articol scris de expert

Ortodont Anca Oltean: Cum se corecteză dinții înghesuiți ai copilului?

Dr. Anca Oltean, ortodont
dinții înghesuiți
Dacă aveți un copil care are probleme cu dantura, mergeți cu el la ortodont, nu așteptați apariția dinților permanenți!

  Când copilul are dinții înghesuiți este esențial ca părinții să știe cum se poate rezolva problema și ce se întamplă dacă nu se intervine la timp.

  În primul rând, ideal ar fi ca cel mic să nu ajungă cu dinții înghesuiți. Noi le recomandăm părinților să acorde dinților de lapte atenție, tocmai pentru acest motiv. Contrar percepției colective, dinții de lapte au un rol major în dezvoltarea dentiției definitive. Iar părinții pot preveni instalarea unor anomalii dentomaxilare la copii, asigurând astfel dezvoltarea armonioasă a întregului complex dento-maxilar. Ei pot urmări creșterea dinților și dacă ceva neobișnuit le atrage atenția, se pot adresa medicului încă din fazele de creștere a dinților.

  Când începe tratamentul pentru dinții înghesuiți

  Tratamentul ortodontic poate avea loc în paralel cu creșterea. Nu așteptați să apară dinții permanenți la copii, fără ca aceștia să fie văzuți de un medic în toată această perioadă. Ortodonția interceptivă înseamnă să intervenim asupra creșterii dinților, așa încât aceștia să crească corect și să nu afecteze dinții cu care se învecinează.

  Un medic ortodont are priceperea și experiența de a anticipa problemele care pot apărea odată cu erupția dinților temporari (de lapte). Acesta poate ajuta oasele copiilor să crească corect, poate corecta anumite probleme funcționale, cum ar fi tulburările de deglutiție și fonație, obiceiurile vicioase de sugere a degetului și tot tratamentul pe care îl conduce are rolul ca dinții să crească și să rămână în poziția corectă. De aceea, este importantă colaborarea cu medicul specialist mai devreme de adolescență sau mai devreme de a fi vizibile cu ochiul liber anomaliile grave.

  După 3 ani apar spațierile dentare

  Cu cât problemele de creștere osoasă sau de lipsă de spațiu se corectează mai devreme, în așa fel încât dinții permanenți să erupă cât mai aproape de poziția lor corectă, cu atât stabilitatea dinților pe termen lung este mai bună. Corectarea timpurie a problemelor dento-alveolare este mai puțin complicată, copiii sunt mult mai cooperanți și orice tratament timpuriu se va desfășura mai simplu și cu costuri de toate felurile mai puține.

  După vârsta de 3 ani, între incisivii temporari apar spațieri dentare. Este primul semn că încep să se dezvolte maxilarele, astfel încât în jurul vârstei de 7 ani, atunci când încep să apară incisivii definitivi, aceștia să găsească spațiul necesar erupției și alinierii lor corecte pe arcadă. Lipsa spațierilor între dinții de lapte după vârsta de 4 ani este primul semn că vor exista înghesuiri dentare în dentiția definitivă.

  Primul control la ortodont

  În general, la vârsta de 7 ani este indicat primul control ortodontic. Este vârsta la care copilul este cooperant și înțelege necesitatea purtării unui aparat dentar. De regulă, părinții conștientizează importanța vizitei la cabinetul de ortodonție în momentul apariției incisivilor superiori – atunci când aceștia erup înghesuiți. Părinții mai grijulii observă modificările de profil în anomalii mai grave: profilul accentuat convex – când mandibula ocupă o poziție mai posterioară sau accentuat concav când mandibula este situată mai anterior față de maxilar.

  Aparatele dentare pentru copii pot fi fixe și mobile. Cele mobile se folosesc la vârste mici, 6-9 ani, atunci când încă mai există dinți temporari pe arcade, adică o dentiție mixtă. După ce copilul a schimbat complet dinții, adică după 11-12 ani, pot fi folosite aparatele fixe, colate pe dinții definitivi.

  Ce complicații pot să apară fără tratament adecvat

  Tratamentul ortodontic este individualizat de la caz la caz. Acesta poate dura de la 6 luni la 18 sau 24 luni, în funcție de gravitatea anomaliei și de vârsta pacientului. Sunt necesare controale lunare pentru a verifica integritatea aparatelor și a dirija modul în care acestea își desfășoară acțiunea.

  Dacă nu au loc corecturile dentare la timp, pot apărea anomalii dentare grave, precum: migrarea dinților laterali și ocuparea parțială sau completă a spațiului pentru erupția și alinierea caninilor (canini de vampir) atunci când un molar temporar a fost extras cu mult înainte de perioada fiziologică de înlocuire și nu a fost folosit un menținător de spațiu.

  Nu uitați, dragi părinți, spălatul pe dinți și alimentația corectă reprezintă primul și cel mai ieftin tratament pe care părinții îl pot aplica acasă copiilor!

  Îți recomandăm și

  Anca Oltean
  Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa