articol scris de expert

Pediatru Ilinca Tranulis: Cum îți faci copilul să mănânce fructe și legume fără să-l obligi

Dr. Ilinca Tranulis, pediatru
cum să-ți faci copilul să mănânce fructe și legume
Când bebelușul refuză fructele și legumele, există câteva trucuri care ar putea funcționa.

Aproximativ jumătate din fiecare masă a noastră ar trebui să fie compusă din vegetale, adică legume și fructe. Ele sunt parte importantă din alimentația noastră pentru că din ele corpul asimilează vitamine, minerale și fibre.

Totuși, de multe ori, copiii noștri le ocolesc în farfurie. Există metode de a-i ajuta să se împrietenească cu fructele și legumele, și acestea se aplică încă din primele săptămâni de sarcină. Fătul, în uter, bea lichid amniotic ce își schimbă gustul în funcție de aromele diverselor alimente consumate de mamă. De asemenea, laptele matern e influențat de ce mănâncă mama, drept pentru care, încă de când suntem însărcinate îi pregătim pe copiii noștri pentru vegetale, consumând fructe și legume cât mai variate.

Când și cum începeți să oferiți legume

Încă de la 4-5 luni, bebelușul ne urmărește cum și ce mâncăm, dar i se pare doar o activitate interesantă, pe care încearcă să o imite, nu îi este “poftă”. La diversificare, în jurul vârstei de 6 luni,  legumele fierte sau făcute la aburi reprezintă un bun aliment de început. Le puteți oferi pasate sub formă de piure, sau, dacă aveți cunoștințe de autodiversificare, chiar sub formă de bucăți mai mari decât pumnul bebelușului. Îi va plăcea să le strângă în mână, să le ducă la gură, să le plimbe prin guriță și să le mestece cu gingiile, poate va reuși chiar să înghită o parte.

Lăsați copilul să se murdărească

Dacă e vorba de piure, își va băga degețelele în el, va dori să ne ia lingurița. Este de preferat să îl lăsați să experimenteze. Murdărirea este bună în astfel de situații, copilul se simte bine în timp ce descoperă legumele. După ce am introdus mai multe legume în alimentația copilului și s-a obișnuit cu ele, îi putem da să guste și fructe. De preferat în aceasta ordine deoarece, după ce a primit fructe dulci, mai greu va accepta să încerce legume noi.

La masă, încercați să mâncați împreună cu copilul aceleași alimente, el învață foarte mult prin imitație. Și, dacă tot sunteți împreună, încercați să faceți din momentul mesei unul plăcut, relaxant. În niciun caz, nu încercați să distrageți atenția copilului la masă cu jocuri, păcăleli sau ecrane, este mai sănătos să mâncăm conștient, atenți la senzațiile pe care corpul ni le transmite.

Implicați-l în pregătirea mesei

Pe măsură ce avansează în vârstă, puteți găti mâncăruri din ce în ce mai complexe, combinând mai multe grupe alimentare. Dacă un copil face o pasiune pentru o anumită legumă sau un anumit fruct, i-l vom da mai des, în diverse combinații, dar oferindu-i în același timp și alte opțiuni.

Pregătitul meselor devine dificil când bebelușul începe să mișune prin casă, trebuie mereu să fiți atentă și la el, dar și la mâncare. Îl puteți lua în bucătărie, unde joaca cu oale, castroane, linguri îl poate ține ocupat mult timp. Când mai crește, se va distra spălând roșiile sau merele, iar când îndemânarea îi permite, poate fi lăsat să curețe un dovlecel sau un cartof aparatul care doar decojește, nu cu cuțitul.

Copilul poate merge cu părintele la cumpărături și poate afla câte ceva despre fiecare legumă sau fruct, despre beneficii; poate fi lăsat să le studieze, să le miroasă, chiar să guste. Dacă aveți posibilitatea, duceți-l la o livadă sau într-o gradină de legume. Ardeiul cules de el va fi mult mai gustos decât cel care apare fără nicio poveste în farfurie, mărul rupt din copac va fi mai aromat decât cel din cămară. Implicați-l cât mai mult în planificarea și pregătirea mesei, tot ceea ce e făcut de el merită mâncat cu poftă!

Combinați ce îi place cu ce nu îi place

Dacă, totuși, are alimente pe care nu le dorește, nu insistați, în niciun caz nu îl forțați să le mănânce. Dar asta nu înseamnă că veți renunța, ci îi veți oferi alimentele respective de mai multe ori, în combinații diferite, în preparate variate. Uneori, e necesar să testeze un aliment de 10 ori până să îl accepte.

Pentru a-l face să îl guste, i-l puteți asocia cu alimentul preferat: de exemplu, dacă adoră pastele, dar de mazăre nu vrea să se atingă, le puteți găti împreună. Sau: acceptă supa cremă de legume? Pasați-i doar câteva boabe de mazăre la început și creșteți cantitatea treptat, în zilele următoare. Are un fruct pe care nu îl acceptă? Nu e o tragedie, dar dacă totuși vreți să îl încerce, combinați-l într-o înghețată făcută în casă sau într-un smoothie cu de toate!

Legume înainte de masă

Sunt copii care acceptă foarte puține vegetale sau deloc. Înainte de masă, ieșiți la o plimbare în parc, consumați energia și creșteți pofta de mâncare! Sau jucați-vă împreună, conectați-vă, apropiați-vă. În felul acesta, va fi mai dispus să încerce gusturi noi.

Oferiți-i legumele fix înainte de  masă, când foamea e mai mare. Tăiați morcovi, castraveți și ardei sub formă de bețișoare și puneți-le pe masă, eventual oferiți-i un sos în care le poate înmuia. Puteți coace la cuptor aceste fâșii de legume, vor fi mai atrăgătoare, iar dacă sunt acoperite cu unt șansele să le testeze sunt mari. Fructele tăiate cubulețe pot fi puse pe bețe de frigărui.
Dacă nu acceptă legumele ca atare, le puteți ascunde în mâncărurile preferate: în pizza, în paste sau în sosuri, în brioșe sau omlete, iar fructele sunt înghițite mai ușor în înghețate, smoothie-uri, cu iaurt sau cu în clătite. Aspectul e important, unii copii s-ar putea să fie atrași de tot felul de figurine din legume sau fructe, așa că puteți încerca și această variantă!

Nu îi dați alternative nesănătoase doar ca să aibă ceva în burtă

Atâta timp cât nu apar deficite nutriționale, ceea ce nu se întâmplă așa ușor, puteți sta liniștiți, panica nu a făcut niciun copil să mănânce! Gusturile se schimbă, va învăța să aprecieze altfel alimentele. Până atunci, lăsați-l cu copiii mâncăcioși ai prietenilor, posibil să devină interesat dacă toți mănâncă. Nu ii puneți în farfurie, va simți că este obligat, lăsați-l să se servească singur! Iar la finalul mesei, dacă nu s-a atins de nimic din farfurie, nu începeți să gătiți altceva, nu îi oferiți pâine sau un biscuit, doar ca să “aibă ceva în burtă”.

Dacă vă gândiți să îl recompensați cu un desert dacă termină toate legumele din farfurie, posibil să înțeleagă că legumele sunt pedeapsa și desertul, premiul. O să își dorească doar premiul, deci nu îl condiționați. Strângeți masa și oferiți-i ocazia să mănânce la masa următoare!

Puteți folosi mici trucuri:

  • Fierbeți în supa de pui pe care o adoră câteva legume pe care apoi le scoateți din oală. Ele își lasă acolo o parte din vitamine.
  • Accepta fructele, dar nu și legumele? Faceți-i un smoothie de fructe, dar strecurați și câteva frunze de spanac printre ele.
  • Sucul de fructe, chiar cel făcut proaspăt în casă, nu e tocmai indicat, pentru că are un conținut crescut de zahăr. Totuși, în condiții de refuz extrem al fructelor, le puteți oferi sub formă de suc. Puteți dilua cu apă și, dacă ia câteva înghițituri, are parte de ceva vitamine.

Sunt sigură că există și alte soluții ingenioase, părintele știe cel mai bine ce ar putea funcționa la propriul copil!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Ilinca Tranulis
Dr. Ilinca Tudose-Tranulis este medic pediatru la SC Clinica de alaptare și unul dintre primii si cei mai importanti promotori ai alăptării de la noi, având acreditare internațională în domeniu (este consultant in lactatie certificat internațional -IBCLC- din 2011). „Am învățat în primul rând de la cei doi copii ai mei cât de frumoasă și importantă este alăptarea, completând apoi cu cărți, articole, conferințe și mai ales experiența practică alături de mame și bebelușii lor. Lucrând în spital (n.r. Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu) am constatat cu tristețe cât de puțini sunt copiii alăptați, și sper că prin aceasta Clinică de alăptare numărul lor să crească, contribuind astfel măcar în mică măsură la scăderea incidenței unor boli pe care alăptarea le poate preveni: astm, obezitate, boli infecțioase și multe altele”, spune dr. Ilinca Tranulis. https://www.facebook.com/ilinca.tranulis

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa