articol scris de expert

Ginecolog Andreas Vythoulkas: La 7 ani, vorbești-i fiicei despre prima menstruație. Iată cum!

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie
prima menstruație
Din ce în ce mai multe fetițe au prima menstruație la 8 ani.

În perioada pubertății, care apare în mod normal în jurul vârstei de 12-13 ani, o etapă majoră în procesul de maturizare a sistemului reproducător al viitoarei femei îl reprezintă instalarea menstruației. Denumită și menarhă, prima menstruație este considerată timpurie dacă apare înaintea vârstei de 9 ani și întârziată (amenoree primară) dacă nu apare până la vârsta de 16 ani.

În ultimii ani, au fost tot mai des întâlnite cazuri în care prima menstruație a debutat și la 8 ani, iar explicația ar putea sta și în faptul că factorii de mediu și alimentația au și ei o contribuție, în afara celor genetici. Fără a minimiza importanța pe care o au, de asemenea, înălțimea și greutatea.

De ce apare prima menstruație la vârste foarte mici

Menarha timpurie poate fi pusă și pe seama folosirii zilnice a unor produse care conțin substanțe chimice, acestea afectând sistemul endocrin care, la rândul lui, influențează ritmul de dezvoltare al aparatului reproducător. Produsele cosmetice, obiectele din plastic și pesticidele din alimente pot părea inofensive, însă, iată, au propria contribuție. Mai mult, se pare că și problemele de natură fizică și emotionala, inclusiv stresul, pot avea ca și consecință instalarea timpurie a menstelor.

Diverse studii efectuate au ajuns la concluzia că o pubertate precoce și o menstruație timpurie pot fi un semnal de avertisment de risc crescut al unor probleme de sănătate la vârsta adultă.

Factorul hormonal dictează caracteristicile

În situația în care la vârsta de 16-17 ani menstruația încă nu a apărut – ceea ce medical denumim dismenoree -, poate că ar trebui amintit și subliniat faptul că sistemul reproducător își începe funcțiile dacă este atinsă o greutate corporală de cel puțin 45 de kilograme. În condițiile în care există această teribilă presiune socială în privința aspectului – și în special la fete -, când există cazuri de bulimie și anorexie, dismenoreea este una dintre consecințe.

Caracteristicile ciclului menstrual sunt dictate de factorul hormonal, din acest motiv modul de manifestare diferă de la un organism la altul. Dacă în general ciclul menstrual are o durată cuprinsă între 21 și 35 de zile, în primii doi ani nu e neobișnuit ca menstruația să fie neregulată; un ciclu menstrual putând dura între 19 și 45 de zile. Cum la fel poate fi un fenomen obișnuit să și lipsească în primele luni, fără să sugereze vreo patologie. În medie, menstruația durează între trei și cinci zile, însă pot exista diferențe în funcție de caracteristicile fiecărei tinere fete.

Mama este prima „profesoară”

Abordarea acestui subiect nu ar trebui să reprezinte un moment stânjenitor. Nici pentru mamă, nici pentru fiică. Mai mult, informațiile ar trebui furnizate cu ceva timp înainte, pentru a pregăti acest eveniment major din viața fetelor. Vârsta de șapte ani este una potrivită, chiar dacă poate părea că e prea devreme.

Momentul ales pentru această discuție este la fel de important ca și modul în care ea va avea loc, pentru că de acestea depinde percepția pe care o va avea asupra acestei experiențe. Totul va trebui să se încadreze în firesc, în normalitate, cu sublinierea faptului că este vorba despre o stare fiziologică. Este foarte important, de asemenea, ca discuția să fie deschisă. În lipsa ei, experiența îi poate crea teamă nejustificată, anxietate și izolare. Așa că primul lucru pe care mama îl are de făcut este să alunge sentimentul de jenă.

Nu insistați pe ideea de durere

Abordarea subiectului se va face treptat, cu informații simple, pe înțelesul fetei, pentru nivelul ei. Toate aceste informații vor fi oferite într-o notă pozitivă, pentru a elimina riscul ca ea să resimtă repulsie. Sunt de evitat, desigur, poveștile despre întâmplari nedorite, pentru că ele pot provoca panică. Foarte important este ca tânăra fată să fie încurajată să pună întrebări. Și să i se răspundă la ele. Cel mai probabil, a auzit de la prietenele și colegele ei câte ceva cu privire la acest subiect, dar e de preferat să aibă informații corecte, nu mituri.

Aș recomanda, totuși, să nu se pună un accent deosebit de mare pe neplăcerile asociate menstruației, cum ar fi durerile abdominale, de spate sau sâni, balonarea ori apariția acneei. Sigur, nu vor fi trecute sub tăcere, dar nici nu vor fi prezentate ca niște simptome catastrofale. Mai ales că unele dintre ele își vor face apariția abia peste câțiva ani. Insistați mai degrabă pe regulile de igienă intimă și pe folosirea corectă a tampoanelor igienice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa