi folosea nici o limbă să-i alin... Vă puteți imagina cum a fost? Nu-mi ieșea nici măcar cu româna! Atunci am virat-o brusc către psihologie. Mă pasionase și in liceu. Am înțeles din nou că totul începe cu mine (mai știusem asta odată...). Mi-am deschis porțile interioare cu sete să intre cunoaștere și cu curaj să mă scot pe mine. Psihologia și formările în psihoterapie au fost și sunt drumuri către acea lume uneori parcă îndepărtată, râvnită și chemândă, totuși atât de adânc cunoscută, caldă, familiară, acea lume tainică din inima mea. Doar de acolo vreau să comunic acum și știu că reușesc atunci când mi se răspunde... tot de acolo. Sunt Vistiana Long, mamă a trei copii de 12, 13 și 16 ani și psihoterapeut specializat în psihoterapie corporală.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa